Lopen op je longen (II)

Een maand geleden schreef ik voor het eerst over de adehttps://www.sportrusten.nl/vergeten-loopstijl-ken-jij-iemand-die-zo-loopt/https://www.sportrusten.nl/vergeten-loopstijl-ken-jij-iemand-die-zo-loopt/msteun.

Inmiddels hebben veel lopers de test gedaan en hun ervaring gedeeld.

Er blijken inderdaad twee manieren te zijn waarop de adem reageert als er plotseling druk wordt uitgeoefend op de longen.

Bij de één ontsnapt tijdens de botsing een puf lucht; adem-uit.

Bij de ander ontsnapt tijdens de botsing géén lucht; adem-vast.

Bij de laatste variant komt er ná de botsing wat lucht vrij én ontstaat er iets anders: twijfel of zo’n stokkende ademsteun wel in orde is! Wat als de paarden-puf uitblijft?!

Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag door te kijken naar andere hoorbare ademsteunverschillen en naar een mogelijke oorzaak

De puf-test leidde hier en daar tot verbazing. Kennelijk kunnen we niet altijd voorspellen hoe ons lichaam reageert. Waarom stokt bij sommigen de ademhaling als er druk op de longen wordt gezet?

Voor de verschillen in ademsteun moet in het lichaam een fysieke reden zijn.

Kijk eens naar een tenniswedstrijd tussen Andrea Petkovic en Maria Sharapova op de Australian Open.

Of eigenlijk, luister ernaar.

Je hoort twee totaal verschillende manieren van ademsteun.[1] Sharapova heeft een lange uitademing en tijdens de slag ontsnapt er een puf lucht uit haar longen: Aaaah! Petkovic heeft een korte uitademing vlak haar slag: Ah! Tijdens de slag houdt ze even haar adem in – stokt haar adem even als ze kracht zet – en dat klinkt zo: Ha – Ah! of Hop – Pah en soms ook Ha – ie! (zoals vroeger bij Monica Seles).

Het is een herkenbaar verschil dat maakt tot wie je bent.

Ook in mijn praktijk zie ik keer op keer de ademverschillen tussen sporters; de één heeft meer kracht tijdens de uitademing en de ander met de adem vast

Dat wat je hoort tijdens een krachtinspanning hoor je ook bij de puf-test. Degenen die dachten dat iedereen sterker is tijdens uitademing kunnen dit zelf eenvoudig testen.

Bij welke ademsteun heb je meer kracht?[2] En komt het overeen met de puf-test?

Wat is er anders in de bouw van het lichaam als er tijdens iedere inspanning een beetje adem ontsnapt of juist in je longen blijft?

Lange tijd was ik op zoek naar spierketens die hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn. In de medische boeken over spieren en anatomie in vivo vond ik niets, maar toen ik de plaatsjes van de fascia zag in het boek ‘Anatomy Trains’ van Thomas Myers zag vond ik een aanwijzing.[3]

Daarin worden de schuine buikspieren door de fascia verbonden met de spieren langs de borstkas onder de schouders.

Samen vormen deze spieren en vliezen een kruis voorop de romp waarbij de heupen met de schouders worden verbonden.

De fascia worden ook wel ‘het vergeten orgaan’ genoemd. Het is een soort bindweefsel en met nieuwe onderzoeken is ontdekt dat dit vlies meer functies heeft dan eerder werd aangenomen. De fascia zijn vliezen om onder andere de spieren en kunnen heel sterk zijn. Ze verbinden de losse spieren met elkaar tot lange ketens in het lichaam. De ketens wordt door Thomas Myers uitgewerkt in zijn boek Anatomy Trains.  Hij vertelt in dit boek over de in totaal 7 ketens van fascia. Naast de spiral line is er de superficial front line, superficial back line, arm lines, lateral line, functional lines & deep front line.

In een documentaire op ARTE was uitgebreid aandacht voor de ontdekkingen rond de fascia en de professoren die er in Europa op dit moment onderzoek naar doen. Op het net vind je meerdere interessante filmpje over de fascia.[4]

De aandacht rond de fascia gaat bij Thomas Myers grotendeels uit naar het behandelen (masseren en bewegen) van een gehele keten. Zelf denk ik dat je nooit een hele keten kunt ontspannen of hem in zijn geheel kunt aanspannen (dan zak je in elkaar of loop je met overspanning als bij een spasme). Het is in mijn ogen een antagonistisch koppel. In het geval van het kruis voorop de borst ga ik er van uit dat het bovenste deel los van het onderste deel wordt geactiveerd. In het voorbeeld van Sharapova en Petkovic is mijn voorspelling dat Sharapova haar middelketen meer activeert en Petkovic juist haar schouderketen.

De theorie: bij Sharapova ontsnapt er wat lucht uit de borstkas omdat de middelketen de krachten opvangt

De schouderketen zal dan meer ontspannen zijn waardoor de lucht uit de longen kan ontsnappen.

Bij Petkovic blijft de lucht tijdens een krachtsinspanning in de longen, omdat de schouderketen de krachten opvangt. De spanning rond de borst voorkomt dat de longen worden samengeperst en er lucht ontsnapt.

Zelf kun je makkelijk testen of je meer kracht hebt als je uitademt of je adem vast houdt.[5]

De ervaringen tijdens oefeningen – zoals adem uitblazen of vastzetten tijdens het armpje drukken – zullen hoogstwaarschijnlijk overeenkomen met de puf-test van vorige week. Je hebt een sterke strategie, die je bijna altijd als vanzelf inzet. En je hebt de minder sterke strategie. In de krachttrainingen met mijn klanten train ik alleen deze sterke strategie. Als je de minder sterke strategie traint voelt dat niet prettig, ben je minder sterk en hou je het minder lang vol.

Mijn conclusie is: train de sterke keten en je sterke manier van ademhalen

Het activeren van je Schouder- of Middelketen kun je doen door op het moment van krachtinspanning je adem respectievelijk uit te blazen (Pursed Lip Breathing) of vast te zetten. De passende strategie maakt je niet alleen sterker, maar activeert ook nog eens je optimale ademinzet.

De vraag is hoe het kruis op de borst onze ademhaling tijdens het lopen beïnvloedt. De lange ketens in het lichaam verdelen bij de landing de druk op de voet naar de rest van het lichaam. In het voorbeeld van de fascia (spiervliezen) van de Spiral Line – uitgewerkt door Thomas Myers in zijn Anatomy Trains – zie je dat de spierketens helemaal doorlopen via de benen naar de voeten. Zou je bij iedere stap je ademhaling trainen? In de volgende blog wil ik alle puzzelstukjes in elkaar passen. Stokt je adem bij een krachtinspanning, of niet? Wanneer heb je meer kracht en hoe train je de kracht die bij je past? Kunnen we de Schouder- en Middelketens koppelen aan de loophouding?

Franklin van Doesburg | ISA bewegingsanalyse.

ISA bewegingsanalyse | looptechniek.net | persoonlijke begeleiding

[1]  Wedstrijd Petkovic tegen Sharapova op Australian Open in 2014: https://www.youtube.com/watch?v=LOuasLK7Twc

[2]  Link naar kracht-adem-test: http://www.i8a.nl/adem-kracht-test/

[3]  Link naar plaatje van de Spiral Line: http://setptusa.com/physical-therapy/fascia-the-forgotten-tissue/

[4]  Link naar intro-video Anatomy Trains https://www.youtube.com/watch?v=oSa6KbosJS0

[5]  Link naar ademkrachtest en vergelijking met ‘puf-test’: idem voetnoot 3 http://www.i8a.nl/adem-kracht-test/

Over de auteur

Franklin van Doesburg is de bedenker van ISA & ISA looptechniek.

Hij vindt dat je vaker een vraag over je trainingsaanpak of blessure aan jezelf kunt stellen. Want iedere prestatie begint met het herkennen van de kracht van je eigen lichaam. Zelf is hij nu 5 jaar blessurevrij.

Franklin loopt hard, houdt van wandelen, schrijven en dutjes doen. Je kunt hem altijd wakker maken voor bewegings-experimenten en helpt je graag bij het stellen van de juiste vraag, aan jezelf.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


Nog geen reacties op "Lopen op je longen (II)"