Sportrusten Ervaringen

Op deze pagina vind je ervaringen van lopers die een halve of hele marathon hebben gelopen met het Sportrusten Programma.

Wil je jouw ervaring ook delen? Stuur dan een mail aan info@sportrusten.nl met jouw verhaal (liefst met foto).

Eline, Cesis eco trail in Letland 2017

“Een trotse loper”

Een trotse loper

Het is gelukt! Precies op dag 100 was het dan zover, de Cesis eco trail in Letland. Het sportrusten 100 dagen programma leek mij een goede voorbereiding om deze uitdaging aan te gaan. Keurig alle trainingen op de goede hartslag gelopen tot dag 60. Toen heb ik een aantal dagen overgeslagen en lukte het me niet meer de draad op te pakken om 4x per week een loopje te doen. Ook miste ik stiekem wel mijn langere duurlopen. Dus de laatste maand veel minder vaak gelopen maar wel weer een paar lopen van 10+ km. En het is gelukt 23 km trailrun! Een trotse loper, Eline Zondervan

Deze bedrijven en verenigingen kennen de voordelen van rustig ademen en slim sporten. Jij ook?

Ahold
Algemeen Dagblad
Flow
AMC
Argo atletiek
ONVZ
FysioFitness de Driehoek
Atletiekunie
AV Castricum
Rabo Bridge to Bridge
Isala
DHL
De Gouden Reaal
keep-on-running.nl
KNWU
KiKa
Lentis
Lifeguard
HSK Groep

Bionda, Tilburg 2017 (4u41)

“Mijn marathon hartslag was mijn kompas en mede daardoor heb ik het gehaald”

Mijn marathon hartslag was mijn kompas en mede daardoor heb ik het gehaald

Ik weet het nog goed… Zaterdag 20 mei, ruim een week voor de tweede marathon die ik ooit zou lopen. Ik zit op de bank het nieuws te kijken en zoals gewoonlijk sluit deze af met het weerbericht voor de komende week.. Wat ik zie stemt me nou niet echt Run Happy… ze geven de hele week tropisch on-Nederlands weer af!!! Dat vraagt om wat aanpassingen want ik loop immers de allereerste editie van de Tilburg marathon op 28 mei 2017 en nu juist op die dag geven ze 29 graden af. Ik weet uit ervaring dat lopen in warm weer niet mijn sterkste kant is en dan heb ik het normaal gesproken over lopen in circa 20 graden, niet 29! Maar ik ben vastberaden… de laatste “lange” duurloop zit er op, alleen nog maar 2 x 12 minuutjes los lopen. Ik zet door; laat maar komen die tropische marathon! De hele week zorg ik er voor dat ik extra drink en buiten het koolhydraten stapelen (lees: pasta eten) zorg ik ervoor dat ik ook wat extra zouten binnen krijg door wat “opkikkers” te drinken. Verder spreek ik met mezelf af dat ik op mijn marathon hartslag móet lopen en dat ik buiten de ISO mix in mijn “camel bag” ook bij iedere drankpost water moet drinken. De dagen voor de marathon zelf verlopen niet echt heel rustig. Mijn jongste dochter wordt op diezelfde 28 mei 3 jaar en dat vieren we met familie en vrienden op hemelvaartsdag. De dag daarna zetten we de tent op bij Vakantiepark Beekse Bergen en genieten daar van het safaripark en speelland. Goh, wat handig, het vakantiepark ligt op een kleine 5 km fietsen van de start / finish van de marathon. Zondag, marathondag, begint vroeg. De organisatie heeft i.v.m. het warme weer de start een uur vervroegd, dus om 06:30 stap ik de tent zo stilletjes mogelijk uit om mijn gebruikelijke ochtendritueel in gang te zetten: Koffie erin, boterhammetjes met appelstroop, banaantje, camel bag gevuld en nog 3 keer gekeken of ik nu echt alles mee heb wat ik mee wil nemen voor onderweg en na de race. Ik stap om 07:15 op de fiets en een klein kwartiertje later kom ik aan bij de schouwburg van Tilburg. Het is al gezellig druk met mede (kwart / halve) marathon lopers. Hoewel het vroeg is, is het al 20 graden. Na de laatste check en plaspauze stel ik me op in het startvak, ik ben er klaar voor. Uiteraard voel ik wat gezonde spanning, maar ben niet nerveus en mijn hartslag blijft redelijk laag. Ik denk dat dat komt omdat ik trouw het schema heb nageleefd en de adviezen van Anneke op heb gevolgd. Het is nu eenmaal bewezen dat het kan: een marathon uitlopen met maximaal 14K in training. En nu ga ik dat aan der lijve ondervinden. Om 08:30 klinkt het startschot, we komen in beweging…Ik probeer netjes op mijn lage marathonhartslag te lopen, maar dat lukt me niet helemaal. Ik kom uit op een constante 153 bpm, die ik makkelijk vol kan houden. Links en rechts halen mensen me in, ik blijf bij de persoonlijke afspraak dat ik me echt aan mijn marathonhartslag moet houden. De kilometers gaan lekker voorbij, ik voel me ondanks de warmte prima. Ik maak gebruik van iedere drinkpost en pak ook graag de natte sponzen aan voor wat extra verkoeling. Pas na 22 kilometer wordt het zwaarder, de temperatuur is inmiddels al flink wat graden gestegen en de route die het eerste deel nog veel in de schaduw liep is nu veel meer in de zon. Ik merk dat mijn hartslag zonder aanleiding flink omhoog schiet, vermoed dat de warmte daar deelgenoot aan is. Maar wellicht helpt het ook niet mee dat ik nodig moet plassen, dat doe ik uiteindelijk bij de drankpost van 25 kilometer. Daarna lukt het me om mijn hartslag weer constant te krijgen, nu op 155 bpm en daar blijft hij ook tot de finish. Ik blijf gestaag doorlopen en kom nu ook meer mensen tegen die me in de eerste etappe voorbij gesneld zijn. Sommigen daarvan zijn echt helemaal op en geven ook aan dat ze uitstappen, anderen ploeteren door, maar met grote moeite. Ik ben blij dat ik me heb gehouden aan mijn originele plan en dat ik me niet mee heb laten slepen met de rest. Na de 30 kilometer begin ik het moeilijker te krijgen, mijn hartslag blijft constant maar ik merk dat ik moeite begin te krijgen met het drinken en binnen houden van de energygels die ik samen de ISO drank ieder 10 kilometer nuttig. De echte dip komt tegen de 38 kilometer, je weet in je hoofd dat je maar een klein stukje moet, maar met die warmte en weeïg gevoel in mijn maag heb ik echt even moeite om de gang er in te houden. (Jeetje wat een pokke eind is dat toch 42,195 km!). Dat verandert al snel, want wat zie ik daar op de hoek van de straat?! Mijn man en twee meiden, eentje daarvan zelfs 3 jaar geworden op deze dag… de tranen prikken achter mijn ogen, ik val op mijn knieën voor ze neer en geef dikke knuffels en kussen aan mijn twee meiden. Mijn man spoort me aan om door te zetten, ik kan alleen maar uitbrengen dat het echt zwaar is nu en dat ik dit echt even nodig had. Na een slokje water van mijn oudste, die zelfs nog een stukje mee rent, zet ik de laatste kilometers in, die ik met hernieuwde energie tegemoet treed… De mensen aan de kant, juichen ons steeds enthousiaster toe, ik loop in de buurt van Freek en Annelies weet ik, want die namen en die van mijzelf worden veelvuldig geroepen (blijft leuk je naam op je startnummer). Rondom 40 kilometer staat de laatste drankpost voor de finish, ik neem dan ipv water de aangeboden cola wat mijn maag weer onder controle brengt (Runnersworld Leiden tip, heb je net als ik last van een opspelende maag tijdens lange duurlopen? Neem dan cola zonder prik mee, werkt altijd!). Het laatste stukje van de route brengt ons door de binnenstad van Tilburg en door een woonwijkje, alvorens te eindigen op de Schouwburg ring. De overgang van woonwijk naar finishgebied is voor mij op dat moment een beetje warrig en ik besef pas laat dat het er bijna op zit! Ik zet nog een laatste versnelling in en finish in een tijd van 04:41. Zeker geen PR (mijn tijd in London vorig jaar was 04:14) maar zeker wel een PB (Personal Best)! Nog nooit heb ik in zulke warme omstandigheden een hardloopwedstrijd gelopen, laat staan een marathon. Ik ben erg tevreden met het resultaat en ben er van overtuigd dat als ik op de conventionele manier getraind had, ik deze marathon niet in deze vorm had kunnen uitlopen. Mijn marathon hartslag was mijn kompas en mede daardoor heb ik het gehaald zonder daarbij blessures of ander leed op te lopen. Nu een dag later voel ik me prima, buiten de gebruikelijke spierpijn niet zo afgemat zoals vorig jaar na London. Ik kijk er zelfs naar uit om de marathontraining weer op de pakken, voor Berlijn in September! Dat gaan we zeker weer met het 100 dagen sportrusten schema doen! De Run Happy coaching van Anneke Wenker (sportrusten coach in Alphen aan den Rijn) was echt super en heeft mij heel veel geholpen. Evenals de inspirerende verhalen van en loopjes met mijn andere Run Happy loopmaatjes!

Deze bedrijven en verenigingen kennen de voordelen van rustig ademen en slim sporten. Jij ook?

AV Passaat
Mind & Health
Nationale Nederlanden
Meeus
Philips
NDA
Psychologie Magazine
Uitgeverij Lucht
PWC
Rabobank
Rode Kruis
Radboud UMC
Rokjesdag Loop
Nederlandse Spoorwegen
Run2day

Niek, Hamburg 2017 (2u49)

“Bij de start van de marathon was ik, in tegenstelling tot de voorgaande keren met een klassiek schema, goed uitgerust.”

Bij de start van de marathon was ik, in tegenstelling tot de voorgaande keren met een klassiek schema, goed uitgerust.

Begin 2016 had ik contact met Sportrusten. Ik vroeg toen of jullie schema ook geschikt was voor relatief snelle lopers die een marathon onder de 3:00 kunnen lopen. Jullie beaamde dat en adviseerde om het schema te volgen en 1x 14K te vervangen door een halve marathon te lopen. Ik had me voorgenomen om dat toe te passen bij de voorbereiding voor de marathon van Eindhoven in 2016. Door omstandigheden kwam dat er in 2016 helaas niet van. Dit jaar heb ik de marathon van Hamburg gelopen met het schema met 1x een halve marathon. Zoals in het boek voorspelt heb ik in aanloop naar de marathon m’n 10K en halve marathontijd verbeterd. Bij de start van de marathon was ik, in tegenstelling tot de voorgaande keren met een klassiek schema, goed uitgerust. Ook dat hadden jullie voorspeld. Alhoewel het koud was (start 6 graden, tussendoor drie hagelbuien en rond de finish 8/9 graden) liep ik een dik PR van 2.49.46 (bijna 8,5 minuut sneller dan m’n vorige PR). Komend najaar wil ik alsnog Eindhoven lopen, wederom met jullie schema. Uitdaging is dan met name om de korte wekelijkse training echt diep te gaan. Benieuwd of ik dan nog sneller kan. Voor nu heel veel dank voor het schema. Wordt vervolgd!

Peter, Leiden 2017 (4u12)

“Ik heb veel minder spierpijn en ben nu alweer fit”

Ik heb veel minder spierpijn en ben nu alweer fit

Leiden Marathon gisteren gelopen en er een dubbel gevoel aan over gehouden. Het 100 dagen schema redelijk precies gevolgd en ik had vooraf een goed gevoel. Gezien de tijden in de voorbereiding kon ik ruim onder de 4 uur verwachten (pr marathon was 3.52). Tijdens het 100 dagen progamma zelfs een 43 op de 10 gelopen, maar regelmatig rond de 45. Een maand vooraf gemakkelijk 1.43 op de halve met ingetogen hartslag van 144 gemiddeld met naar het eind toe zo rond de 150. Gisteren dus vol goede moed van start, waarbij de eerste halve in 1.55 ging. Dus zeker niet te hard maar hartslag al wat oplopend. Vervolgens zo rond de 26 km toch weer heel veel moeite en op het tandvlees uitgelopen in 4.12. Eerder in Rotterdam 2013 (3.52 klassieke methode ) en Eindhoven 2015 (4.12, gewoon maar wat duurlopen gedaan) had ik hetzelfde. Ik loop met gemak een halve rond de 1.40 maar daarna…Heeft Sportrusten mij niets gebracht? Zeker wel! Ik heb veel minder spierpijn en ben nu alweer fit, tijdens de 100 dagen geen knie of andere klachten (bij klassieke methode zeker wel). Ik loop de kortere afstanden veel makkelijker omdat ik door de ademhalings- oefeningen prima mijn hartslag onder controle kan houden.Nu alleen nog iets bedenken waardoor ik na 26 km ook lekker kan lopen. Al met al was Sportrusten zeker de moeite van het proberen waard maar ook geen wondermethode.

Sali, Vise 2017 (3u25)

“Ik heb een tijd van 3 uur 25 min gelopen. De rest kwam een kwartier later.”

Ik heb een tijd van 3 uur 25 min gelopen. De rest kwam een kwartier later.

Ik heb gisteren de marathon van Vise gelopen. Alles verliep zonder problemen. Veel marathonlopers binnen onze club en er buiten geloofde niet in mijn schema. Ik heb een tijd van 3 uur 25 min gelopen. De rest kwam een kwartier later. Hartelijk bedankt en met vriendelijke groeten, Sali.

Jochem, Praag 2017 (3u50)

“Omdat ik kleine afstanden rende volgens het schema, kreeg ik geen last van mijn blessure.”

Omdat ik kleine afstanden rende volgens het schema, kreeg ik geen last van mijn blessure.

Vorig jaar had ik een redelijke tijd op mijn eerste marathon in Berlijn. 4.10 uur was het hoogst haalbare. Met een hartslag die hoog was en het snot voor mijn ogen. Na een paar halve marathons, ben ik gaan trainen voor de marathon van Praag. Eind januari kreeg ik na de halve van Egmond een zware blessure aan mijn kuiten en scheenbenen. De sportarts gaf aan dat de marathon op 7 mei niet haalbaar was. Lopen deed al pijn. Ik heb rust gehouden met veel tegenzin. Op aanraden van een vriend ben ik in maart gaan trainen volgens jullie schema. Uiteraard niet vanaf het begin, daar was ik te laat voor. Mijn conditie ging in een snel tempo omhoog en vooral mijn hartslag was veel lager gemiddeld op dezelfde afstanden en met dezelfde snelheid. Vogels kijken was lastig, zo langzaam, maar keurig gedaan (net als de loopjes voluit). Omdat ik kleine afstanden rende volgens het schema, kreeg ik geen last van mijn blessure. Afgelopen zondag heb ik de marathon in Praag gerend in 3:50, ik ben bewust niet voluit gegaan. Ik was hierna nog opvallend fit, mijn gemiddelde hartslag was 158 (vorig jaar Berlijn 178) en dat terwijl Praag zwaarder was i.v.m hellingen etc. Via deze weg wil ik jullie bedanken. Jullie schema (waar ik zeer mijn twijfels over had) heeft mij enorm geholpen. Ik heb ik augustus een trailrun door de Belgische Ardennen van 33 km voor de vierde keer, ik ga ook hiervoor jullie schema gebruiken, dan de volle 100 dagen. BEDANKT! Mvg Jochem Pennekamp

Ian, Rotterdam 2017 (3u25)

“Eigenlijk heb ik in de trainingen niet meer dan 12 km gelopen en toch een pr gelopen.”

Eigenlijk heb ik in de trainingen niet meer dan 12 km gelopen en toch een pr gelopen.

Zoals velen ben ik groot fan van jullie schema om geen lange afstanden te trainen. Zo heb ik vorige week de marathon van Rotterdam gelopen en zag ik de banner van jullie inderdaad op het Havenspoorpad. Dacht toen nog niet eens aan het feit dat we daar bij het 14KM punt waren. Eigenlijk heb ik in de trainingen niet meer dan 12 km gelopen en toch een pr gelopen. Ik liep met hardslagmeter en hier had ik nog niet mee getraind (twee keer mee gelopen). Ook hier ben ik zeker blij mee gezien ik de marathon kon lopen zonder verval. Ga zo door met inspireren!

Christa, Halve van de Haar 2017 (2u18)

“De eerste keer dat ik in de goede hartslag trainde en met ademhalingsoefeningen merkte ik al het verschil.”

De eerste keer dat ik in de goede hartslag trainde en met ademhalingsoefeningen merkte ik al het verschil.

Het begon allemaal in de zomer van 2015 (Ik was toen 48 jaar). Tijdens de vakantie in de Ardennen deed ik mee aan een mountainbiketocht en kwam mezelf hierin ontzettend tegen. Wat een slechte conditie had ik. Ik nam me voor om na de vakantie daar wat aan te gaan doen en begon met hardlopen. De opbouw tot 5 km ging prima, maar verder dan dat lukte mij niet. Totdat ik de boeken van Koen de Jong ontdekte en begon te lezen. Wat hij schreef intrigeerde mij. Een marathon lopen met maar 14 km trainen! Ik heb eerst een test gedaan waarbij je omslagpunt wordt bepaald en wist daardoor met welke hartslag ik het best kon trainen. Nu leek mij een marathon wel wat ver, dus ik trainde om uiteindelijk de 10 km te kunnen halen. Meteen de eerste keer dat ik in de goede hartslag trainde en met ademhalingsoefeningen merkte ik al het verschil. Ik was na 5 km nog niet uitgeput, maar kon verder. Het hardlopen ging steeds beter. Ik kon verder lopen, maar werd ook sneller. Ik besloot me in te schrijven voor de Halve van de Haar. Tweede Paasdag was het zo ver. Ik was heel benieuwd of ik met 10 km trainen en ademhalingsoefeningen de 21,1 km zou halen. De eerste 15 km gingen best makkelijk. Daarna werd het wel zwaarder, maar het lukte. Na 2:18 uur kwam ik over de finish. Dit had ik in die zomer van 2015 nooit kunnen bedenken!

Ronald, Enschede 2017 (3u59)

“De conclusies: Volgend jaar de derde marathon.”

De conclusies: Volgend jaar de derde marathon.

Vorig jaar was Enschede 2016 mijn eerste marathon na een “klassieke” voorbereiding. Met veel kilometers dus, maar wel hartstikke gezellig met loopmaatjes van AC TION. De marathon zelf lekker gelopen met een opbouwend tempo in 4:07 en dat smaakte wel naar meer. Uiteindelijk viel de keuze voor de marathon op een herhaling, dus wederom de oudste marathon van Nederland ofwel Enschede 2017. Maar dan wel met een andere voorbereiding, volgens het Sportrusten schema. Voordeel van dit schema was dat het doorgaans goed gecombineerd kon worden met de trainingen van de vereniging. Een beetje gesmokkeld heb ik wel door bijvoorbeeld de halve marathon van de Stevensloop te lopen, maar dan wel om te oefenen op lopen in marathontempo tijdens een wedstrijd.
Bij de marathon zelf toch met open ogen in “de val van de tweede marathon” gestapt door de tijd van de eerste marathon in het hoofd hebben en het tempo uit het oog verliezen. Halverwege wist ik dat ik de eerste helft te snel had gelopen, dus de tweede helft moest ik zorgvuldig doseren. Tussen kilometer 37 en 40 had ik een serieuze dip na ingehaald te zijn door de 4:00 pacers. En gesterkt door vele aanmoedigingen in de laatste kilometers uiteindelijk toch nog net onder de 4 uur gefinisht. De conclusies: Volgend jaar de derde marathon? En dan weer (grotendeels) volgens het sportrusten schema? Klinkt goed, maar dan wel in de eerste helft beter op het tempo letten!

Ellen, Halve van Utrecht

“Trots, happy. En zin in een nieuwe run.”

Trots, happy. En zin in een nieuwe run.

Nul Spannend. Wachten, lopen, kijken. Niets zien. Spannend. Wachten. Rustig ademhalen. In uit wachten. In uit wachten. Hartslag is best hoog. Daalt langzaam. Niet meer kijken. Ademhalen. Rustig.

Vijf Door de stad. Druk. Leuk. Wat is mn stadsie toch mooi. Onder de Dom door. De Zadelstraat nog steeds zo breed bestraat, het is net de Tour. In een deuk om de geestige aanmoedigingen langs de Springweg.

Zeven Lekker, de stad uit. Stilte. Kilometers maken. Almaar rechtdoor. Hartslag nog steeds op schema. Heerlijk dit.

Twaalf Verzorgingspost. Water. Stom, ik had sportdrank moeten nemen. Maakt niet uit, bij de volgende. Ik had sportdrank moeten nemen. Waarom heb ik geen sportdrank genomen. hoe lang nog tot de volgende verzorgingspost? Ik had sportdrank moeten nemen.

Zestien Sportdrank.. Even stoppen, rustig drinken. Alles opdrinken. En door. Gewoon doorgaan. God wat ben ik moe. Het is nog best een eind. Kijk, daar staat Anneke! Tof! Ik voel me nog prima hoor. En door.

Achttien Wie heeft dit in vredesnaam bedacht?! Waarom doe ik dit. Ik lijk wel gek. ik kan dit niet, ik ben te oud. Ik doe dit NOOIT meer. Nooit nooit nooit meer.

Twintig Ik stop er mee. Daar staat iemand van het Rode Kruis, die moet me maar naar de finish brengen. Ik kan niet meer. Zal ik stoppen? Nou vooruit, ik loop met die aardige mensen mee die me aanmoedigen.

Eenentwintig Ik word geroepen. Eva en Marleen. Ze zwaaien en schreeuwen en juichen. De liefste meiden die ik ken. Ze staan daar zomaar. Sneaky bastards. Ik kan opeens lachen en terugzwaaien en doorlopen.

Eenentwintig komma een Sportdrank water medaille zoenen bloemen. Met de liefste meiden die ik ken op weg naar boterhammen met pindakaas en banaan. Trots, happy. En zin in een nieuwe run.

Paul, Enschede 2017 (4u30)

“Nu ingeschreven voor de Kustmaraton, ik weet wel welk schema ik weer ga gebruiken, dat is prima bevallen!”

Nu ingeschreven voor de Kustmaraton, ik weet wel welk schema ik weer ga gebruiken, dat is prima bevallen!

Vorig jaar heb ik voor de eerste keer de marathon van Rotterdam gelopen ( 4u53). Getraind met veel km en lange afstanden. Eind vorig jaar een bijeenkomst van sportrusten bijgewoond en enthousiast geraakt, dus vanaf begin januari trouw het schema gevolgd en ik ging goed vooruit. 10 km 51:30 min (was 55min) en de halve van Schoorl (stiekem gelopen stond natuurlijk niet in schema) in 1u59 (was 2u06). Het gevoel was super goed en ik heb in Utrecht nog de halve marathon gelopen in 1u57…..super blij. Ik kon gewoon harder lopen met de goede hartslag! Schema netjes afgewerkt in de aanloop naar 9 april en 8 april startnummer. Zaterdagnacht ZIEK geworden (draaierig, misselijk, overgeven). Lopen ging echt niet (ik kon niet eens uit bed). Uitgerekend op de dag waar ik me zo op verheugd had en naar toe had gewerkt. Wat balen. Al snel ben ik me gaan oriënteren of ik op korte termijn een andere maraton kon lopen zodat alle trainingen iig niet voor niets waren. Afgelopen zondag in Enschede gelopen. Super leuke loop. Goed georganiseerd. Het was heerlijk weer (op een paar buitjes na). Ik wilde graag 4u30 lopen over de 42km en liep mee met bijbehorende pacer. Tot 37 km liepen we heel vlak en kon ik het goed bijhouden, daarna moest ik ze een beetje laten gaan, maar ze bleven in mijn zicht en ik kon ook doorlopen. Uiteindelijk ben ik gefinished in 4:30:34. Super blij mee. Nu ingeschreven voor de Kustmaraton, ik weet wel welk schema ik weer ga gebruiken, dat is prima bevallen!

Ilona, Kwart van de Haar (1u01)

“Zonder sportrusten had ik het niet gehaald, maar ook was ik het lopen zelf een stuk minder leuk gaan vinden!”

Zonder sportrusten had ik het niet gehaald, maar ook was ik het lopen zelf een stuk minder leuk gaan vinden!

Via Tallina de boer (wie kent haar niet!), mijn enorm lieve en bijzondere buurvrouw ben ik over de drempel gehaald hard te gaan lopen, en uiteindelijk door jullie methode. Dit had ik vanaf het begin moeten moeten! Wat een verademing. Hoewel ik het soms ook vervloek. Ik moet toch iets vertellen over mezelf. Ik kampte met extreem overgewicht, ik woog ruim 150 kilo op een lengte van 1,80. Ik was voor het overgewicht goed sportief, voetbalde 3x per week en fietste 5 dagen per week ruim 44 km. Na een tijd begon mijn lijf zeer te doen en werd van het kastje naar de muur gestuurd door mijn huisarts. Hierdoor raakte ik in een depressie en begon steeds minder en minder te bewegen. Hierdoor ging ik steeds meer  wegen, maar me ook rotter voelen. Toen ik ging samenwonen in Utrecht (ben van origine Rotterdammer) kwam mijn nieuwe huisarts er al snel achter. Fibromyalgie heet het beestje, maar het kwaad was geschied. In de tussentijd deden al mijn oude dorpgenootjes van mijn leeftijd mee aan de roparun en was ik te zwaar om uberhaupt de training te kunnen volhouden. Steevast gingen we minimaal 2x per week naar de sportschool. Zwaar gefrustreerd ging ik na 2 jaar terug baar de huisarts. Van de 150kg bleef ik lange tijd hangen op de 135kg en meer lukte me niet. Afijn uiteindelijk werd het een maagverkleining en werd er door de Nederlandse obesitas geadviseerd om mijn doelen op te stellen. 1 van mijn doelen was weer hard te gaan lopen en de 5km te doen. Hier staat al een tijdje een vinkje bij. Mijn volgende was 10km volhouden en deze is bijgewerkt naar 10km binnen 1 uur. Dankzij Sportrusten heb ik gisteren (bij de halve van de haar) het doel behaald. In 57:58 zat ik aan de 10 km en na 1 uur 1 minuut en 11 seconde de 10,5 km…. Zonder sportrusten had ik het niet gehaald, maar ook was ik het lopen zelf een stuk minder leuk gaan vinden! Mijn volgende doel is een halve marathon met als hoofddoelen ooit de hele (in Rotterdam natuurlijk!!!). En hopelijk ook de roparun. Sorry voor het lange mailtje, maar ik weet hoeveel ik eraan heb gehad om verhalen van andere te lezen en ik hoop dat dit bericht met een big smisse gelezen wordt. Zodra ik de nieuwsbrief binnen zie komen sta ik in ieder geval altijd weer te popelen om het te lezen. Groetjes Ilona

Willem Jan, Halve van de Haar 2017

“Nu op naar de volgende, de halve van Amsterdam in oktober en ooit de hele.”

Nu op naar de volgende, de halve van Amsterdam in oktober en ooit de hele.

Niet verwacht en toch gedaan 😊. Vandaag de Halve vd Haar (uit)gelopen oftewel mijn eerste halve marathon 🤓. Zag er door de gemelde blessures vooraf tegenop. Een korte behandeling door een aanwezige fysio deed wonderen. Op gevoel gelopen en dat bleek wel goed te zitten. Vind het altijd prettig om een snellere tweede dan eerste helft van de loop af te leggen. Het Sportrusten programma heeft voor mij dus gewerkt.  Top 👍. Dank in ieder geval voor jullie begeleiding via programma en webinars. Nu op naar de volgende, de halve van Amsterdam in oktober en ooit de hele.

Gerald, Rotterdam 2017 (3u56)

“Sportrusten wat een feest!”

Sportrusten wat een feest!

5 dagen na Rotterdam (eerste marathon) nog in een roes. Onvoorstelbaar: mijn 10 km tijd is 46 min, op basis hiervan geplande marathontijd volgens jullie schema 3.56 uur. Dus ik hoopte mijn eerste marathon stiekem onder de 4 uur te kunnen lopen. En welke tijd in Rotterdam gelopen? Ja echt… 3.56 uur. De eerste kilometers bewust geen hartslag bekeken, na ongeveer 5 km is deze 168 ipv 150/155.. nog wel geprobeerd, door extra focus op ademhaling en iets lager tempo, deze naar beneden te krijgen echter niet gelukt. Tempo voelde ook goed. Met mezelf afgesproken gewoon lekker te gaan genieten, en dit heb ik gedaan. Wat een feest en vrolijkheid was het! Heerlijk gelopen tot ca 32 km. Wat gaf het een kick om elke km boven de 14 getrainde km lekker te kunnen lopen. Met mezelf afgesproken ook de laatste km niet te gaan wandelen, behoudens bij de vefrissings- en drinkposten.. hier wandelde ik 10 meter en pakte de draad weer op.. Ik merkte dat ik me meer focuste en afzonderde van de high fives die ik eerder nog wel gaf.. De benen konden eigenlijk niet meer, echter wandelen was geen optie. Ik heb de hele loop niet op tijd gelet, puur op gevoel gelopen..Door de laatste zware km had ik niet het idee onder de 4 uur te lopen, tot ik bij de finish was.. heh.. 3.56 uur, exact de tijd die ik volgens het schema zou moeten lopen! De race was achteraf ook heel vlak, 6 keer over rond de 27 min per 5 km, daarna 29 min en laatste 5 km 31 min. Heb trouwens het 100 dagen schema ook exact gevolgd, geen training gemist, geen km meer gelopen, ademhalingsoefeningen gedaan, in plaats van de intervaltraining elke week een uur bootcamp! Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Jullie bedankt voor de digitale support, het goede schema en tips tijdens webbinars. Sportrusten wat een feest! Ps. binnenkort maar weer eens een rondje zonder hartslagmeter lopen ;-). Groeten, Gerald Peterman

Carolien, Rotterdam 2017 (4u52)

“Ik wil jullie bedanken voor het enthousiasme over het hardlopen. Door jullie heb ik een echte marathon kunnen lopen.”

Ik wil jullie bedanken voor het enthousiasme over het hardlopen. Door jullie heb ik een echte marathon kunnen lopen.

Na het lezen van het boek de ‘’Marathon Revolutie ‘’ en grondig de site te hebben bestudeerd en ook nog een aantal Webinars te hebben gevolgd. Had Stans van der Poel en de heren van Sportrusten me overtuigt dat dit moest gaan lukken. Een marathon lopen met een maximale training van 14 km. Ik geloofde in de uitleg die gegeven werd over: hardlopen, ademhaling, hartslag en vooral rusten. Mijn training van 4 keer per week gingen ook ontzettend goed. De trainingen waren goed te volgen. En de hartslagen waren goed te doen. Ik kon merken ik ging vooruit! Ik heb bijna al mijn trainingen kunnen doen. Ik kreeg vertrouwen. Gek genoeg, was het mijn omgeving die me soms in de twijfel bracht…..14 km is dat wel genoeg? Maar ik geloofde erin! Zondag 9 april 2017 was het dan eindelijk zover ‘’De Marathon van Rotterdam’’ (mijn eerste). Weet je wel hoe ver dat is …? Zeiden er velen. Al dagen was ik zenuwachtig, dat voelde ik als ik even aan de marathon dacht en een echte kriebel door mijn buik schoot en de nacht er voor sliep ik weinig. Aan de start was de spanning gelukkig te houden en kon ik mijn hartslag redelijk in bedwang houden. In het begin dacht ik alleen maar ‘’rustig aan’’ laat die anderen maar voorbij gaan, die komen we later wel weer tegen….en dat was ook zo. Na 30 km hardlopen op een rustig marathon tempo, liep ik inderdaad veel lopers voorbij. Veel lopers waren op dat punt aan het wandelen. Ik had met mezelf afgesproken, ‘’niet wandelen’’. Ik mocht van me zelf alleen wandelen bij de drinkposten en gelukkig ging dat goed. Natuurlijk voelde ik na 35 km ontzettend! mijn bovenbenen en kuiten. Ze hadden tegen mij gezegd dat een marathon ‘’echt’’ pijn ging doen. Nou, ik weet nu wat ze bedoelen. De marathon doet inderdaad ‘’echt’’! pijn. Het is een gevecht met je zelf. Maar het geeft zo’n mooi gevoel…..daarna….. als je de Coolsingel oploopt, al die juichende mensen, de muziek, die GEWELDIGE sfeer!!! En dan de finish in zicht…..daar waar je het allemaal voor hebt gedaan! Ja, dan krijg je zo’n gevoel ……..”Wat is het leven toch mooi’’! Sportrusten het werkt! Heel erg bedankt!

Anita, Rotterdam 2017 (3u50)

“Ondanks mijn bevalling van 7,5 mnd geleden, borstvoeding, gebroken nachten, drie kinderen, mijn werk en het huishouden leek het (voor de buitenwereld) een onmogelijke en misschien niet doordachte doel.”

Ondanks mijn bevalling van 7,5 mnd geleden, borstvoeding, gebroken nachten, drie kinderen, mijn werk en het huishouden leek het (voor de buitenwereld) een onmogelijke en misschien niet doordachte doel.

Gister, met dank aan jullie schema, de Rotterdamse marathon voltooid. Voor mij een geweldige ervaring! Want ondanks mijn recente bevalling van 7,5 mnd geleden, borstvoeding, gebroken nachten, drie kinderen, mijn werk en het huishouden leek het (voor de buitenwereld) een onmogelijke en misschien niet doordachte keuze / doel. Tóch heb ik doorgezet en heb ik hem in 3.50u uitgelopen (met op 14 km handje klap met jullie). Het werkt! Jullie schema werkt! Hartelijk dank!

Lilly, Annemieke & Jeannette, Rotterdam 2017

“Af en toe noemden we jullie de Sportrustenmaffia, met al die mails en dat strakke schema.”

Af en toe noemden we jullie de Sportrustenmaffia, met al die mails en dat strakke schema.

We hebben het alle 3 gehaald met de 14k training! Het was heel erg warm. We hebben ervan genoten, het was fantastisch! Af en toe noemden we jullie de Sportrusten-maffia, met al die mails en dat strakke schema.

Iwan Tol – journalist van Volkskrant – loopt marathon Rotterdam

“Voor mij werkt het in ieder geval”

Lees het artikel op Volkskrant.nl

Hans, Venloop 2017 (2u14)

“Na 100 dagen sportrusten heb ik ervaren dat het Sportrusten voor mij echt werkt.”

Na 100 dagen sportrusten heb ik ervaren dat het Sportrusten voor mij echt werkt.

Na 100 dagen Sportrusten was het afgelopen zondag eindelijk zover. Mijn eerste halve marathon. De Venloop. Geweldig genoten van deze dag. Trots op mezelf en op mijn loopmaatjes. Samen met 5 loopmaatjes gestart en samen ook gefinished. Omdat het voor 3 van de 5 de eerste halve marathon was zijn we samen gebleven. Was ook wel een safe gevoel. Doelstelling was uitlopen/ genieten en richttijd 2:15 uur. Dat heb ik/ hebben we gehaald:  2:14:26. Ikzelf was denk ik wel de fitste van het stel. De enige ook die Sportrusten heeft gevolgd. Had wellicht ook veel sneller gekund maar dat was deze run niet het doel. Kan altijd nog. Na 100 dagen sportrusten heb ik ervaren dat het Sportrusten voor mij echt werkt. Niet zozeer in snelheid maar wel de wijze hoe ik over de finish kom. Eigenlijk nog relatief fit. Had dat ook al ervaren bijvoorbeeld bij de 10 mijl in Apeldoorn in februari. Toen had ik zoiets van nog een rondje? Liep toen toch 1:36. Voor mijn doen prima. Het programma zelf was voor mij ook goed te volgen. In het begin hoge hartslagen maar gedurende het programma zakte deze wel naar de waarden zoals het programma ook aangaf. Zitten er ook nadelen aan sportrusten? Ja, je ziet je loopmaatjes van de atletiekvereniging nagenoeg niet. Alleen bij de duurloop in het weekend eigenlijk. Dat is eigenlijk het enige nadeel. Verder kan ik het sportrusten programma alleen maar aanraden. Ik promoot het ook aan iedereen die het horen wil. Ben echt super enthousiast. Sportieve groet, Hans van de Kerkhof.

Reportage van de NOS

“Geen man met de hamer, geen spierpijn.”

Ervaring 14 kilometer schema

Still uit filmpje van de NOS op Facebook.

Susan, Tokio 2017 (3u57)

“Ik heb de marathon gelopen in 3:57:42 en ben supertrots!”

Ik heb de marathon gelopen in 3:57:42 en ben supertrots!

Ik ben net over de finish in Tokyo en iedereen heeft me voor gek verklaard dat ik het weer aandurfde met Sportrusten. Maar ik heb ze weer een poepie laten ruiken! Ik heb de marathon gelopen in 3.57.42 en ben supertrots!

Vorig jaar rond deze tijd woonde ik een lezing van Koen bij. Ik was aan het trainen voor Rotterdam en had al ingeschreven voor Berlijn maar zag er tegenop om de hele zomer weer zo hard te moeten trainen. Daarom besloot ik met sportrusten te gaan trainen. Berlijn zou mijn 5e marathon worden, dus ik had al uitgebreid bewezen dat ik het kon. Ik had niks te verliezen en niks te bewijzen en ik dacht: als het niet goed gaat, geef ik gewoon het schema de schuld. Ik had eerlijk gezegd behoorlijk wat last van alle scepsis om me heen.

Maar het ging wel goed. Mijn eindtijd week nauwelijks af van mijn andere marathontijden. In de aanloop naar de marathon liep ik zelfs een pr op de 5 en de 10 km! Dus voor Tokyo besloot ik weer te gaan trainen met sportrusten. En weer sneuvelden mijn pr’s op de 5 en de 10 km. Dat gaf me zo veel vertrouwen dat ik uiteindelijk super relaxed aan de start stond. Dat vond ik nog de fijnste ervaring: fit & fabulous starten. Onderweg heb ik genoten van elke km. Vanmiddag ben ik weer geland op Schiphol. Ik voel me goed en heb stiekem al weer zin om een stukje te gaan lopen. Mijn volgende marathon ga ik zeker weer met sportrusten doen. Er is nog winst te behalen denk ik. Volgende keer ga ik voor een nieuw PR!

Karin Tankink, Athene (4u46)

“Wat een geweldige ervaring was het!”

Wat een geweldige ervaring was het!

Ik heb op 13 november de marathon van Athene gelopen na een voorbereiding met het 100 dagen schema uit het boek De Marathonrevolutie. Mijn eerste marathon.  Ik ben 60 jaar, heb voorheen nooit deelgenomen aan wedstrijden met uitzondering van loopjes in de buurt. In de voorbereiding heb ik een keer een 10 km loop gedaan en een halve marathon. Ik heb vooral getraind op hartslag en goede ademhaling. Dit ook gedurende de marathon goed bewaakt.  En het ging prima! Ik zou volgens schema uit kunnen komen op een tijd van 4.30 uur. Het werd 4.46 en dat had alles te maken met het heuvel-op-heuvel-af- parcours. Maar wat een geweldige ervaring was het! Mijn man is looptrainer en had zijn bedenkingen bij dit schema, maar heeft me de hele periode van trainen goed gesteund. Hij is nu overtuigd dat dit schema werkt. Hij denkt er over dit schema te gebruiken bij de loopclinics die hij geeft. Dit alles wilde ik toch even laten weten. Bedankt voor alle info die ik via het boek, de site en de twee webinars heb gekregen. Heel erg fijn!

Henk van Vilsteren, Terschelling 2016 (4u13)

“Super tevreden. Ook nog de Berenloop op Terschelling niet de minste!”

Super tevreden. Ook nog de Berenloop op Terschelling niet de minste!

Geachte mensen van de marathonrevolutie ik heb mijn eerste marathon gelopen en getraind volgens het 100 dagen schema.  We hebben getraind op het schema van 6 minuten de km wat in houdt dat we in 4 uur 12 binnen zouden zijn. Het is 4uur 13 geworden. Super tevreden. Ook nog de Berenloop op Terschelling niet de minste, zeggen ze. Bij ons op de club waren ze wat sceptisch, maar er zijn nu meer die het  willen proberen! Ik zeg; het werkt super. Bedankt 🙂 Overigens ben ik 51 jaar en ik loop sinds oktober 2013. Dit was mijn 1ste marathon.

Remco van der Wal, New York 2016 (4u46)

“Day after, voel me prima, full of energy, stijve benen.”

Day after, voel me prima, full of energy, stijve benen.

Met 100 dagen sportrusten mijn 1ste marathon gelopen en nog wel in New York. Wat een happening en wat een supporters langs de route. Eerste 30km met een grote glimlach rondgelopen. Na 30-35km begonnen de benen te protesteren en toch hetzelfde tempo en hartslag kunnen lopen. Vanaf 35k kreeg ik terugval. Conditioneel geen issue, maar de benen wilden niet meer. Op karakter de laatste 7 uitgelopen met als resultaat 4.46. 🙂  Day after, voel me prima, full of energy, stijve benen. Remco

Toine Bos, Amsterdam 2016 (3u15)

“Zo zie je dat het loont om je eerst eens in het onderwerp te verdiepen voordat je een mening vormt”

Zo zie je dat het loont om je eerst eens in het onderwerp te verdiepen voordat je een mening vormt

Zondag 16 oktober was voor mij een dag om weer eens wat nieuws te proberen. Het lopen van een Marathon. Het lopen van een marathon op asfalt om precies te zijn, want ja, ik heb weleens vaker die magische grens van 42.195 km overwonnen. Maar dat was altijd op de zogenaamde trails, vaak dwars door prachtige natuur, bossen, stranden en soms zelfs tot je middel door riviertjes. Ik liep altijd voor de lol en de finish behalen was belangrijker dan een mooie eindtijd. Dat was echter al een ruime anderhalf jaar geleden op het moment van schrijven en stiekem was ik weleens benieuwd naar wat ik echt kon presteren. Dus begin juni 2016 kocht ik een horloge met hartslagmeter en gps. Rond diezelfde tijd kwam ik op internet een spraakmakend schema tegen van Sportrusten. Maximaal 14km trainen en dan toch een marathon kunnen uitlopen. Klinkt interessant maar je komt weleens vaker gekke dingen tegen op internet. Als ik de reacties op bijvoorbeeld facebook of andere hardloop-websites niet had gelezen was ik het schema waarschijnlijk alweer vergeten. Wat waren de meningen verdeeld, ik las ervaringen van mensen die inderdaad met het sportrusten schema een marathon hebben uitgelopen, maar ook veel tegenstanders, vaak met felle meningen en argumenten. Het kwam altijd op hetzelfde neer, trainingen van 30+ horen nou eenmaal in een marathon-schema thuis. De meeste reacties kwamen van mensen die het schema niet hebben uitgeprobeerd en het dus op voorhand al beter dachten te weten. Dat moet anders dacht ik, je kan pas een mening formulieren als je het hebt uitgeprobeerd. Dus ik ging ervoor, bewapend met mijn nieuwe horloge ging ik midden juli aan de slag volgens het sportrusten schema. Wat mij opviel aan het schema was dat ik altijd sneller thuis was dan vroeger, de afstanden zijn aanzienlijk korter en mijn snelheid iets hoger dan normaal, dus ik hield tijd over op een dag. Omdat ik vroeger nooit via een vast schema, snelheid of hartslag liep haalde ik nooit het maximale uit mijn training. Ik kon altijd aardig meekomen in de top 25% bij wedstrijdjes. Maar het sportrusten schema heeft mij ook op de kortere afstanden sneller gemaakt. Ik heb zelfs 2 keer bij kleine lokale hardloopwedstrijden een podiumplaats gehaald. Vroeger liep ik in een training een ongeveer 50minuten op de 10km, mijn pr is nu 39.32minuten. Mijn snelste tijd op 14km is 12minuten sneller dan voorheen. Ook al zou die marathon niet haalbaar zijn met zo weinig kilometers, ik ben wel veel sneller dan voorheen. Dus, 16 oktober, de marathon van Amsterdam. Ja ik vond het spannend, eerste keer zoveel asfalt, maar nog spannender omdat ik “weinig” kilometers heb gelopen in de training. Met de ademhalingsoefeningen kon ik die spanning onderdrukken, en nog belangrijker, ik kon mijn hartslag en ademhaling daardoor laag houden in die drukke massastart. Iedereen sprint weg en loopt je voor de voeten, maar ik liet me niet gek maken, van velen de tip gekregen om rustig te starten want anders zou ik er aan het einde de prijs voor moeten betalen. Langs de Amstel even zwaaien naar de vlag en mensen van Sportrusten op het 14km punt en gelukkig werd het vanaf hier ook iets rustiger op het parcours. Ik kon meer mijn eigen tempo lopen. Mijn 2e 14km liep ik 2minuten sneller dan de eerste, en vanaf 30km durfde ik het tempo nog meer te verhogen. Ik zag steeds meer mensen het zwaar krijgen, ze stonden met kramp langs de weg, begonnen te lopen of zwalkten over de weg gesteund door de EHBO. Ik bleef mentaal sterk doordat ik steeds meer mensen kon inhalen. Waar was die gevreesde man met de hamer? De temperatuur was ondertussen opgelopen en daar kreeg ik last van vanaf 37km. Ik heb iets moeten inleveren op snelheid, maar in de eindsprint heb ik wel weer wat seconden kunnen goedmaken. Toen ik door de poorten van het Olympisch stadion liep verbaasde ik me over het geweldige publiek op de tribunes en na een rondje over een groot gedeelte van de atletiek baan kwam ik de finish over in een tijd van 3 uur 15! Ruim 3 minuten sneller dan de tijd die voorspelt was in het Sportrusten schema. En van verval geen sprake. Ik liep gewoon een dikke negatieve split, dus de tweede helft sneller dan de eerste helft. De dag erna voelde ik me natuurlijk wel wat stijfjes en wat vermoeide spieren, maar ik kon gewoon weer op de fiets naar mijn werk. Het was voor mij een test hoe hard ik zou kunnen rennen, maar tegelijkertijd ook een test of dit opmerkelijke schema zou werken. En ik kan alleen maar zeggen dat ik mijzelf en supporters heel erg heb doen verbazen in positieve zin. Zo zie je dat het loont om je eerst eens in het onderwerp te verdiepen voordat je een mening vormt. O ja, ik heb 1 keer een 15km trail-event gelopen, afwijkend van het schema, maar dat vinden jullie vast niet erg toch.

Henk Westervelt, Amsterdam 2016 (3u51)

“Niet minder belangrijk is dat ik mijn lichaam beter heb leren kennen”

Niet minder belangrijk is dat ik mijn lichaam beter heb leren kennen

In 2012 werd op mijn werk gezocht naar een vierde loper voor de quatro marathon en liet ik me door een collega overhalen om mee te doen. Zo begon ik op 58 jarige leeftijd met hardlopen. Die kwart marathon viel niet tegen en al snel had ik de smaak te pakken. Het jaar daarop liep ik een halve marathon en het jaar daarop in 2014 een hele marathon. Tijdens de training voor de hele marathon in 2014 hoorde  ik bij een lezing van Koen de Jong over Sportrusten en het 14 km schema. Ik besloot om mijn basisschema met lange duurlopen niet meteen om te gooien maar begon al wel met ademhalingsoefeningen en kocht een hartslagmeter. Als ik niet toekwam aan een lange duurloop dacht ik “zo erg is dat misschien niet”. Al snel had ik profijt van een langere uitademing bij het lopen en genoot daarvan. Zo liep ik op mijn zestigste mijn eerste marathon (Amsterdam, 3u52) en was dik tevreden. Daarna las ik bijna alle boeken van uitgeverij Lucht, volgde een workshop in Nederhorst den Berg om mijn omslagpunt te bepalen (161) en bereidde me voor in 100 dagen. Volgens het rode boekje (de marathonrevolutie van Stans en Koen) is mijn marathonhartslag 139. Gisteren was het zover en liep ik mijn tweede marathon. Het weer was prachtig. Ik liep een vlakke race en verbeterde mijn pr met een minuut (niet verkeerd als je inmiddels 62 bent). Na de marathon keek ik op mijn sporthorloge. Mijn gemiddelde hartslag was exact 139. Niet minder belangrijk is dat ik mijn lichaam de afgelopen jaren beter heb leren kennen, heb genoten van de voorbereiding en van het lopen van de marathon. Achteraf had ik weinig last van spierpijn. Inderdaad dat schema werkt. Grappig is dat ik het afgelopen jaar samen met mijn vrouw een andere hobby ontwikkeld heb die we te danken hebben aan Sportrusten: ‘vogels kijken’. Graag wil ik Stans van der Poel, Koen de Jong en zijn neven Maarten en Mark, Bram Bakker,  Marion Meesters en Wim Hof  hartelijk danken voor alles wat ik de afgelopen jaren van ze geleerd heb. Met vriendelijke groet, Henk Westervelt

Egbert Hommels, Eindhoven 2016 (4u04)

“Ik kijk er heel tevreden en trots op terug, dank voor jullie programma!”

Ik kijk er heel tevreden en trots op terug, dank voor jullie programma!

Sinds januari dit jaar ben ik aan het hardlopen en ergens in april ontdekte ik ‘sportrusten’. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en gisteren heb ik – 43 jaar – mijn eerste marathon gelopen, DLL in Eindhoven met een tijd van 4:04:57. Ik kijk er heel tevreden en trots op terug, dank voor jullie programma!

Wim Koppelaar, Berlijn 2016 (3u22)

“Mijn PR met 11 minuten verbeterd.”

wim-koppelaar-marathon-berlijnYes we did it. Zowel Richard als ik de marathon van Berlijn gelopen.

In het begin van de race was het goed te doen. Aan het einde van de marathon, laatste 8km was het afzien: zware benen, blaren en veel te warm.

Schema van 3 uur 20 moeten loslaten.

Uiteindelijk een tijd van 3 uur 22 min en 22 sec gelopen. Super trots!

 

Sportrusten heeft écht wat teweeg gebracht bij DHL

“Kees de Lange - Vice President Operations Time Definite International”

dhl

Jeanine, Halve van Utrecht 2016

“Ik ben fan. Op naar de volgende!”

Ik ben fan. Op naar de volgende!

Het programma voor de halve was pittig. Door de korte trainingen was het wel goed te combineren met werk! Ook zag ik gaandeweg enorme vooruitgang. Ik liep de halve 10 minuten sneller dan vorig jaar en ook nog eens heel lekker. Ik ben fan. Op naar de volgende! Groeten Jeanine

Christine Elion

“Ik merk dat het zowel de ontspanning als de inspanning ten goede komt, dus dank jullie wel.”

Christine Elion

Het is een briljant idee om trainingen met ademhalingsoefeningen te combineren.

Ilse, Ingrid en Francis, Stevensloop 2016 (2u05)

“Dank jullie wel voor dit geweldige schema”

Dank jullie wel voor dit geweldige schema

Beste heren Sportrusten,

Vandaag hebben wij onze eerste halve marathon gelopen volgens het schema Sportrusten. We hebben super gelopen en zijn zeer tevreden over onze eindtijd : 2.05.07. Leuk was voor ons om toch nog net voor de HM de lezing van Koen bij te wonen in Hengelo afgelopen maandag. Dank jullie wel voor dit geweldige schema.

Groetjes, Ilse,  Ingrid en Francis

Liesbeth

“Toch ben ik wat gaan speuren en zo kwam ik op jullie boek en na het lezen ben ik overtuigd; ik ga weer hardlopen, maar niet op de oude manier.”

Beste Koen en Maarten, met veel plezier heb ik jullie boek gelezen. Twee jaar ben ik (nadat ik helemaal uitgeput was en ik snap na het lezen van jullie boek waarom) na een aantal fanatieke jaren gestopt met hardlopen. Een paar maanden geleden begon het opeens te kriebelen, maar ik had echt geen zin meer in die uitputtingsslag dus parkeerde het weer. Toch ben ik wat gaan speuren en zo kwam ik op jullie boek en na het lezen ben ik overtuigd; ik ga weer hardlopen, maar niet op de oude manier. Daarom wil ik jullie bedanken, voor de inspiratie en motivatie! Hartelijke groeten, Liesbeth

Pieter van Stempvoort, Barcelona (3u38)

“Niet meer dan 14 km per keer getraind en niet te snel, conform advies.”

Niet meer dan 14 km per keer getraind en niet te snel, conform advies.

Afgelopen week heb ik de marathon van Barcelona (mijn eerste) met twee vrienden/ collega’s gelopen. Omdat ik geen zin had in al te veel trainingskilometers kwam ik via internet op sportrusten. Dat heb ik toegepast en de marathon gelopen in 3.38.33.  Ging lekker, conditie geen enkel probleem! Wel stijve benen, maar dat zal niet echt te vermijden zijn. Door het schema werd ik ook niet zat van veel trainen. Wel iets anders ingericht in de zin dat ik midden van de week de 12 of 14 km verving door interval training bij Running Holland. Niet meer dan 14 km per keer getraind en niet te snel, conform advies. Wel 2 keer nog een halve marathon gedaan; Egmond en Schoorl. Ging ook goed en snel. Gevoelsmatig ook wel lekker om af en toe op snelheid wat te doen met interval. Volgende keer misschien nog iets meer met beenspieren doen, naast het schema. Kortom, dank voor het schema en het inzicht en veel succes met jullie activiteiten! Groet,
Pieter van Stempvoort (Amsterdam)

Marco van de Hijden, Halve van Utrecht 2016 (1u50)

“Met groot gemak liep ik 1 uur 50. En ook na afloop ben ik nog nooit zo fit geweest…Heel bijzonder.”

Met groot gemak liep ik 1 uur 50. En ook na afloop ben ik nog nooit zo fit geweest…Heel bijzonder.

Circa 2 maanden terug heb ik de lezing in Utrecht(Run2day) bijgewoond, nadat ik al begonnen was met trainen volgens het schema voor de marathon van Rotterdam. Doel was tussen de 4.30 en 5 uur. Ik heb diverse halve marathons gelopen en kwam uit rond 2 uur/ 2 uur 10. In utrecht sprak ik over mijn twijfel bij maximaal 14 km trainen voor een marathon. Daarom liep ik vandaag toch de halve marathon van Utrecht…als gezegd wauw! Met groot gemak liep ik 1 uur 50. En ook na afloop ben ik nog nooit zo fit geweest…Heel bijzonder. Volgens jullie boek kom ik dan in Rotterdam op 4 uur uit….maar daar durf ik nog niet op in te zetten. Dank voor jullie onwijs lekkere schema en ik ben grote promotor van jullie methode! Complimenten!! Groet, Marco

Coen van Veenendaal, Diever 2016 (3u54)

“Marathon volbracht. Helemaal dood gegaan, Eindtijd 3u54min. Heel erg moe, maar zeer voldaan.”

Marathon volbracht. Helemaal dood gegaan, Eindtijd 3u54min. Heel erg moe, maar zeer voldaan.

Vandaag loop ik de Marathon in Diever. De voorbereiding met het trainingsschema van Koen de Jong en Stans van der Poel heeft prima gewerkt. Ik voel me fit en ben er helemaal klaar voor.

Mark Bos neem ik mee in mijn gedachten vandaag. In nov 2014 was hij zo trots dat hij met ditzelfde trainingsschema, ondanks zijn prostaatkanker, de marathon van New York had volbracht. In gedachten lopen we hier schouder aan schouder, genieten we van het leven en zijn we heel dicht bij elkaar.

Anneke, Halve van Utrecht 2016

“Het lukte me dankzij de afgelopen honderd dagen voor het eerst om tijdens een wedstrijd langzaam te starten en rustig te blijven rennen”

Het lukte me dankzij de afgelopen honderd dagen voor het eerst om tijdens een wedstrijd langzaam te starten en rustig te blijven rennen

Het is gelukt, de halve marathon! Ik was bang dat m’n lichaam na 10km zou aangeven dat het wel genoeg was, maar nee, helemaal niet. Het voelde of ik nog wel door kon rennen. Of de hele marathon me ook wel zou kunnen lukken. Dus: ik ben erg enthousiast over het sportrustentrainen! Ik heb de halve marathon gisteren in Utrecht samen met twee loopvriendinnen (ook 55+) gerend. Die hebben met een regulier schema tot 20km getraind. Het lukte me dankzij de afgelopen honderd dagen voor het eerst om tijdens een wedstrijd langzaam te starten en rustig te blijven rennen. We renden zelfs zo langzaam (D2) en regelmatig dat ik steeds op m’n ademhaling kon letten. Super! We konden met elkaar blijven praten en kregen vanaf het 17km-punt een paar jonge meiden achter ons die vanaf toen vlak achter ons bleven om te zorgen dat ze het vol konden blijven houden. Hartstikke bedankt voor de support en de mailtjes! Groeten Anneke

Laura Batterink, Leiden 2015 (3u27)

“Ik liep 8 x (!) een PR in 100 dagen”

Laura Batterink

Laura traint met Sportrusten voor de marathon van Leiden en loopt en passant 8 keer een persoonlijk record op verschillende afstanden.

Ze schrijft:

Nieuwsgierig geworden naar het trainen met de sportrustenmethode en dè manier om erachter te komen of het wat (voor mij) is, is door het dan maar ‘gewoon’ te doen!

De Leiden Marathon had de eer.

Het heeft mij behalve de mooie marathon ook 8 PR’s opgeleverd. En ik denk dat dat te danken is aan de kortere trainingsafstanden, meer op snelheid en de bewustere ademhaling.

Voor de trainingen die voluit gelopen dienen te worden heb ik vaak een wedstrijd gebruikt.

Het begon met de Halve (marathon) van Haren. De afstand was volgens schema eigenlijk te lang maar het is een mooie, er gaan veel lopers van onze loopgroep heen (gezellig) en een mooie test om te zien hoe het trainen op deze manier gaat.

Gefinisht met een goed gevoel, bijna een minuut van mijn PR af.

D

e rest van de wedstrijden waren qua afstand 10 km of korter, behalve dan die van 15 km.

Die heb ik voor het grootste gedeelte als training gelopen.

Ik wilde starten op mijn marathontempo maar heb me toch iets mee laten slepen door de wedstrijd dus heb iets sneller dan mijn marathontempo gelopen.

De laatste kilometer (tja ’t is toch een wedstrijd en kan het toch niet laten) mocht van mij de rem eraf/het gas erop. Doordat ik 14 km vrij behoudend had gelopen had ik nog zoveel over dat ik de op dat moment derde lopende dame nog heb ingehaald en dus nog op het podium belandde.

Ze sprak me na de finish nog even aan, waar ik toch die snelheid aan het eind vandaan had gehaald. Tja, in het begin opgespaard J.

Dat is me in de marathon overigens niet gelukt. Ik wilde wat langzamer starten maar zat al in het begin zo lekker in mijn marathontempo dat ik maar door ben gelopen. Ga ik de volgende keer niet doen, wil ik toch echt wat langzamer starten.

Ik vond het een pittige marathon vanwege de wind maar desalniettemin een halve minuut van mijn PR af.

Mijn laatste PR heb ik anderhalve week na de marathon gelopen. Eigenlijk iets te kort na de marathon maar het is zo’n mooie: de station tot station loop van Ommen naar Dalfsen, 10 mijl.

Mijn PR’s:

5 km: 19:46 (voor het eerst onder de 20 min.!)

4 mijl: 26:27

5 mijl: 33:13

10 km: 42:02

15 km: 1:08:08

10 mijl: 1:10:44

21.1 km: 1:33:17

42.195 km: 3:27:20

Mijn volgende marathon staat op de kalender: Berlijn

Ik ga hem weer volgens sportrustenschema trainen maar toch iets anders dan de vorige keer. Toen heb ik hem getraind op marathontempo en dit keer wil ik hem op mijn marathonhartslag gaan trainen. De ademhalingsoefeningen deed (en doe) ik wel vaak tijdens en na het lopen maar wil dit ook vaker voor mijn trainingen gaan doen. Ik ben benieuwd!

Johan Simons, Gran Canaria 2016 (4u34)

“Ik werd voor gek verklaard door mijn omgeving: “max 14km? Dat kan niet!””

In mei 2015 besloot ik om te gaan hardlopen en op zoek gegaan naar een passend schema. Door een collega werd ik gewezen op sportrusten.nl en contact opgenomen met Koen de Jong. Zonder enige loopervaring sprak me een 14k schema bijzonder aan 🙂

In augustus een rust- en inspanningstest gedaan en daarna ging ik op pad.

En ja, ik werd voor gek verklaard door mijn omgeving: “max 14km? Dat kan niet!”.

Wanneer ik “vogels keek” werd ik altijd ingehaald maar ik zette door. Met name door de ademhalingsoefeningen en het lopen op hartslag, werkten voor mij goed: mijn conditie werd beter en mijn tijden sneller. Mijn eerste test op de 10K voluit bracht me al naar een tijd van 54:10. Hoe cool is dat?

Marathon Gran CanariaIn december heb ik een halve marathon gelopen in 2:04:27 (staat niet in het schema, maar kon het echt niet laten). Wow! Vriend en vijand verrast met deze tijd en het ongeloof maakte langzaam plaats voor respect en interesse in het schema. “Maar een marathon? Nee, dat gaat niet lukken, dan moet je toch echt duurlopen doen”. Oh ja?

Het is 24 januari 2016. Las Palmas, Gran Canaria, 09:00 en we zijn op weg. Twee ronden van 21 kilometer en een beetje. Omstandigheden 27 graden, wind en zeker niet vlak. Deze marathon staat misschien bekend als een vlakke marathon, maar al snel leerde ik dat “vlak” een relatief begrip is… Ik let op mijn ademhaling en hartslag, hou het tempo aan en in 4:34 kom ik over de streep. Moe, maar voldaan en tevreden. Overigens een top event, goed georganiseerd en enthousiast publiek.

Het 100 dagen schema met max. 14km hardlopen heeft zich voor mij meer dan bewezen. De combinatie met de ademhalingsoefeningen en het trainen op hartslag maakt het compleet. Van letterlijk nul hardloop ervaring naar een prima tijd op de marathon. Wie volgt?

Joost, Leiden halve marathon 2015

“In december koste het me nog moeite om tien kilometer in een uur te lopen, dus er is een hoop vooruitgang geboekt!”

In december koste het me nog moeite om tien kilometer in een uur te lopen, dus er is een hoop vooruitgang geboekt!

Leuk om te weten: vorig jaar kreeg ik na de letterenloop (5k) het boek ‘Ik, hardloper’ cadeau. In Maart ben ik intensief gaan trainen volgens jullie schema en afgelopen zondag heb ik de halve marathon van Leiden gelopen. Met 2.07 was ik behoorlijk happy. In december koste het me nog moeite om tien kilometer in een uur te lopen, dus er is een hoop vooruitgang geboekt! Afgezien van een 15 kilometer (ter check) heb ik me helemaal aan het schema gehouden, dat werkt dus echt (maar dat wisten jullie al).

John

“Voor het eerst in mijn leven (45 jaar oud) begin ik hardlopen leuk te vinden en kijk ik uit naar mijn volgende training.”

Victor Plomp, Berenloop Terschelling 2015 (3u08)

“Volgende keer weer Sportrusten? Jazeker weer met het 100dagen schema als richtlijn.”

Proloog

2015 stond in het teken van Sportrusten. Na de cursus Sportrusten voor hardlooptrainers bij het begin van de lente in een nog koud Nederhorst den Berg trainde ik met het schema voor de Koning van Spanje trail (37km), Gulpen.

Heuvel op en af “zwaarder dan een marathon” beekje door, glibberen over natte schapenpaadjes en met je eigen drinken in je rugzak liep ik redelijk makkelijk de trail.

Mijn debuut op de marathon had ik toen al gepland op Terschelling. Het leuke van de Berenloop is de gemoedelijkheid. Daar start je niet in een met bouwhekken afgezet startvak. Gewoon 10 minuten (of 5) voor de start verzamelen samen met maar 550 andere deelnemers. Met een prachtig parcours over Terschelling; Polder, duinen, strand, en Bos en finish onder de Brandaris. En niet te vergeten de zeiltocht met de Ambulant naar Terschelling toe.

Sportrusten Schema

Met veel vertrouwen en met overtuiging begon ik het 100 dagen schema. Voor mij betekent een schema een richtlijn en af en toe het schema wat bijstellen hoort erbij. In augustus moest ik mij voorbereiden op een fietstocht van 225km met een stel kleppers en heb ik looptrainingen laten schieten om het weinige aantal fietskilometers te vergroten. Verder heb ik wat extra rust gepakt,noodzakelijk gevolg van die fietstocht, De N70 trail en de Dam tot Dam. En die laatste is ook meteen de training, die ‘stiekem’ verder was dan 14km.

Omdat ik looptrainingen geef heb ik meer rustige (vogels kijken) trainingen gedaan dan volgens schema. (183 ipv 78km). De kilometers van de drie intensieve trainingen waren echter veel minder dan gepland (375 ipv 452km)

gedurende de 100 dagen viel mij op dat ik elke keer echt zin had om te gaan trainen. Natuurlijk had ik ook mindere dagen, maar ik herstelde toch elke keer weer makkelijk.

Mijn snelheid kon ik makkelijk volhouden met de geplande hartslagen.

Dag 0

voor de start

Terwijl ik de voorkeur geef op gevoel te lopen of te fietsen heb ik de hele periode gelopen met een hartslagmeter. Maar hoe voelt een redelijk vlakke marathon met eerst flink wind mee als je niet zo ver getraind hebt. Geen twijfels over het al dan niet uitlopen, maar wel over met welk tempo moet ik de eerste 14k lopen? (gehersenspoeld door de sportrusten-maffia ga je al gauw in blokken van 14km denken). En dan wordt je ook nog ’s ochtend nog even meewarrig aangekeken door ervaren marathonlopers als Simon S(twee marathons in 8 dagen):”zo hard? Je weet toch dat Koen zelf vorige week in NY…….”

0-14km

Wow wat heb ik de juiste benen. Waar is de rem? O ja om mijn arm. De cijfers stellen me gerust en bevestigen mijn gevoel. Mijn benen willen eigenlijk niet geremd worden. Langs de haven en klipper Ambulant en meteen met ruime wind lukt het me toch om me in te houden. De eerste 14 gaan zonder enige moeite voorbij. Het is nog gezellig, er zijn er meer lopers met de handrem erop en dus ook een beetje lucht over voor kort gesprek(over het weer of uitzicht). De zelf aangeleverde sportvoeding in mijn versierde flesjes pik met moeite uit de niet uitgepakte bakken en (be)valt goed. (1:02:22)

14-28km

Dit is misschien wel het mooiste deel van het parcours. Na Oosterend verlaten we de bewoonde wereld en glooien over het fietspad met een grote boog door de duinen langzaam weer naar het westen. Wind schuin mee gaat van wind vol in de rug naar wind tegen. Ik loop lang met een medeloper kop over kop genietend van het uitzicht.

In de verte zijn af en toe nog een paar eenlingen en een klein groepje te zien op een duintop. Het zijn geen beklimmingen van hoge duinen, maar vlak is het niet. Het asfalt is veranderd in een schelpenpad. Onderweg loop ik mijn tweede tijd ooit op de halve en bedenk dat ik verder loop dan tijdens de trainingen èn dat ik geen enkel pijntje voel en dat is ook weleens anders. (1:02:10)

28-finish

Gezocht: een maatje, om samen kop over kop te lopen. Er zijn er echter niet veel andere lopers en daarnaast komt het tempo niet altijd overeen. Vlak voor het strand vind ik er één. De wind is pittig en samen met het zand zorgt dat het lichtlopen toch wat werken wordt. Het tempo zakt wat. Toch kom ik redelijk ongeschonden de duinovergang bij West aan Zee over en begin nu echt aan de terugweg. Nog 6 km. De terugweg heeft op Terschelling een naam: Longway. Één bijna rechte onverharde weg terug naar West, maar wel een lange dus. Mijn bovenbenen protesteren licht, maar door de focus op techniek kan ik mijn frequentie van 186 volhouden. 6Km nog en in mijn uppie, maar nu al o zo blij. Geen moment onderweg de gedachte over hoe ver nog of jeetje wat een eind. En de tijd en tempo is nog steeds boven verwachting. “Wie weet pak ik”.. die gedachte parkeer even tot na de finish. Het bos en dorp in, er staat weer publiek.

Hallo! mensen het kan hoor, dat sportrusten schema.

(1:04:04)

Finish

De Torenstraat is bekleed met een rode loper (tapijt, niet een loper)

Wauw onder de 3:09!

“Wat is daar belangrijk aan, onder de 3:09?”, wordt er gevraagd. “Oh dat is een klein dingetje”, antwoord ik.

Mijn strandmaatje finished met de woorden .”….en ik heb niet verder dan 22km getraind!”. “Best veel”, is mijn gedachte. En we vieren samen ons debuut.

Epiloog

Ja, pijn in mijn bovenbenen, maar niet moe en kapot, zoals eerder weleens op een halve of de 7heuvelen, wanneer ik volledig leeg kon lopen en mijn kuiten geen stap meer konden zetten en mijn maag geen eten wilde.

Volgende keer weer Sportrusten? Jazeker weer met het 100dagen schema als richtlijn. Misschien niet zo strikt, maar zeker wel met de zo nodige rust en juiste tempo’s. En zeker niet met te lange duurlopen als training met een te lang herstel als gevolg.

Vlietlijners voltooien marathon van New York in persoonlijke toptijden

“Nieuw PR in New York”

Nieuw PR in New York

De Vlietlijners Simone Brouwer (foto) en Sandra Zonderop liepen de marathon van New York. Simone trainde niet meer dan 14 kilometer en liep een PR: 3 uur en 49 minuten.

Liefst 17 minuten snoepte zij van haar eerdere toptijd af. ,,En dat op een nieuw schema (Sportrusten) met extreem weinig trainingskilometers’’, jubelde zij in The Big Apple, waar de temperatuur opliep tot 20 graden.

Ondertussen wachtte zij op haar metgezellin Sandra, die op een andere verdieping op een andere tijd in de meute was vertrokken. Deze debutante op de klassieke afstand haalde dolblij de finish, in een tijd die iets boven de 4.30 uur lag.

Jack Smit, Amsterdam marathon 2015 (3u41)

“Op naar de volgende uitdaging”

Op naar de volgende uitdaging

Ik heb de marathon gelopen met het Sportrusten trainingsschema. Eindtijd 3u41 en de man met de hamer was nergens te bekennen. Dit was mijn eerste marathon en ik heb er echt van kunnen genieten.

Een uitgebreid verslag:

Op 18 oktober heb ik mijn eerste marathon gelopen. Daar had ik 5 jaar geleden, toen ik begon met lopen, echt nog niet aan hoeven denken.

Het lopen is bij mij eigenlijk begonnen toen we vanuit het bedrijf waar ik eigenaar van was een sponsorovereenkomst sloten met Spieren voor Spieren. De bedoeling was om geld bijeen te brengen door activiteiten met ons personeel op te zetten. Een van die activiteiten was het lopen van de Dam tot Dam.

Maar voor het zover was moest er getraind worden. Eerst maar eens een rondje om het blok, dicht bij huis en dan steeds verder. Zonder enige begeleiding of kennis van zaken, gewoon op gympies.

Dat ging natuurlijk fout: gelijk een fikse peesplaat ontsteking en een paar maanden uit de running.

Op aanraden van zus Gerda Smit toch maar goede schoenen kopen bij Oosterbaan – toen nog in Egmond. En weer beginnen. Dat ging al flink beter. Niet te gek doen, rustig opbouwen en naar de eerste 5 km toewerken. Leuk vinden kon ik het toen nog niet. Het was echt werken. Maar die Dam tot Dam moest wel gedaan worden. Ik kon natuurlijk niet achterblijven.

Uiteindelijk lukte het om ook de 10 km te lopen en schreef ik mij in voor de eerste georganiseerde loopjes. Ik merkte wel dat ik me fitter en beter voelde. Veel aan sport deed ik voordien niet. Het ging goed.

Die dam tot dam is er ook gekomen. Meer dan eens zelfs. En ja, fanatiek als ik ben, je wilt steeds meer en verder. Gerda had mij al eens verteld over haar Roparun ervaring en toen er een plek vrij kwam in Team Langedijk heb ik mij direct aangemeld. Echt een avontuur voor het leven en een ervaring die ik nooit had willen missen. Vier keer heb ik hem gelopen. twee keer was mijn zoon Michael mee als masseur en de laatste keer als loper.

De trainingen voor de Roparun werden gegeven door Peter van Buijtenen (personalsbest). Een personal coach die al veel hardlopers heeft geholpen om langeafstanden zoals de marathon te kunnen lopen met een wel heel aparte trainingsmethode. De Energy control methode ook wel sportrusten genoemd.

Na die Roparun, en een aantal halve marathons te hebben gelopen lonkte de marathon wel. Maar kan ik dat ook. Ik ben 56, ik loop nog maar een paar jaar en is dat niet teveel gevraagd van mijn lijf. Ik voel me goed maar wil dat graag zo houden.

Inmiddels had ik mij aangemeld bij de Amak als lid en trainde onder leiding van Gerda in de lopersgroep op dinsdag avond. Juist dat gestructureerde trainen werkte goed en voor mijn gevoel zat er meer in. Alleen trok het mij niet om afstanden van 30 km of meer te moeten lopen als training voor de marathon. Ik had al zoveel gruwel verhalen gehoord over wat je er allemaal voor moest doen en laten. Het lonkte niet echt…. Totdat….

Peter van Buijtene bood mij aan om mij te begeleiden, en hij beloofde mij dat ik niet meer dan 14km als langste afstand behoefde te trainen om een geode marathon te kunnen lopen. Fanatiek als ik ben, vertelde ik hem dat ik dat wel wilde doen, maar alleen als hij mij kon garanderen dat ik een tijd kon neerzetten tussen de 3,5 en 4 uur. Die uitdaging ging hij aan.

De trainingsmethode is gebaseerd op het trainen van je hart en het verbruik van energie. Elk mens heet voor ongeveer 2 uur aan koolhydraten voorraad in zijn lijf om alle organen en spieren van energie te voorzien. Dus die energievoorziening is onvoldoende om een marathon te kunnen lopen. Je loopt je letterlijk leeg. Dus moet je een andere energie voorraad aanspreken en liefst niet je spieren (eiwitten) Gelukkig hebben we die. Namelijk Vet. ( wie wil daar niet vanaf…)

Alleen verbrand je lichaam dat vet wat lastiger dan koolhydraten. Je moet je lichaam leren dat te doen. En dat train je door te zorgen dat je hartslag bij het hardlopen omlaag gaat.

Bij een lage hartslag verbrand je meer vet dan koolhydraten. Dus hoe lager hoe beter.
Dan houd je dus wat koolhydraten in “opslag” en kun je langer doorlopen zonder dat je uit je energie loopt. Want dat is die bekende man met de hamer. Je hebt dan geen energie meer….

Ik ben geen expert dus kan het misschien niet helemaal goed uitleggen, en misschien begrijp ik het nog steeds niet helemaal, maar na gesproken te hebben met verschillende mensen die het hebben gedaan, en boeken te lezen van Koen de jong en Stance van der Poel ( kan ik iedereen aanbevelen) heb ik de beslissing genomen in blind vertrouwen het te gaan doen. Kom maar op !

13 weken lang heb ik een trainingsschema gevolgd van korte afstanden ( 3 a 4 km) op een hoog hartritme en wat langere afstanden, variërend van 6 tot 12 a 14 km op een wat lagere hartslag.
en natuurlijk de Ademoefeningen. In drie woorden : Adem langer uit……

Verbazingwekkend vond ik dat in recordtijd mijn snelheid van lopen behoorlijk vooruit ging.
Ik liep een gemiddelde van 12,5 a 13 km per uur maar binnen enkele weken liep dat op naar 15km per uur.

Ik had het gevoel dat ik niet heel veel of zwaar moest trainen. Dinsdag Amak training – Donderdag eigen training op schema van Peter – zaterdag een korte training van een paar kilometer en zondag ochtend eerst lekkere bootcamp bij zoon Michael ( GMA sports) gevolgd door een duurloopje van 10 a 12 km.

Maar ik werd wel steeds beter en sterker. De bootcamp was voor de core stability want lopen doe je met je hele lichaam, niet alleen je benen. Daarnaast heb ik nog wat extra aandacht gegeven aan mijn looptechniek. Cursusje Chi-running gedaan en ook daar heb ik  veel aan gehad. (Zie ook: www.hollendstilstaan.nl )

Uiteindelijk was de dag van de Marathon van Amsterdam daar. Best spannend, want nu moest het wel gebeuren. Ik zag er naar uit, maar vond het tegelijk ook best wel spannend.

Ik had me voorgenomen om het op te delen in blokken van 5 km. En dat gewoon acht keer… Hoe moeilijk kan het zijn …..

Van Peter van Buijtene had ik een hartslag schema meegekregen met de nadrukkelijke opdracht niet op een bepaalde tijd te gaan lopen. Als je dit volgt komt het goed. Geloof me….. Vergeet de rest, let alleen op je hartslag en geniet… ( makkelijk praten hij…)

Maar… hij heeft gelijk gehad. Ik had mijn Garmin ingesteld op mijn hartslag en op mijn display alleen het veld van mijn hartslag zichtbaar gemaakt. Zodat ik niet in de verleiding kwam harder te gaan dan goed voor me was.

En ik heb genoten. Ik liep heerlijk ontspannen en genoot van alles op het parcours. Ik was niet bezig met een wedstrijd. Ik dacht ik zie het wel. Ik zie wel waar ik uitkom. Een heerlijke ervaring.

Halverwege, langs het kanaal bij 21,1 km, voelde ik mij goed maar bekroop mij een beetje de angst van de man met de hamer. Want ja, je hoort altijd dat na 30 a 35 km de klap komt.

30 km kwam en ging……35 km kwam en ging….. 40 km kwam en ging… en ik ook.. Zonder problemen. Ik heb geen moment last gehad van energie tekort, slap gevoel of wat dan ook. Die man met de hamer….Nergens te bekennen.

Ik heb mijn eerste marathon uitgelopen in 3 uur en 43 minuten. En zonder problemen…
het werkt dus echt…

Sterker nog, ik ben die middag na de marathon, zelfs nog gezellig op visite geweest bij mijn schoonouders omdat mijn schoonvader jarig was. Gewoon gezellig. Ik voelde me prima.
Ik heb wel heeeeeel veel gedronken (water) en twee volledige avondmaaltijden naar binnen gewerkt naast de gebruikelijke gebakjes, blokjes kaas, plakje worst en al het andere verjaardaglekkers.

Energie moet je wel aanvullen natuurlijk.

Verder : Geen last van mijn benen, beetje stram in de kuiten ,maar verder alleen last van mijn armen (gek genoeg). Die houd je de gehele tijd gebogen en die spieren waren stijf en zeer.

De volgende (Maandag) ochtend gewoon lekker op de fiets en lopende voort mijn krantenwijk gedaan en ook gewoon naar mijn werk. Wel wat zwaardere benen maar eigenlijk weinig last.

Door mij ervaring ben ik er van overtuigd geraakt dat dit echt werkt. Twijfel je over de marathon, maak eens een praatje met Peter van Buijtene.

Mijn volgende doel…… Ik wil echt een keer New York hebben gedaan, maar de 60 van Texel lijkt mij ook wel wat. Nog genoeg om naar uit te zien dus.

Jack Smit

Bram Bakker, Boston (3u18)

“Dat schema werkt.”

Dat schema werkt.

Marcel van der Stelt, Amsterdam marathon 2015 (3u59)

“Het schema werkt en ik zal het blijven volgen voor elke volgende recreatieloop”

Het schema werkt en ik zal het blijven volgen voor elke volgende recreatieloop
Ik wil jullie nog bedanken voor het 14km schema. Ik heb afgelopen zondag mijn eerste marathon gelopen met jullie 14km schema als training. Het doel was om het binnen 4 uur te halen. Hiervoor moet je een tempo van 5:40 lopen. Heb getraind op tempo van 5:30, zodat ik nog wat speling had om water te drinken en banaantjes te eten bij de verzorginsposten en dat ik waarschijnlijk wel wat achteruit zou gaan in tempo wanneer de finish steeds meer in zicht zou komen 😉 Leuk vond ik het ook om Koen bij het 14 km punt te zien. Heb de hele afstand rond de 5:30/5:40  gelopen en ben geen cliches tegenkomen als ‘de man met de hamer’ en ‘de laatste 12km loop je op karakter’ of dat soort onzin. Natuurlijk kregen mijn benen het zwaar bij de laatste 4 km, maar dat had ik ook toen ik voor het eerst de 30km in Schoorl liep en toen ik voor het eerst de 21km liep. Mijn legendarische tijd: 3:59:52 😉 , dus het schema werkt (voor mij) en zal het blijven volgen voor elke volgende recreatieloop.
Nogmaals bedankt,
Marcel van der Stelt.

Michel Bakker, Eindhoven marathon (3u35)

“Met een grote glimlach drukte ik het horloge op stop na de finish, kon m'n ogen niet geloven”

Met een grote glimlach drukte ik het horloge op stop na de finish, kon m'n ogen niet geloven

Te mooi om waar te zijn, kan dat echt? Wat als het echt blijkt te werken? duh, de langste duurloop 14 kilometer, maak dat de kat wijs. Zo maar een paar gedachten die ik had na een lezing bij m’n hardloopclub Athletic point over Sportrusten.

Tijd om de proef op de som te nemen en alvast ingeschreven voor de marathon van Eindhoven, met in het achterhoofd als het niets is dan loop ik in ieder geval 1 rondje van 21,1 km- bedankt organisatie om in de tussentijd het parcours te veranderen in 1 groot rondje van 42,2 km-. Zoals altijd gaat de tijd veel te snel en bleek dat ik geen honderd dagen maar slechts nog 79 dagen te gaan had tot 11 oktober, zelfs sportrusten is dus nog verder te minimaliseren -:)

Vandaag was het dan zover, met een apart gevoel van spanning aan de start. Dit keer niet de intentie om een snelle tijd te lopen maar gewoon van start te gaan en kijken of dat het sportrustenschema zijn vruchten afwerpt. Het heerlijke loopweer, het enthousiaste publiek- ge kan da jonguh, het is een klein stukske- en een leuk parcours zorgde ervoor dat de kilometers voorbij vlogen. Met een grote glimlach drukte ik het horloge op stop na de finish, kon m’n ogen niet geloven: 3uur 35 minuten en 49 seconden, loop vandaag gewoon een pr! Weg Rotterdam, Berlijn en Parijs! Eindhoven de gekste!

Leoniek Stordiau, Leiden marathon 2015

“Het klonk aannemelijk. Leren vetten verbranden en dan op de vetverbranding de marathon lopen.”

Het klonk aannemelijk. Leren vetten verbranden en dan op de vetverbranding de marathon lopen.

Wie wil dat nou niet: een marathon lopen met minder kilometers. Dat is waar Sportrusten over gaat: minder kilometers maken en meer rusten tussen de trainingen. Het klonk erg aannemelijk. Leren vetten verbranden en op vetverbranding de marathon lopen. Aangezien ik geen lange duurlopen meer wilde doen voor een marathon, had ik gedacht dat het marathon lopen voorbij zou zijn. Tot ik Sportrusten ontdekte. Vandaag dé dag. De Leiden Marathon. De eerste 10 kilometer gingen makkelijk. Niet voor mijn hartslag want die kreeg ik niet onder de 153 (zenuwen?). Op het punt van de halve marathon ging het nog steeds goed. Tempo was iets gedaald, maar geen vermoeidheidsverschijnselen (terwijl ik toch maar max 14 km had getraind). Na 22 km werd het iets moeilijker. Dat was vooral mentaal omdat ik tegen mezelf van te voren had gezegd: de 21 haal ik wel, maar daarna…. Dus ik moest mezelf goed toespreken. Soms wilde de benen even niet, dan ging ik op mijn ademhaling letten (langer uit dan in) dat hielp dan weer. Voordat ik het wist zat ik op 32. De vorige keren was hier echt de man met de hamer gekomen. Nu niet. Bij 36 begon het echt zwaar te worden. Ik moest ontzettend focussen op ademhaling en op het aftellen van de kilometers. De Pacer met 4.30 had mij (nog) niet ingehaald, dus ik zou vast binnen de 4.30 finishen. De laatste twee kilometers waren echt verschrikkelijk. Maar met 4.29 ging ik over de finish! Kapot, maar niet meer dan de vorige twee keer. Misschien zelfs iets minder.

Tim de Wit, Berlijn halve marathon 2014

“Ik had energie over. Zoveel dat de laatste kilometer mijn snelste was. Wat een kick. En ik ging niet eens stuk onderweg.”

Ik had energie over. Zoveel dat de laatste kilometer mijn snelste was. Wat een kick. En ik ging niet eens stuk onderweg.

Januari 2014 start ik met 100 dagen Sportrusten. Ik had een hekel aan hardlopen, maar ik was wel te porren voor een uitdaging. Koen de Jong zei dat ik de halve marathon van Berlijn kon lopen, als ik slim zou trainen. Tienduizenden mensen langs de kant van de weg en dan als held onder de Brandenburger Tor doorlopen: dat zag ik wél zitten. Vier keer per week lopen, rustig opbouwen en dagelijks ademhalingsoefeningen. Ik ging mee met de flow. Ik liep verder dan ooit. Sneller dan ooit. Genoot volop van de Brandenburger en Kurfürstendamm. Ik had energie over. Zoveel dat de laatste kilometer mijn snelste was. Wat een kick. En ik ging niet eens stuk onderweg. Ik bleef maar gáán.

An van de Velde, Antwerpen marathon 2015

“Eerlijk gezegd heb ik mij nog nooit zo fit gevoeld als in jullie 100 dagen trainingschema.”

Eerlijk gezegd heb ik mij nog nooit zo fit gevoeld als in jullie 100 dagen trainingschema.

Afgelopen zondag heb ik de Antwerpen marathon uitgelopen in 4u15, na getraind te hebben met het Sportrusten schema. Vorig jaar ben ik door een dom loopongeval gekwetst geraakt aan mijn enkel, waardoor ik de marathon van Rome heb moeten missen. Na een revalidatie van enkele maanden, ben ik terug rustig beginnen trainen en had ik voor mezelf beslist dat ik in 2015 een marathon op een andere manier dan ‘gebruikelijk’ wou voorbereiden. Als werkende mama met 2 lage schoolkinderen in huis, is het niet vanzelfsprekend om 2 uur of langer weg te zijn voor “weeral” een looptraining. En de echtgenoot is er ook nog. Zo ben ik terechtgekomen bij jullie trainingsadvies. Ik had al 2 marathons gelopen, had voor mijn eerste marathon een inspanningstest laten doen, dus ik wist van mezelf dat het in me zat, maar ik wou aantonen dat je niet noodzakelijk ellenlange duurlopen en zware intervaltrainingen hoeft te ondergaan om tot een goed resultaat te komen. Eerlijk gezegd heb ik mij nog nooit zo fit gevoeld als in jullie 100 dagen trainingschema, in combinatie met gezonde voeding en een regelmatige nachtrust. Ik voel mij nu nog wel wat vermoeid, dus ik gun mijzelf deze dagen wat looprust, maar ik zal blij zijn als ik weer terug mijn rondjes kan gaan lopen ;-).

Een volgende marathon komt er zeker!

Ester Wiersma-Kolhorn, Koblenz (3u56)

“Eerdere marathons gelopen met voorbereiding met zeer lange afstanden, niet lettende op hartslag en ademhaling. De volgende marathon pak ik dit schema er zeker weer bij.”

Martijn Verzaal, Leiden (3u57)

“Met het schema was ik prima voorbereid op mijn eerste marathon.”

Richard Hoiting, Klazienaveen (3u51)

“Ik moet wel zeggen het kriebelt natuurlijk alweer om toch in te schrijven voor Amsterdam”

In oktober 2014 heb ik besloten om de op 12 april 2015 de 35ste editie van de marathon van Rotterdam te gaan lopen. Ik had op dat moment al een drietal halve marathons gelopen met een eindtijd van rond de 1 uur en 55 minuten. Na mijn besluit om mijn eerste marathon te gaan lopen heb ik mij wat verdiept in trainingsschema’s. Wat ik tegen kwam waren de traditionele schema’s waarin je uiteindelijk ook lange duurlopen doet. Uiteindelijk ben ik in december 2014 gestart met trainen. Ik heb de training niet afgemaakt vanwege een blessure en zo heb ik ook sommige afstanden moeten inkorten of heb ik niet gelopen. Uiteindelijk heb ik wel de marathon in Rotterdam gelopen al was het wel zwaar. Vanaf 25 kilometer leek het wel of mijn brandstof volledig op was. Vrienden moedigde mij aan op 10, 20 en 41 kilometer en het enthousiasme van het publiek doet je de marathon uitlopen. De marathon heb ik gelopen in 4 uur en 6 minuten. En dan komt de drang toch om de marathon binnen de 4 uur te lopen. Zo kwam Sportrusten op mijn pad: maximaal 14 km duurloop en in 100 dagen de marathon lopen. Ik heb een schema opgevraagd en ben opnieuw aan het trainen geslagen. Doel was om op 29 mei 2016 mijn tweede marathon binnen de 4 uur te lopen. Ik ben op 15 februari 2016 begonnen. Ik moet bekennen dat ik niet echt op hartslag heb gelopen, maar geprobeerd heb de afstanden zodanig te lopen dat ik wel moe was als ik aankwam maar niet korter ging lopen of afbreken. Eén maal per twee/drie weken koos ik ervoor om de duurloop op het tempo van de marathon te gaan lopen en dat was 5:35 minuten per kilometer. Het trainingsschema was makkelijk vol te houden mede omdat de maximale afstand 14 kilometer was. Toen ik uiteindelijk op 29 mei 2016 aan de start van de marathon van Klazienaveen stond voelde ik mij prima. De eerste 5 kilometer heb ik gelopen zonder de kilometertijd omdat ik mijn loopapp niet juist had ingeschakeld. Het grootste gedeelte van de marathon heb ik op gevoel gelopen en dat ging prima, uiteindelijk kreeg ik een klein dipje rond 38 kilometer maar wist weer te herstellen na wat water en fruit. Mijn doel was om gemiddeld 5:35 minuten per kilometer te lopen en na 3 uur en 55 minuten binnen te komen. Mijn eindtijd was 3 uur en 51 minuten geworden, mission geslaagd dus. Na afloop was ik wel moe maar lang niet zo erg als in Rotterdam en in de week na de marathon ben ik alweer 1x per week gaan lopen met afstanden van ongeveer 10 kilometer. Kortom voor mij heeft het 100 dagen schema prima geholpen om de marathon op mijn manier en in mijn tijd te lopen. Ik moet wel zeggen het kriebelt natuurlijk alweer om toch in te schrijven voor Amsterdam in oktober om vervolgens in 3 uur en 45 minuten te proberen te lopen, we zullen zien. Ik ben tevreden met het schema en het behaalde resultaat, bedankt. Groet, Richard Hoiting

Angela Krijgsman, Rotterdam (4u09)

“Fit, uitgerust, wat kilo's slanker en supergemotiveerd stond ik aan de start van de marathon dit jaar. Trouw getraind met het geheimzinnige 14km schema. Het resultaat was een dikke vette PR van 4u09 in een supervlakke race. En het belangrijkste: ik had nog nooit zo'n fijne marathon gelopen.”

Erika Buter, Halve van Zwolle 2016 (2u32)

“Ik ben echt heel blij en trots dat ik het zo heb kunnen doen”

Ik ben echt heel blij en trots dat ik het zo heb kunnen doen

Zaterdag 11 juni 2016 was het dan zo ver … mijn allereerste halve marathon. In mijn eigen stad Zwolle! Omdat ik in het verleden een flinke rughernia heb gehad en hier een ietwat verzwakt been aan heb overgehouden moest het trainen anders vond ik. Niet op klassieke wijze (ooit geprobeerd voor de dam tot damloop, zwaar dramatisch verlopen) en dus kwam ik uit bij Sportrusten. E-book gedownload, daarna De Marathonrevolutie gekocht. Tegen manlief gezegd áls ik een halve marathon wil gaan proberen dan moet het echt op de wijze van Sportrusten. En dus daar ging ik. 100 dagen lang in weer en wind. Vaak ging het echt lekker, soms niet…enorm wennen aan het op hartslag lopen en zonder muziek (oh horror leek me dat, nu mis ik het niet meer). Altijd zonder toestanden de trainingen volbracht en gisteren was het zover. De halve marathon van Zwolle. Na de aanloop ronde van 2,5 kilometer nog 3 rondes van 6,2 kilometer door en om het mooie centrum van Zwolle. Met manlief goed doorgenomen waar hij stond met de gelletjes en/of water. Aan het einde van rondje 1 was ik er al klaar mee en jammerde dat het helemaal niet ging. Maar het was nog best warm en vochtig dus dat was het meer dan dat de tong op de schoenen hing. Dus hup ronde 2 in waarin ik in mijn ooghoek de Keniaan de halve marathon zag winnen in 1 uur nog wat. Maar blik vooruit en rustig blijven doorademen. Op naar het 13 kilometer gelletje (gatverdamme vies spul toch) en daarna weer door richting de binnenstad voor de 3e ronde. Eenmaal over de meetmat op 14,9 kilometer weet ik het ‘ik ga het halen, nog 6,2 kilometer te gaan…’. Bij het volgende waterpunt weer even de tijd nemen .. sponsje in de nek … nog een goede kilometer tot de dubbele espresso gel … ik voel me nog goed. Ja wel wat vermoeid maar ik ga zowaar nog een paar mensen voorbij…voor een 3e keer de brug over, kilometer 19 … lang recht stuk…kilometer 20 bijna bijna … ik ruik de finish….bochtje links, rechtdoor, fietsbrugje over en hop de binnenstad weer in .. juichend over de finish….2 uur 32 minuten 47 seconden. Gewoon strak op het voorspelde schema en een hele stabiele hartslag al die 21,1 kilometers tussen de 161-165. Kortom een super geslaagde 1e halve marathon dankzij het 100 dagen programma van sportrusten… ik ben echt heel blij en trots dat ik het zo heb kunnen doen … nu lekker nagenieten Groetjes, Erika Buter

Jos en Petra Vermeer, Barcelona 2016 (4 uur en 4u04)

“Op deze manier is het super leuk om te trainen voor een marathon en om er meerdere te gaan lopen, fantastisch!”

Op deze manier is het super leuk om te trainen voor een marathon en om er meerdere te gaan lopen, fantastisch!

In november vorig jaar koos ik ervoor om de hele marathon in Barcelona te lopen op 13 maart jl. Mijn man Jos wilde ook mee doen, super leuk dus! Een leuke sportieve stedentrip hadden we voor ogen, met een mooie route door de stad (is eens wat anders dan een citybus!). De ademhalingsoefeningen tijdens de trainingen waren in het begin wennen. Ik had tijdens sommige trainingen het idee dat ik beter op stikstof liep dan op zuurstof! Na enkele weken kwam ik echter goed in mijn ritme en daardoor liep ik steeds makkelijker en sneller. Maar goed… ik liep nog steeds maar 14 km. Zou ik die overige 28 kilometer wel vol kunnen houden en op welk tempo dan?Deze vraag in mijn achterhoofd bleef, maar werd verdrukt door het plezier dat ik aan de korte lopen beleefde. Ook had ik veel plezier van de loopsnelheid en het feit dan het trainen me niet veel tijd kostte en ook niet al te veel energie. Anderhalf jaar eerder was ik namelijk in de aanloop naar mijn eerste marathon geregeld stuk na een lange duurloop en vond ik het moeilijk om voldoende te eten voor en na een loop. Ik moest toen mijn voeding aanvullen met eiwit-shakes om voldoende energie binnen te krijgen en sneller te herstellen. Ik vond dit zelf niet prettig en had het idee dat ik soms te veel van mijn lichaam vroeg. Nu at ik hetzelfde als normaal, echter wat meer en wat stevigere tussendoortjes en een eiwitrijk tussendoortje na een training. Ik voelde me tijdens mijn gehele trainingsperiode fit. Jos voelde zich ook goed. Hij had eerder regelmatig last van zijn achillespees na een lang stuk lopen en nu door de kortere trainingen had hij veel minder last. 13 maart kwam snel dichterbij en we kwamen de hele trainingsperiode goed door. Eenmaal aan de start was de vraag bij ons allebei: ‘Hoe zal het ons met name de tweede helft vergaan?’ Tijdens mijn eerste marathon kreeg ik het op het 30 kilometerpunt moeilijk en ben ik een paar keer gaan wandelen. Ik moet wel zeggen dat ik mijn eerste marathon op Curaçao liep. Deze marathon startte om 04:00 in de ochtend en met een temperatuur van 30 graden was dit wel een tikje anders/zwaarder dan onze race in Barcelona met een temperatuur van tussen de 12 en 16 graden. Tevens kwam er op Curaçao na 10 kilometer en 30 kilometer een enorme brug waar je overheen moest en hierdoor moest ik de laatste 12 kilometer regelmatig wandelen.Deze keer kwam het zware punt bij 34 kilometer, ik kon echter door blijven lopen. Ik had zware benen, maar voelde me goed. Uiteindelijk kwam ik met een tijd van 4:04:49 over de finish (op Curaçao liep ik 4:54:34)! Het is gelukt! En hoe!!! Op deze manier is het super leuk om te trainen voor een marathon en om er meerdere te gaan lopen, fantastisch! Jos eindigde in 4:00:17. Jos kreeg het met 30 kilometer zwaar. Dit had te maken met het feit dat hij te hard gestart was. Een les voor de volgende marathon, want die gaat er komen, dit jaar nog! Bedankt! Groetjes van Jos en Petra Vermeer

Deze bedrijven en verenigingen kennen de voordelen van rustig ademen en slim sporten. Jij ook?

Runnersworld
SC Heerenveen
SolutionS
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen
Sport 2000
stoerevrouwensporten.nl
Tempo
Tergooi Ziekenhuizen
UMC Utrecht
Runningtherapie
ZLM Verzekeringen
Zorg en Zekerheid
Vitaalpunt
Engie
LetterenLoop