Lopen op je longen (I)

Lopen op je longen (I)

LOPEN OP JE LONGEN

Een verkenning van de ademsteun: De puf-test[1]

In een Amsterdams café aan de Singel drink ik een kop koffie met Koen. Het gesprek gaat uiteraard over hardlopen én ademen. Op de terugweg naar het station wandel ik een stukje op met twee agenten van de bereden politie. Ik luister naar de ademhaling van de paarden, die je krachtig uit de luchtwegen hoort stromen.

Veel krachtiger dan bij mensen.

Bij iedere ademteug wordt er 8 liter lucht naar buiten geperst, dat is 16 maal zoveel als bij de mens

Deze zucht zet me aan het denken.

Kun je de kracht van de ademsteun testen?

Hoe beïnvloedt ons lopen de ademefficiëntie?

Wat kunnen we leren van de paarden-puf?

De krachtige ademhaling van een paard in galop hoor ik ook op de manege tijdens de rijles van mijn dochter. Elke keer als het paard landt, wordt er lucht uit de longen via de luchtwegen naar buiten gedrukt. Het lichaamsgewicht en de schok van de landing zorgen bij iedere stap voor een duidelijk hoorbare ‘puf’. De gang van het paard is zo voor een deel verantwoordelijk voor de luchtcirculatie in de longen.

Nu vraag ik mij af of de mens dat ook heeft; bij iedere stap een zucht lucht die uit de longen ontsnapt

Bij de landing heeft het menselijk lichaam te maken met zo’n 3 maal de valversnelling (3G) die op het lichaam drukt[2].

Die krachten zullen bij iedere stap – net als bij het paard – een behoorlijke druk opbouwen rond de longen. Betekent dit dat die ‘landingskracht’ een beetje lucht uit onze longen perst? En geldt dat voor iedereen?

Dat wil ik wel eens testen. Hoe reageren mijn longen als er druk op mijn borst wordt uitgeoefend?

Hebben mensen ook een paarden-puf?

De adem-steun-test:

Ik ga met mijn neus tien centimeter van de muur staan en laat me voorover vallen zodat mijn borst tegen de muur botst; voor dames is dit zijwaarts ook te doen, maar misschien werk het dan net iets minder goed. Wat er gebeurt is dat ik bij iedere botsing duidelijk de lucht uit mijn longen hoor ontsnappen. Net als bij een paard in galop.

Op zich had ik dit wel verwacht, want ik weet van mezelf dat ik sterker ben als ik uitadem. Ik weet echter van mensen om mij heen en de klanten die ik train dat ook de tegenovergestelde strategie voorkomt. Sommige mensen hebben meer kracht als ze hun adem vastzetten. Toch verwacht ik niet dat er mensen zijn die anders reageren op de adem-steun-test als een paard in galop. Ademhaling lijkt mij een oer-mechanisme dat individuele verschillen overruled.

Om de paarden-puf bij meerdere mensen te controleren vraag ik voor de zekerheid een aantal vrienden, waarvan ik zeker weet dat ze sterker zijn met hun adem vast, de test te doen.

Als mijn vrienden de test doen – terwijl ik met hen aan de telefoon ben – blijft het tot mijn verrassing stil. Er ontsnapt geen lucht tijdens de botsing. Dat is toch vreemd. Maar bij meerdere testen die ik deze week doe kom ik steeds weer deze adem-reacties tegen: Adem uit of adem vast. Hoe is dat voor jou? (hulpmiddel en link naar de test)

Het lijkt erop dat er mensen zijn die bij iedere looppas een bescheiden paarden-puf hebben en mensen die niet puffen.

Nou ben ik benieuwd naar de reacties van de lezers, maar ook of er misschien paarden zijn die toch zonder puf in galop gaan. In Wales is er een paardenrace tussen mens en paard: The Man vs Horse Marathon[3]. En ook in Prescott Arizona is een 50-Mile Man Against Horse Race. Volgens Christopher McDougall won de mens de meeste races waarbij de paarden alleen in de eerste 10 minuten een grote voorsprong nemen, die later langzaam – als in een renjacht – langzaam wordt ingelopen. Als de mens soms wint lijkt het mij leuk om in Nederland eens samen met paarden de strijd aan te gaan en zo de ademsteun van mens en paard in real life te vergelijken.

Over de auteur

Franklin van Doesburg is de bedenker van ISA & ISA looptechniek.

Hij vindt dat je vaker een vraag over je trainingsaanpak of blessure aan jezelf kunt stellen. Want iedere prestatie begint met het herkennen van de kracht van je eigen lichaam. Zelf is hij nu 5 jaar blessurevrij.

Franklin loopt hard, houdt van wandelen, schrijven en dutjes doen. Je kunt hem altijd wakker maken voor bewegings-experimenten en helpt je graag bij het stellen van de juiste vraag, aan jezelf.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


13 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *