Nieuw boek: Vast wel! Ontdek de magie van periodiek vasten

‘Waarom schrijven jullie niet gewoon een boek?’ vraag ik. ‘Ik ken nog wel iemand bij uitgeverij Lucht.’

Dik twee jaar geleden stelde ik deze vraag aan Brenda Frunt en Marieke de Groot van De Voedingsacademie. Ik had ze zien optreden voor een groep ondernemers in het Willem II Stadion en ik was fan. Hun boodschap kwam uit hun tenen: eet minder.

Ze waren eerst wat terughoudend, wij een boek schrijven?, maar dat duurde niet lang. Al snel waren ze enthousiast over het idee om een toegankelijk boek te schrijven over de voordelen (en mogelijke nadelen) van periodiek vasten.

In Vast wel! beschrijft het duo hoe je door minder vaak te eten, méér energie krijgt.

Het is knap hoe ze woordgrapjes afwisselen met kennis en complexe materie omzetten naar praktische tips. De meeste boeken die verschijnen over voeding en gezondheid, geef ik niet snel cadeau aan een goede vriend. Hoewel het onderwerp me mateloos interesseert en ik graag mijn enthousiasme deel, is de toon vaak te poelepetoeterig om écht enthousiast te worden. Brenda en Marieke hebben een andere toon.

Hoofdstukken hebben ondertitels zoals:

Over vet verbranden en vet genieten

Waarom je hormonen zich vaak gedragen als demonen

Autofagie, wie kent ‘m nie?

Hoofdstuk 5 begint met een metafoor.

De ondergrondse vuilcontainer bij jou om de hoek is weer eens vol. Je zet jouw zak ernaast, want er komt zo vast iemand om hem te legen. Er komt niemand. De vuilnisman is namelijk héél druk met andere dingen. Ook je buurman komt een volle zak en zet hem naast de jouwe. Binnen de kortste keren ligt de hele stoep vol met rommel. Als de stoep vol ligt met zakken afval, vallen ze op straat. Niemand komt het afval ophalen en op een gegeven moment ligt de straat bezaaid met zakken. Bussen en auto’s kunnen niet meer rijden. Jij kunt niet meer naar je werk en ratten hebben de rommel ook ontdekt. Om ziek van te worden.

Met je lichaam is het net als met de ondergrondse afvalcontainer: ruimt je lichaam het afval niet op, dan word je er ziek van.

De metafoor komt (denk ik) van de Nederlandse autofagie-expert Edward Blommaart

Blommaart deed in de jaren negentig al onderzoek naar autofagie: het wonderlijke mechanisme dat je lichaam beschadigde cellen (afval) als brandstof in gaat zetten als je honger hebt. Gevolg: meer energie, minder ‘ziektecellen’ in je lijf, gewichtsverlies en verjonging van cellen.

Brenda en Marieke hebben verschillende experts gevraagd om mee te schrijven, en het is mooi dat Blommaart (PhD) zijn kennis deelt, naast een ervaringsverhaal van bijvoorbeeld Janneke Poort.

Minder vaak eten is de voornaamste boodschap uit het boek, maar in Vast wel! gaat het niet alleen over voeding (of niet eten). De voedingsacademica’s halen ook de voordelen van bewegen en rustig ademen aan. Daarmee is het een perfect boek voor in wachtkamers van artsen en diëtisten. Het is voor behandelaars wel eens moeilijk om een link te leggen tussen een klacht (hoge bloeddruk) en de gewoontes van een patiënt (qua voeding en beweging). Met dit boek heb je als behandelaar een instrument in handen om kennis en enthousiasme te delen, zonder belerend te worden.

Dikke pluim voor Brenda en Marieke op dat punt.

Met een hoge informatiedichtheid, een praktisch stappenplan én gerechten (je vast 16 uur per dag, dus je mag nog wel eten;)) is Vast wel! een aanrader voor mensen die meer willen weten over periodiek vasten.

Wil jij het ook lezen? Klik hier.

Wil jij het niet lezen? Klik hier.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


Nog geen reacties op "Nieuw boek: Vast wel! Ontdek de magie van periodiek vasten"