Boston marathon met 14K training? Bram Bakker gaat de uitdaging aan!

Boston marathon met 14K training? Bram Bakker gaat de uitdaging aan!

Het is begonnen

Een week geleden is mijn 100-daagse voorbereiding op de Boston marathon (maandag 20 april) begonnen met een inspanningstest bij trainingsgoeroe Stans van der Poel in hoogsteigen persoon. Ook ik ga me de komende 14 weken beperken tot maximaal 14 kilometer per training.

De test

In het hoofdkwartier van Sportrusten houdt ook Stans kantoor, en het was heel leuk om over de weggetjes in Nederhorst den Berg te rennen, rustig beginnend, en net zolang tot ik echt niet harder kon. Maar toen was mijn hartslag ook 188, en da’s best veel voor een man van 51 jaar, vind ik. Ooit deed ik wel inspanningstesten op de fiets, en soms zelfs met zo’n kapje op, en dan kwam ik altijd veel slechter uit dan nu. Een hardloper moet echt testen met hardlopen, zoveel is me nu wel duidelijk.

3’09” haalbaar?

Hoewel ik van nabij heb gezien hoe Koen de Jong 3.09 op de marathon liep, met maximaal 14 kilometer training, moet ik toch nog overtuigd worden dat het voor mij ook zo gaat werken. Zal ik in de buurt van zo’n tijd kunnen komen, terwijl ik afgelopen jaar vier keer net onder 3.30 uur eindigde?

Boston marathon met 14K training? Bram Bakker gaat de uitdaging aan!

Boston marathon met 14K training? Bram Bakker gaat de uitdaging aan!

Mijn hartslag als raadgever

Stiekem loop ik sinds een maand of twee al met een hartslagmeter, na dat twintig jaar niet gedaan te hebben. Ik heb er in december vorig jaar de Bruggenloop mee gerend, en afgelopen zondag de halve van Egmond. De laatste keer voorlopig dat ik meer dan 14 kilometer heb gelopen…

Waarbij het me wel opviel dat mijn tempo bij gelijkblijvende hartslag behoorlijk zakte in het verloop van de wedstrijd. Maar doordat ik de hartslag leidend liet zijn, nooit boven de 180, was ik na afloop toch iets minder kapot dan anders. En een paar minuten sneller dan vorig jaar, toen ik mijn langzaamste Egmond ooit liep. Met de 1.33.48 onder barre omstandigheden moet die marathon toch ruim onder de 3.20 kunnen?

Intensief trainen

Wel is nu al duidelijk dat ik weliswaar minder kilometers ga maken de komende weken, maar dat daar tegenover staat dat het er intensiever aan toe gaat dan ik de laatste jaren gewend was. Niks geen lange duurlopen van meer dan twee uur in amper tien kilometer per uur.

Verandering van spijs

Hoe het ook afloopt, ik heb er zin in! En ik merk dat het me goed doet om het weer eens heel anders aan te pakken dan ik gewend was. Waar ik eerder investeerde in mijn techniek (check De kracht van ChiRunning van Marion Meesters) ga ik nu braaf doen wat Stans me voorschrijft. Ben heel benieuwd wat daar uitkomt. Als je dat wilt volgen (wat ik heel leuk zou vinden natuurlijk!), hou dan Sportrusten in de gaten. Iedere twee weken komt er een update.

Meer weten over het geheimzinnige schema van 14K?


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Bram BakkerBram Bakker(1963) is psychiater, publicist en marathonloper. Hij publiceerde spraakmakende boeken als Blijf Beter, Verademing en Running Therapie , en hij schrijft opiniestukken op de website van de Volkskrant. Bram wordt veelvuldig door uiteenlopende media gevraagd naar zijn mening over vakgerelateerde kwesties in de actualiteit. Waarom? Door zijn brede en integrale kijk op de mens en haar gezondheid én door zijn begrijpelijke taalgebruik over complexe gezondheidsvraagstukken.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

35 reacties op "Boston marathon met 14K training? Bram Bakker gaat de uitdaging aan!"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.