Waarom ik een maand geen suiker eet

Waarom ik een maand geen suiker eet

Ik lach mensen uit. Met hun noten, hun avocado’s en hun vijgen.

Het ene dieet is nog gekker dan het ander.

Daar doe ik niet aan. Ik leef gewoon gezond.

Ik sport vier keer per week. Ik adem rustig. En ik eet groente en fruit.

Verder eet ik wat ik lekker vind. Ik eet vlees. Ik eet brood en pasta. Ik verslind koolhydraten en ik eet graag suiker, het liefst drop. Veel drop. Aan alle kanten hoor ik adviezen. De een nog gekker dan de ander. Geen vlees. Minder zuivel. Meer vezels. Sla je ontbijt over. Sla nooit je ontbijt over. Ga zo maar door. Ik geloof er niet zo in. Geniet met mate en sport geregeld. Dat is mijn motto.

Maar nu. Nu word ik toch nieuwsgierig. Ik werk sinds kort met mijn Sportrusten-neef Koen de Jong. Hij komt op kantoor met vijgen, noten en linzensoep. Hij drinkt spinazie en heeft twee veganistische dagen per week.

Ook Koen lach ik uit. Zeker als ik geniet van een heerlijk broodje ossenworst terwijl hij weer een banaan weg hapt.

Suikerdip – een maand geen suiker

Maar eerlijk is eerlijk. Hij zet me aan het denken. Ik vraag hem waarom hij hiervoor kiest. Altijd heeft hij een goede reden. Om gek van te worden. Als ik een broodje hagelslag eet, legt hij uit wat er gebeurt in mijn lijf. “De suiker komt binnen een paar minuten in mijn bloed, mijn suikerspiegel stijgt en dat geeft energie. Als er een overschot aan suiker is geeft de alvleesklier een dot extra insuline om de suikers op te laten nemen door lichaamscellen. Nu zakt de bloedsuikerspiegel in korte tijd weer flink door het werk van de insuline en dat geeft een dip in energie.”

Dat klinkt logisch. En ik herken er iets in. Gedurende de dag heb ik pieken en dalen in energie. Ik dacht dat het door de koffie kwam. Kan ook. Maar dit verhaal blijft hangen. Dus ik roep vrolijk; ‘tot de halve marathon van Amsterdam stop ik met het eten van geraffineerde suikers’. Ik eet een maand geen suiker! 

 

DSCN1191Maarten leest een verpakking

 

Bestaat er een wereld zonder suiker?

Boodschappen doen is een ramp. In de gekste dingen zit suiker. Overal lees ik etiketten en daar waar ik normaal binnen tien minuten klaar was, ben ik nu dik een halfuur bezig met mijn boodschappen. Zelfs in mijn favoriete pasta-saus waarvan ik dacht dat er alleen tomaten en kruiden in zaten. 

Na twee weken krijg ik buikpijn en ik voel me zeker niet topfit. Dat komt vermoedelijk omdat ik niet alleen geen suikers eet, maar ik eet ook nauwelijks nog koolhydraten. Geen brood, weinig pasta. Snoepen doe ik nog steeds niet, de geraffineerde suikers mijd ik nog steeds. Maar ik ben wel weer wat meer brood gaan eten en ik geniet van mijn bord pasta.

En wat blijkt: ik ben topfit.

Hebben jullie dit weleens geprobeerd?

Alle tips zijn welkom? Vooral suikervrije tussendoortjes hoor ik graag.

Eén tip voor een goed ontbijt kreeg ik al van Esther Vliege:

 

 


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


 

_CBF2470Maarten de Jong (1981) is al zijn hele leven de neef van Koen en is sinds 2014 fulltime plannen-smeder voor sportrusten. Hij loopt hard volgens het geheimzinnige Sportrusten-schema. In 1998 fietste hij samen met Koen drie maanden door Frankrijk. Bergop lag Maarten vaak achterop maar nu loopt hij met mooie plannen vaak voor de troepen uit. Zijn master bedrijfseconomie heeft daar een waardevol fundament voor gelegd. (SV Laren ’99). Als Bruce Springsteen in Nederland is dan is er even geen afspraak met hem te maken.

56 reacties op "Waarom ik een maand geen suiker eet"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.