Opsteken en aansteken

Opsteken en aansteken

Aftrap

Vandaag begin ik weer met 100 dagen sportrusten. Afgelopen zaterdag was er een mooie aftrap en samen met mij beginnen er vandaag (ten minste) 40 anderen. Ik zie weer uit naar de komende 100 dagen en ben benieuwd wat het zal brengen.

Sportdoel

Deze keer heb ik een bijzonder leuk sportdoel gevonden. Samen met een goede vriend Tim de Wit ga ik de halve marathon van Berlijn lopen. Voor Tim hou ik mijn gewenste eindtijd (< 1u30′) nog even stil, dat kan demotiverend werken. 30 maart gaat het gebeuren.

Wens voor lichaam en brein

Bij 100 dagen sportrusten hoor ik ook een wens te doen voor mijn lichaam of brein. Dit keer heb ik een bredere wens, dat we met sportrusten zullen bloeien en dat we de komende 100 dagen meer dan 1000 sportrusters erbij krijgen.

Geschiedenis

De komende 100 dagen gaat de blik vooruit. Januari is echter ook een maand om kort terug te blikken. In 2014 beleeft het boek Verademing haar eerste lustrum. 5 jaar geleden verscheen Verademing en inmiddels zijn er meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Ik hoop van harte dat het boek nog veel vaker is gelezen omdat het boek van hand tot hand ging. Inmiddels is de 15de druk in de maak, een bijzonder aantal en het bewijs dat de voordelen van een rustige ademhaling worden opgepakt.

Na het boek Verademing verschenen er meer boeken. Sporten voor beginners, Ik, de wielrenner en Ik, hardloper. Daarnaast trok ik het land door om overal lezingen te geven en praatjes te houden. Rustig ademen, drie keer sporten en vogels kijken waren de gemene delers bij alle lezingen.

Boeken, lezingen, praatjes. Het ging altijd over kennis delen, kennis delen en nog meer kennis delen.

Nadat ik voor de zoveelste keer een enthousiasteling vroeg of de ademhalingsoefeningen goed gingen viel in 2013 het kwartje. Het antwoord was namelijk: ,Je vertelt het leuk en het klopt natuurlijk dat ik voordeel zou hebben van de ademhalingsoefening, maar het schiet er steeds bij in. Ik heb de oefening de afgelopen twee weken niet meer gedaan.’

100-dagen

Kennis over de schutting gooien werkt niet, ik had een programma nodig. Zo is 100 dagen sportrusten in 2013 begonnen. De kennis van de boeken verpakt in een programma. Dus kennis delen is verandert in aan de slag, 100 dagen lang.

Pay it forward

2014 moet nu het jaar worden waarin sportrusten bij veel mensen onder de aandacht komt. Het lijkt me prachtig als overal loopgroepen en fietsclubs gezamenlijk 100 dagen gaan sportrusten. Als sportrusten zoveel opduikt dat sportrusten eind 2014 woord van het jaar wordt, dan geven we een groot feest op ons hoofdkwartier in Nederhorst den Berg. Maar daar hebben we natuurlijk wel hulp en enthousiastelingen voor nodig.

Boele Ytsma (de planteneter) liet mij een mooi fragment zien uit de film Pay it Forward. Hierin schetst een jongetje hoeveel mensen je zou bereiken als iedereen voor drie anderen iets aardigs doet. Dus je begint met één en dat wordt drie. Als alle drie dan opnieuw naar drie anderen iets aardigs doen zit je op negen, etc. etc. etc.

Ytsma wil veel planteneters. Ik fantaseer graag hoe dit zou werken met sportrusten. De komende 100 dagen moedig ik iedere dag iemand aan om met sportrusten aan de slag te gaan. Dat zijn 100 mensen, dan gaat het hard:

100
300
900
2700
8100
24300
72900
217800
656100

Dan zitten we in 9 stappen aan 656100 sportrusters. Help je mee door deze link te delen met drie anderen?

Zodat jij anderen kunt aansteken met wat je zelf van sportrusten hebt opgestoken.

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

Nog geen reacties op "Opsteken en aansteken"