Ademhaling

Ademhaling

Een ademhalingsfrequentie van 6 tot 10 keer per minuut is genoeg. Veel mensen ademen echter sneller; 10, 12, 14, 16 tot wel meer dan 20 x per minuut. En dat is zonde. Door rustiger te ademen spaar je energie en is je hoofd minder vol.

Hoe vaak adem jij nu? KLIK HIER voor de test .

Hoe is jouw ademhaling?

Als je nu meer dan 10 keer per minuut ademt, probeer dan de volgende – eenvoudige – oefening.

Adem in door je neus
Adem uit door je neus
Pauzeer na de uitademing

Het is meer dan de moeite waard om deze oefening 100 dagen lang elke dag te doen.

Is de oefening lastig? KLIK dan hier voor andere ademhalingsoefeningen.

Kijk het filmpje van 2 minuten over ademhaling om te zien waarom een ademhalingsoefening goed werkt. Oh ja, ik weet dat je in het echt niet zo ver van je zadel zwaait bij een steen op de weg.

Een ontregelde ademhaling kan ook klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld snelle verzuring bij het lopen, koude handen of voeten, spanningshoofdpijn of pijn in je schouders of nek.

Ga je aan de slag met oefeningen en heb je vragen, dan kun je die gerust stellen in de koffiehoek. Dat is gratis en dat blijft gratis.

Liever een boek op schoot?

Over de voordelen van een rustige ademhaling hebben Bram Bakker en Koen de Jong (van sportrusten) het boek Verademing geschreven.

In drie woorden samengevat is het boek: adem langer uit.

Het boek Verademing is inmiddels meer dan 30.000 keer verkocht (en hopelijk nog vaker gelezen). Onder de lezers zit bijvoorbeeld ook Marco van Basten die zei: ,,Ik ben niet zo’n lezer, maar dit boek las ik in een keer uit”

Ook schrijven we regelmatig blogs en plaatsen we artikelen over ademhaling. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.


Nieuwsbrief
Wil je het e-book Sportrusten voor hardlopers cadeau? Mét ademhalingsoefeningen en slimme tips om hard te lopen, waaronder vogels kijken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt het boek vanzelf in je inbox.