Vergeten loopstijl: ken jij iemand die zo loopt?

Vergeten loopstijl: ken jij iemand die zo loopt?

De ideale loopstijl bestaat niet, daar is iedereen het over eens.

Maar sommige stijlen zijn hip en andere sterven uit.

Wie herinnert zich nog de armzwaai van Belayneh Densamo in de Marathon van Rotterdam of de holle rug van Michael Johnson op de sprintnummers? 

In de geschiedenis van de atletiek zijn vele stijlen succesvol geweest, maar sommige loopstijlen worden nooit een voorbeeld voor andere atleten.

Soms lijkt een houding onlogisch, ook al kan het medailles opleveren

Zoals ook bij Marti ten Kate. Zijn karakteristieke zittende stijl zijn we vergeten, terwijl de zittende loop in vele sporten voorkomt. Wat zijn de voordelen van een zittende loopstijl, is Ten Kate de enige en wat zegt een zittende manier van lopen over de ademsteun.

Op de 10 km liep hij 27.50,30 en op de marathon 2.10,04.

Was zijn manier van lopen niet hip?

Nog steeds behoort Ten Kate tot de snelste Nederlanders op de 10 km én de marathon.

Hij had zichzelf een zittende loop aangeleerd. Zittend lopen krijg je niet aangeleerd. Zelf zegt hij erover in het Algemeen Dagblad van januari 1984: “Die loopstijl heb ik vermoedelijk zo meegekregen. Het is gek, maar wanneer ik met jongens van dezelfde lengte loop, kom ik steevast een kop kleiner over. Ik zit diep, leun achterover en heb een merkwaardige slinger in mijn benen. Maar ja, gevoelsmatig past die lichaamshouding nu eenmaal het beste bij mij.”

Ook in een artikel in de Volkskrant van april 2012 wordt de loopstijl van Ten Kate aangehaald en door Gerard van Lent geroemd om zijn hoge pasfrequentie en korte grondcontact.

Maar mij intrigeren vooral de gebogen knieën

Ik heb in een schema wat sporten uiteengezet waarbij een zittende stijl is ingeburgerd.

In bijvoorbeeld hockey, volleybal, tennis, wielrennen en fitness is veel aandacht voor technieken met gebogen knieën en rechtstandige bewegingen laag bij de grond.

In het buitenland wordt de zittende houding door lopers wel getraind. Er zijn vele artikelen en filmpjes te vinden met de zoektermen: shuffle en glider (Todd Kenyon).

Mijn ervaringen met loopstijlverbeteringen door een meer zittende houding zijn positief. Niet iedereen profiteert van een zittende houding. Net zoals niet iedereen profiteert van een zwevende loopstijl (gazelle) met meer strekking in de knieën.

Wat helpt bij het bepalen van de optimale loophouding is een ademtest: Adem Vast of Adem Uit. Een loophouding met meer gebogen knieën activeert pauzes in de ademhaling. Een loophouding met meer strekking in de knieën activeert een PLB-uitademing.

De karakteristieken van een zittende loper zijn: middenvoetlanding, gebogen enkels, gebogen knieën, lage shuffle/gliding-loopstijl, kracht bij adem vastzetten en het activeren van de schouders tijdens het lopen. Kortom, heb je weinig plezier van voorvoetlanding, strekking, hoge gazelle-loopstijl of lange uitademing?

Probeer dan de Ten Kate zithouding.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Franklin van Doesburg is de bedenker van ISA & ISAMOTION.

Hij vindt dat je vaker een vraag over je trainingsaanpak of blessure aan jezelf kunt stellen. Want iedere prestatie begint met het herkennen van de kracht van je eigen lichaam. Zelf is hij nu 5 jaar blessurevrij.

Franklin loopt hard, houdt van wandelen, schrijven en dutjes doen. Je kunt hem altijd wakker maken voor bewegings-experimenten en helpt je graag bij het stellen van de juiste vraag, aan jezelf.

Nog geen reacties op "Vergeten loopstijl: ken jij iemand die zo loopt?"