Testen en meten voor Rotterdam: de veldtest

Testen en meten voor Rotterdam: de veldtest

Als groentje ben ik in contact gekomen met Sportrusten.

Ademhalen tijdens het lopen. Het klinkt zo vanzelfsprekend.

Ik leer dat er veel meer achter zit.

Ik wil geen groentje blijven, dus ik ga me verdiepen.

Meten is weten

Om mijn kennis te vergroten neem ik contact op met Koen de Jong en Stans van der Poel. Als je het over hardlopen en ademhaling gaat, zijn dit wel zo’n beetje de meest ingewijde professionals. Ik bel Stans. Ze komt snel tot de conclusie; “om je goed te helpen, moeten we testen. We willen weten waar je nu staat. Van daaruit gaan we bouwen aan je kleur; van groentje dus, naar Sportrusten-professional.”

Het hoofdkwartier

Zo gezegd zo gedaan. Op een maandagmorgen in januari ga ik in alle vroegte naar Nederhorst den Berg. Op naar het Sportrusten-hoofdkwartier. Op naar de test. Ik verwacht ergens bij Nederhorst dat ik ‘den Berg’ op zal rijden. Het enige wat ik zie zijn sloten en weiland. ‘Den Berg’ heb ik tot op de dag van vandaag niet gezien. Gelukkig heb ik navigatie. Deze stuurt mij een doodlopende landweg op. Dit kan niet goed zijn, denk ik een paar keer. Aan het einde van de lange doorlopende weg staat, in mijn ooghoek, een verlaten gebouw. De plek oogt ruimtelijk, maar desolaat. Het dak ziet eruit alsof het eetbaar is. Het zou me niks verbazen als ik binnen enkele minuten Hans of Grietje tegenkom. In plaats daarvan druk ik een paar keer op de bel. Niemand.

18.Sportrusten hoofdkwartier

Een bont gezelschap

Na een minuut of vijf hoor ik plotseling geluid. Het is niet Grietje die opendoet. Het is Stans. Bram arriveert enkele minuten laten. Koen en Maarten de Jong zijn al ter plaatste. Runnersworld-columnist en online-coach Rob Veer is er ook bij. Bram doet mee met de test. We zijn helemaal klaar voor. De Sportrusten-veldtest!

De veldtest

Na zes minuten inlopen gaat de test beginnen. Iedere 2 minuten voeren we het tempo op met 1km/h. Van 12 naar 13 km/h. Van 13 naar 14 km/h. Bij 17km/h valt Bram af. Hij had zin in koffie. Ik haal een tempo van 23km/h. Volledig in het rood. Op basis van deze test blijk ik vandaag een niveau te hebben van tussen de 2’24”00 en 2’30”00 op de Marathon. Vandaag heb ik nog echt geen zin in 42kilometer en 195m. Als 1500m loper moet ik aan die gedachte namelijk nog wennen.

Testen en meten voor Rotterdam: de veldtest

‘De Marathon’

Met Stans spreek ik het seizoen door. Het lijkt het beste om dit experiment te testen in voorbereiding op een ‘echte’ Marathon. Enkele opties passeren de revue. Enschede is een idee? Rotterdam klinkt beter. Een beter deelnemersveld. Publiek op elke hoek. Dat voelt goed. De TV première van de film ‘de Marathon’ geeft uiteindelijk de doorslag! Daar wil ik bij zijn.

Rotterdam gaat het worden! Mijn debuut op een vlakke Marathon! 42km en 195m knallen!

Meer weten over het geheimzinnige schema van 14K? Of wil je zelf eens een veldtest doen?

 


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers is ex-topatleet en liep meerdere records op de middellange afstand. Inmiddels specialiseert hij zich op lange afstanden als fanatieke amateur. Daarnaast is hij ook health manager en bedrijfskundige.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nog geen reacties op "Testen en meten voor Rotterdam: de veldtest"