Wat je nergens leest over vasten

Wat je nergens leest over vasten

In de la valt mijn oog op een zak noten. Gemengde noten met hazelnoten, amandelen, pecannoten en cashewnoten. Mijn favoriete nootjes.

Maar ik mag niet.

Ik pak een doosje Yogi-thee uit de la en hoor de waterkoker afslaan.

Mijn maag knort, mijn armen voelen slap en ik denk om de haverklap aan eten

Joël van Sapje had me een paar dagen eerder een doos opgestuurd met verse sapjes en soepjes. Een sapkuur had ik eerder ook wel eens gedaan, maar door gesprekken met Brenda en Marieke van De Voedingsacademie – die zijn groot fan van vasten – dacht ik: het wordt weer eens tijd voor een sapkuurtje.

Ik had nog wel wat vrees, want vasten is niet eenvoudig, maar met de sapjes van Joël durfde ik het wel aan. Lekkere, verse sapjes van een sympathieke club. Joël is van een hele rits medicijnen en allergieën verlost sinds hij gezonder is gaan eten. We weten natuurlijk allemaal dat gezond eten een zegen is voor je lijf en je stemming. Toch roepen veel gezonde eters bij mij een hoop weerstand op. Maar bij Joël en Rosalynn voel ik direct de sympathie door mijn beeldscherm spatten, als ik op hun website zit.

Dus ik bestel de sapjes en word nog enthousiaster. Een handgeschreven kaartje en een mooi sapschema.

Het schema ziet er niet zo streng uit:

Toch denk ik halverwege dag 2: waarom doe ik dit?

Mijn gewicht is prima. Ik heb genoeg energie. Waarom zou ik honger lijden. Terwijl half Amsterdam op een terras zit met lekker eten en drinken.

Even overweeg ik de kuur af te blazen en een vriend te bellen om naar een terras te gaan

Maar ik hou vol.

Ik lees op internet wat ervaringen met vasten.

Scherp van geest

Fans van periodiek vasten zeggen dat ze zich beter voelen dan ooit.

“We weten al zo’n honderd jaar dat calorische restrictie de levensduur bij muizen kan verlengen en bij deze dieren het ontstaan van ziektes als kanker en diabetes helpt voorkomen”, zegt Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De internist verwacht dat periodiek vasten bij mensen vergelijkbare biologische mechanismen in gang zet als bij muizen, die in studies erg gezond werden door vasten. “Maar om deze effecten stevig te onderbouwen, hebben we grote, langdurige studies nodig met vrijwilligers die geregeld vasten.”

Brenda Frunt van De Voedingsacademie is ook laaiend enthousiast over vasten en doet het regelmatig 2 of 3 dagen. Ze slaapt dieper en heeft veel meer focus.

De laatste maanden hoor ik ook steeds meer over ketogeen eten en vasten in relatie tot kanker, diabetes en reuma. Om (opnieuw) te ervaren hoe het is om te vasten en in ketose te raken, ben ik deze kuur begonnen.

Dus ik zet een kopje thee en drink een sapje.

Anderhalf uur later voel ik me kiplekker

Mijn slappe gevoel is weg. Mijn behoefte aan eten is weg. En ik bruis ineens van de energie. Ik breng oud papier en vuilnis weg, ik haal dozen boeken uit de auto (die daar al 3 maanden in stonden) en ik haal tuinaarde om op mijn balkon sugarsnaps en zonnebloemen te planten. Daarna begin ik – met focus – aan een verse blog.

Het herinnert me aan de bijzondere eigenschap van een lichaam om in tijden van nood, met energie en oplossingen van binnenuit te komen. Als wielrenner heb ik me vaak verbaasd over mijn lijf. Als ik in een etappekoers helemaal verrot was en dacht dat ik bij moest tanken door te rusten, maar een halfuur later ineens zelf demarreerde omdat ik weer een vaatje energie had gevonden.

Je hoeft niet altijd te rusten om bij te tanken voor duursport.

Je hoeft niet altijd te eten om bij te tanken bij honger.

Het menselijk lichaam is zó slim en zó krachtig. Door het af en toe te pesten en te prikkelen, krijg je altijd wat moois terug.

Natuurlijk zijn de meningen over vasten verdeeld

Sommige gezondheidswetenschappers zweren erbij: het is goed voor je darmen en voor je cellen. Sommige wetenschappers benadrukken dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is.

Of het goed is voor mijn darmen, kan ik zelf moeilijk voelen. Maar met de permanente uitdaging om mijn brein en gedachtes te temmen en een zetje te geven richting dankbaarheid, is het sowieso waardevol. Ik voel me beter als ik in het nu zit en dankbaar ben, in plaats van in de toekomst en verleden en alles wat er zou kunnen gebeuren. Door mijn brein in te zetten om te blijven vasten zit ik in het nu en stel ik behoeftebevrediging uit. Dat voelt als een krachtige en goede training.

Gek genoeg lees ik daar weinig over als ik zoek op vasten en brein

Na drie leerzame dagen zwicht ik wel meteen voor koffie, hoewel Joël en Rosalynn aanraden om ook koffie na de kuur nog te laten staan voor een optimaal effect.

Na de zomer ga ik zeker nog een keer een sapkuur doen van dit sympathieke duo.

Heb jij ervaring met (sap)vasten?

Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


13 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.