Is calorieën tellen zinvol?
Bijgewerkt: 25 maart 2025
Het stond afgelopen week op alle nieuwssites: het lukt niet om het aantal Nederlanders met overgewicht te laten dalen.
Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist stelt dat er vaak te makkelijk wordt gedacht over afvallen.
“Dat je met advies om meer te gaan bewegen en meer sla te eten er wel komt. Maar overgewicht en de ernstige vorm daarvan, oftewel obesitas, zijn complexe problemen die worden veroorzaakt door zowel maatschappelijke als individuele factoren.”
Afvallen is op papier ook simpel: eet goed en eet niet teveel.
Eet minder calorieën dan je verbrandt* en je valt af. Toch?
Nee, zo kunnen we niet denken. Je hoeft geen calorieën te tellen of eindeloos etiketten te controleren. Los van het feit dat snoep en energiedranken een grotere aantrekkingskracht hebben dan wortels en radijsjes, is er meer aan de hand.
Arts William Cortvriendt zegt dat calorieën tellen onzin is,
765 kcal aan pannenkoeken met stroop doet wezenlijk iets anders dan 765 kcal aan sperziebonen, verse vis en salade.
Op een dieet van cola, drop en pannenkoeken met stroop kun je ook afvallen als je er maar voor zorgt dat je meer calorieën verbrandt, dan dat je eet. In theorie.
Waarom werkt het niet om af te vallen én veel snelle koolhydraten te eten?
Sinds vorige week vrijdag heb ik een sensor in mijn arm. Ik meet 24 uur per dag mijn bloedsuikerspiegel. Dat is een idee van Marieke de Groot van De Voedingsacademie. Er zit een klein, wit rondje in mijn linkerarm en via een app kan ik precies zien wat mijn bloedglucose is. De komende twee weken krijg ik antwoord op veel vragen. Wat doet mijn bloedsuikerspiegel als ik nuchter ga lopen? Wat is het verschil tussen lunch met brood en zonder brood? Hoeveel doet honing in de thee voor mijn bloedsuikerspiegel? Wat gebeurt er ’s nachts met mijn bloedsuikerspiegel als ik bier drink? Of als ik niks meer neem na 18:00? Een experiment van 14 dagen, waarbij ik de laatste 5 dagen ga vasten en sporten.
De voornaamste reden om het experiment te doen is onderzoek voor mijn nieuwe boek over voeding. Bijkomend voordeel is dat ik met het vastenprotocol nog 2 kilo verlies, wat weer gunstig is voor mijn pogingen om nog wat persoonlijke records te lopen dit voorjaar.
Afgelopen weekend kwam er echter meteen iets interessants naar boven.
Zondagochtend ontbijt ik met 3 pannenkoeken met stroop. Op het clubhuis kijken ze me gek aan als ik na de meditatie om 8:00 pannenkoeken ga eten. Meestal eet ik niks tot een uur of 11:00. Deze dag wil ik echter testen wat er gebeurt met mijn bloedsuikerspiegel als ik begin met snelle koolhydraten.
Hieronder zie je de grafiek van zondag 23 maart.
Na de bloedsuikerpiek even na 9:00 uur, ga ik trainen. Halverwege de training heb ik gillende behoefte aan wat zoets en dat neem ik. Een enorme piek volgt even na 12:00 uur en daarna zakt de lijn in.
Gevolg: om 15:30 val ik in slaap op de bank en als ik wakker wordt heb ik behoefte aan meer zoetigheid
Een dag later, maandag 24 maart, is mijn bloedsuikerspiegel in de nacht onrustiger dan een dag eerder, maar in de ochtend blijft het onder de 6.8, flink lager dan de 9+ van zondag. Ik lunch met salade en wat brood (niet teveel) en mijn bloedsuikerspiegel blijft de hele middag ruim onder de 7.
Gevolg: om 15:30 voel ik me fit en ik heb zin in een gezonde maaltijd
Voor mensen die willen afvallen, is deze kennis van grote waarde. Als je bloedsuikerspiegel eenmaal omhoog gaat, is de behoefte aan méér eetmomenten en méér suiker zo groot dat het onmogelijk is om daar weerstand aan te bieden.
Dus even terug naar de calorieën.
Het tellen van calorieën kan in theorie goed werken. Zoals J. zegt: op een dieet van cola, drop en pannenkoeken kun je afvallen, zolang je maar weinig eet en veel kcal produceert. Alleen met drop en cola heb je ongekend veel meer wilskracht nodig dan met salade met walnoten en avocado. Dat houdt geen mens vol. Niemand heeft genoeg wilskracht om maandenlang honger te lijden, los van het feit dat je tekorten krijgt en het ongezond is.
Belangrijker dan de hoeveelheid kcal is de mate van verzadiging. Twee uur ná 600 kcal drop heb je gillende trek, maar twee uur na 600 kcal sla, walnoten, linzen en avocado ben je nog steeds verzadigd.
Minder eetmomenten door gezonde verzadiging is misschien wel het voornaamste advies voor mensen die willen afvallen. Ik ga nog verder met meten en onderzoeken, het boek verschijnt vermoedelijk pas volgend voorjaar.
Wil je zo lang niet wachten met tips over afvallen? Het 3 kilo kwijt programma is nog tot zondag met flinke korting te krijgen (alleen aanschaffen als je echt aan de gang gaat met de ademhalingsoefeningen, de gerechten en de tip om na 20:00 niet meer te eten).
*Aanvulling van Arjen Hoogervorst, een lezer van het blog:
We hebben het over kilo-Calorieën. 1000 x zoveel.
In 1kg vet zitten 9000 kCal.
In 1kg lichaamsvet zitten ongeveer 7000 kCal, vanwege vocht in de vetcellen.
En nu komt het, de algemene spraakverwarring:
Calorieën kun je noch eten, noch verbranden. Vet, koolhydraten en eiwitten wel. Een calorie is de eenheid van warmte-energie die vrijkomt bij verbranding. Je verbrandt dus geen calorieën, integendeel, je produceert ze.
Hoi Koen!
Ik ben wel benieuwd: jij hebt wel een interessante visie op voeding en vasten
En ik ken jou ook als iemand die het belangrijk vindt hoe we met de aarde en dieren omgaan. Daarom vroeg ik me af:
Hoe sta jij tegenover veganistisch eten? Is dit in jouw ogen te combineren met een zeer actieve, sportieve leefstijl?
En wat zijn jouw afwegingen om wel of niet plantaardig te eten?
Groeten en fijne dag!
Ha Sjoerd, in mijn ogen is een zeer actieve, sportieve leefstijl heel goed te combineren met veganistisch eten. Mijn goede vriend Klaas Boomsma eet bijna altijd veganistisch en loopt toch aardig wat marathons per jaar. Zelf eet ik niet plantaardig. De afwegingen kun je in een heel boek schrijven, maar in het kort: ik bewonder veganisten maar heb zelf niet de behoefte om helemaal vegetarisch (dus al helemaal niet veganistisch) te eten. Ik was eens 2 jaar vegetarisch, maar ben toch gezwicht voor een biefstuk. Nu eet ik ekologisch vlees en nooit meer als beleg of als lunch. Daarnaast eet ik wekelijks een paar dagen vegetarisch. Ben jij een planteneter of (nog) niet?
Dankje Koen!
Je zou er inderdaad een heel boek over kunnen schrijven 😉
Zelf eet ik plantaardig, maar ik vind het een lastig issue. Ik wil eigenlijk zo min mogelijk schade toebrengen aan de aarde en andere levende wezens, maar ik eet bijvoorbeeld wel veel avocado’s. En het waterverbruik en de ontbossing die bij de productie daarvan komt kijken is vreselijk. Dus ik eet weliswaar geen dierlijke producten, maar hierdoor vraag ik me ook wel eens af: doe ik daar eigenlijk goed aan?
worden sportgels ook betrokken bij deze casus?
Zeker.
Je noemt het een enorme piek, maar ik zie gewoon een (verwachte) piek volgend op flinke koolhydraatinname, nog steeds binnen de normaalwaarden, je hebt immers geen suikerziekte. De volgende dag heb je minder, en zeker geen vergelijkbaar hoge koolhydraatbelasting ingenomen, dus zie je niet zo’n piek, maar een gelijkmatiger spiegel, en nog steeds uiteraard alles binnen de norm, want je hebt geen suikerziekte. Verder is belang van eiwitrijke voeding en belang/invloed van voeding met lage glycemische index bekend, toch?
Ha Maria, een piek binnen de norm is sowieso goed wat jou betreft? Of is een piek van 7,5 toch wenselijker dan een piek van 9+?
Interessant!
Ik weet niet of ik hier links mag plaatsen, maar deze man https://www.youtube.com/@insulinresistant1/shorts
heeft een fascinerende verzameling van verschillende voedingsmiddelen en hun effect op de bloedsuikerspiegel… Zitten soms verrassende bevindingen tussen.
Merci Joyce!
“Je moet niet afvallen om gezond te worden,
je moet gezond worden om af te vallen”
Afvallen is dus het resultaat van een gezond lijf. Een prettige meevaller maar dat moet je doel niet zijn.
Op een dieet van cola, drop en friet afvallen heeft geen verband met het verbeteren van de gezondheid en klopt maar te dele:
(afvallen met) een koolhydraatrijk dieet stimuleert de productie van insuline, een ‘vetopslag’ hormoon. Als er veel insuline in je bloed zit (zoals bij diabeten en pre-diabeten het geval is: hoge ‘fasting insuline’ niveaus), zal het lichaam de vetreserves in het lichaam niet herkennen/’kunnen vinden’. Immers het lijf verkeert in een modus van vetopslag. Logisch ook dat je dan honger krijgt en piek/dip momenten: je eet te weinig koolhydraten en je lijf kan zijn vetreserves niet aanspreken met als gevolg een energiedip (en een korte energiepiek als je wat koolhydraten eet). En dus ook geen/weinig vetverbranding door de aanwezigheid insuline. Mogelijk verlies je dan spiermassa door gluconeogenese – dwz. eiwitomzetting naar glucose, waarbij cortisol een rol speelt. Enkele korte stevige spierkrachtoefeningen voorkomen dit (slechts 5-10 minuten voor goede spierprikkel en weinig aanmaak van cortisol). Gevolg hiervan is dat je hypofyse tijdens je diepe slaap meer groeihormoon aanmaakt. Behalve dat dit goed is voor spierbehoud, stimuleert groeihormoon de vetverbranding.
Daarnaast schijnen pepers (de ingrediënten capsaiciden en piperine) te helpen met vetverbranding en ook koude training (bruin vet verbrandt wit vet), dus douche koud, zet de temperatuur een graadje lager in huis en eet veel (rode & cayenne) pepers.
Ik heb mensen begeleid om naast het sporten ook op te letten hoeveel calorieën ze tot zich namen. Altijd met weegschaal en meetlint. Lijst met voedingsproducten met aantal punten was bedoeld om bewuster te gaan eten. Werkte prima. Ik gebruikte de lijst zelf ook, meer als bevestiging van de methode en om gewicht te blijven. Ben altijd aan het onderzoeken wat het beste bij mij past. Zo ook kwam IF op mijn pad, maar meer om te kijken of dit zou helpen bij de verergde atrose. Verrassing….ik ben gewoon ‘heupvet’ verloren wat mij niet lukte met intensief sporten. Overigens maar 1 kilo aan gewicht verloren door volgens mij minder ‘suikermomenten’.
Hoi Koen,
Helder verhaal, toch een vraag.
Ik hou sindskort vrij nauwkeurig bij wat ik eet in de myfitnesspal app. Deze is gekoppeld aan mijn Garmin horloge
Mijn doel is afvallen en op basis van mijn gewicht en streefdoel geeft de app aan dat ik 1240 calorieën per dag mag
Dat wat ik verbrand met gewoon lopen, hardlopen, fitnesstraining registreert mijn horloge en in de app rekent hij het aantal verbrande calorieën Zo zie ik dus wat ik nog mag eten of niet.
Als ik jouw blog lees zou ik dus, als ik 5kg wil afvallen, 30000 calorieën over moeten hebben verdeeld over x dagen.
Stel elke dag 1000 over dan duurt het 1 maand. Klopt deze redenatie?
Ha Karin, 1 kilo vet is 7000 calorieën, dus 5 kilo is geen 30.000 maar 35.000, denk ik. Vermoedelijk val je wel wat sneller af dan je rekenvoorbeeld, omdat je vermoedelijk niet alleen vet verliest, maar ook wat minder vocht. Het werkt wel prettiger om wat minder op de formules en de weegschaal te letten en wat meer op je gevoel en buikomvang.
Dank je wel Koen. Ik had me even vergist in de 6000 en 7000 calorieën, vandaar mijn misrekening.
Het gaat voor mij met name om de buikomvang. Ik ga nog even door met extra trainen om op gewicht te komen en daarna is het onderhouden natuurlijk.
Succes met Sportrusten. Ik haal veel uit de info en adviezen.
Hi KOen, Als ik zei wat jij op een dag eet wanneer je aan de 1616 kilo calorieen komt (of iig dat avondeten), dan heb ik dus nog steeds erge trek. Heb je daar nog een tip voor?
Het tellen van caloriën vraagt wel veel caloriën :-). Ook hersengym vraagt energie: https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a33530126/verbrand-je-meer-calorieen-als-je-hard-nadenkt/
Groet,
Marian
Hi Koen,
Met name het laatste, 3 maaltijden per dag (met voldoende vet), af en toe zondigen met pure chocolade en handje nootjes…., en daardoor…
Idd afgevallen (was geen doel),
Maar vooral meer energie en geen dips meer….en nog mooier, woon werk fietsen (40km enkele reis) gaat terug inmiddels ook zonder extra voeding…😀 werkt uitstekend!!
En nu heb ik ook ontdekt dat Johny cash en Bob Dylan inderdaad verschillende nummers samen hebben.
Goed hè?
He koen!
Leuk stuk om te lezen! Heb je toevallig ook nog naar andere formules gekeken? De ten Haaf-Weijs formule is vooral valide voor krachtsporters, maar voor duursporters is de validiteit lager. Voor duursporters blijkt bijvoorbeeld de Cunningham formule beter te zijn. Misschien heb je er wat aan!
Groetjes, Sil
Dank voor je reactie Sil,
Cunninham formule ga ik opzoeken. Ken ik nog niet.
Ja Koen, leuk die verhalen over vetverbranding en caloriën tellen. Heb daar ook al veel over gelezen. Je hebt helemaal gelijk als je stelt dat je niet gelooft in standaarden. De standaard mens bestaat toch niet, of heb jij hem laatst nog zien lopen?
Sommige mensen denken dat het niet uitmaakt wat je eet maar dat alleen de hoeveelheid telt. Hoe kan het dan dat sommige mensen veel minder gaan eten en toch aankomen? De ene metabolisme is de andere niet en de wetenschap bouwt steeds verder op hun voortschrijdend inzicht ( 😉 )
Ik denk wel dat het heel goed is om je bewust te zijn wat er allemaal naar binnen gaat en hoeveel maar ook op welk tijdstip. Klein beetje experimenteren en kijken wat het doet, de Koen de Jong methode zeg maar, met een gezonde dosis humor en scepsis.
Vooral doorgaan…
Vraag is nu: ben ik 25.000 calorieën kwijt door nuchter sporten, vet eten, ademhalingsoefeningen en veel verse groenten? Of heb ik simpelweg 25.000 calorieën minder verbrand?
Moet dit meer verbrand zijn ipv minder?
gr
Ed
Dank Ed, ik heb het aangepast.
misschien klopt het wel ongeveer maar volgens mij is de beste/enige manier om te meten of een methode werkt is de weegschaal + het gezonde(eten)-verstand 🙂
bv:
neemt je spiermassa niet af
neemt het vocht niet af
gebruikt je lichaam ook alle caloriën of gaan er ook een aantal calorieen ‘rechtdoor’
de inname is niet echt nauwkeurig inderdaad, de een appel is de andere appel niet en wat op de verpakking staat wijkt ook af (zie eerdere metingen consumentengids)
de calorieverbranding is bij iedere persoon anders
echter… grosso modo werken de rekensommen volgens mij wel
p.s. een sporthorloge of apple watch geeft aan hoeveel caloriën je (ongeveer) verbruikt maar inderdaad hersenactiviteiten worden niet gemeten 🙂
Gezond verstand is vaak een goede graadmeter….
wel verwarrend hoor al die getallen 😉 Ik dacht eigenlijk dat supervetverbrander sloeg op het feit dat je cellen beter leren vet te verbranden, door gebrek aan koolhydraten? Lijkt me logisch dat als je dan minder calorieën eet dan je eigenlijk nodig hebt, je cellen je eigen vet ook beter kunnen verbranden. Zodat je makkelijker afvalt zonder dat je erge honger krijgt… of is dat wishfull thinking. Misschien ga ik het maar eens proberen 🙂
Veel succes!!!
Wat jij schetst lijkt wel te gebeuren Jantine. Gewoon doen, en kijken hoe het valt 😉
Uit persoonlijke ervaring heb ik geleerd dat het voor mij wel degelijk uitmaakt of een calorie van vetten komt of van (snelle) koolhydraten zoals suikers en zetmeel.
Ik ben 18kg afgevallen door koolhydraten te tellen en niet de calorieën.
Daarbij ben ik bijv. de volle melk niet uit de weg gegaan, maar ook weer niet overdreven natuurlijk.
Voor die tijd sportte ik ook 3x per week en lette ik op mijn eten, maar werd ik toch zwaarder.
Dank voor je reactie Gerard. 18 kilo afvallen? Petje af.
Beste Gerard,
Of je nou je inname van energie mindert door minder koolhydraten, vetten of eiwitten te eten: dat maakt niets uit. Ieder dieet berust op hetzelfde principe: minder energie-inname. Prima natuurlijk dat je dat doet door je inname van koolhydraten te tellen, maar ik durf er geld op in te zetten dat je hetzelfde effect bereikt door je inname van vetten of eiwitten te tellen, ceteris paribus. Heel knap overigens dat je volgehouden hebt en 18kg bent kwijtgeraakt!
Dat is principe wel zo, maar toch veel te kort door de bocht.
Ik heb zelf de ervaring dat het nogal verschil maakt of je een hoeveelheid calorieën door suikers binnenkrijgt of dezelfde
calorieën uit (plantaardige) vetten binnenkrijgt.
Ik heb koolhydraatarm brood gemaakt van amandelmeel en kokosmeel waar de olie uitdroop, en ik voel toch af…
Bij een gelijke fysieke inspanning.
Voel= viel
Het blijft natuurlijk een anekdotische vergelijking: n=1 versus de hele wetenschap. Het gaat niet om 1 bepaald voedingsmiddel dat je eet, in dit geval brood gemaakt met bepaald meel, maar om wat je over langere periode eet. En ook dan gaat het puur en alleen om kcal in vs. kcal uit. Bovendien bevat zowel amandelmeel als kokosmeel ca. 15g koolhydraten per 100g, dus hoezo koolhydraatarm?
Nogmaals, doe wat voor jou werkt, in dit geval minderen met koolhydraten, maar om nou de hele wetenschap de rug toe te keren door te zeggen: ‘dit werkt voor mij dus..’ dat lijkt me erg kort door de bocht.
Dag Koen
De wet van Behoud van Energie is echt wel een fysica-dingetje waar je niet om heen kan.
Wat ik doe, is niet kijken naar (kilo)calorieën die ik eet, maar naar die die ik *minder* eet; het verschil. 700 kilocalorieën is 100g lichaamsgewicht (“vet” klinkt zo vuil). Dat zijn drie keer per dag een dessertje/een koek/iets anders minder doen. Dat lukt me 2 van de drie keer, er is namelijk altijd wel iemand die verjaart met taart ofzo, op het werk.
1 uur lopen is 700 kilocalorieën (voor mij is dat 10km). Dat is naar het einde van een schema heel wat waard, want je doet dan méér afstand.
Zo heb je geen absolute cijfers van dagelijkse inname/gebruik van calorieën nodig, maar klopt de wiskunde toch nog. Samen geteld is ongeveer een halve kilo per week afvallen op een gezonde manier haalbaar.
Het vliegt er wel snel terug aan, in de kerstperiode.
Dank voor je reactie Gorik, nu op naar de kerstperiode…
Ik heb een zittende baan en houd mijn calorieën bij met de eetmeter app van het Voedingscentrum. Dat werkt bij mij perfect. Geeft je ook inzicht wat je ‘fout’ doet als je het invoert :p
Je kunt ook je beweging invullen maar dat doet mijn Garmin wel voor me.
Succes met je marathon!!
Ik ga ervan uit dat de ene appel de andere niet is. Ik veronderstel dat de grootte, de versheid, de zoetheid, enzovoorts mede bepalen hoeveel caloriën een appel of een wilde perzik bevat. Dan is er nog de vraag of al die aanwezige caloriën worden opgenomen en hoe het lichaam erop reageert. Ik heb ergens geleerd dat het brein een 20 % van de energie (dus ook caloriën) verbruikt. Ook dat zal meer zijn als je caloriën gaat tellen. En dan doet je stemming, spanning en ontspanning iets met het calorie-verbruik. Mijn sporthorloge doet wel of ie weet hoeveel caloriën ik verbruik, maar hij meet niet de wind of de ondergrond waarop ik loop. Of meet ie caloriën aan de hand van hartslag en snelheid?
Kortom: ik weet het niet. En ik ga ervan uit dat ook die hartslagmeter en de ‘calorie-tel-tabel’ maar een schatting maken van een gemiddelde. En die is maar fictief.
Eet smakelijk! Beweeg lekker!
Hey Koen,
Persoonlijk lijkt mij 1616 cal vrij weinig, maar dat is natuurlijk iets wat heel persoonlijk is.
Ik denk ook dat je gewoon moet kijken naar wat je binnen krijgt en wat je verbrand, maar dat is natuurlijk wel moeilijk te meten. Wel heb ik zelf snel de neiging om op dagen dat ik fanatiek sport iets meer te eten, want dat ‘compenseer’ ik dan wel weer.
Toch ook een vraag. In jouw berekening mis ik namelijk de cal die jij binnenkrijgt door drinken? Heb je die cal inname bewust buiten beschouwing gelaten? Ik drink op een dag heel veel water, een kopje thee, een aantal koppen koffie en een glas melk. Weinig suikers dus, maar er zullen wel cal in zitten.
Ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.
Ik ben een onderzoeker van niks Jeroen. Dat drinken: glad vergeten. Drie cappuccino tikt volgens calorielijst.nl ook behoorlijk aan: 213 calorieën. Volgens het voedingscentrum zitten er in cappuccino slechts 10 calorieën. Dat is wel weer verwarrend. Verder drink ik water en thee (Breath Deep :))
Ik ga niet oordelen over jouw onderzoekskwaliteiten 😉 , want het verhaal kwam heel geloofwaardig over met fancy berekeningen, maar idd het drinken kan aardig meetellen. Zie hier ook collega’s veel energy drinks drinken. Dat is toch al gauw 240 cal per blik!
Het is alleen al goed als je er bewust mee bezig bent en weet wat je weet. Ik heb een tijd gegeten middels PORSIE, dan mag je elke dag een aantal bakjes vullen met wat je maar wilt, maar het moet in het bakje passen! Dat mag je dan eten. Je wordt je dan veel bewuster van wat je eet, je weet hoeveel je mag eten dus daar geniet je dan ook veel meer van. Je gaat ook langzamer eten. En bevestigd eigenlijk wel dat het niet uitmaakt WAT je eet als je maar let op HOEVEEL je eet.
Klinkt ook als een goed systeem: PORSIE. Dank voor je reactie!
Hey Koen,
Persoonlijk lijkt mij 1616 cal vrij weinig, maar dat is natuurlijk iets wat heel persoonlijk is.
Ik denk ook dat je gewoon moet kijken naar wat je binnen krijgt en wat je verbrand, maar dat is natuurlijk wel moeilijk te meten. Wel heb ik zelf snel de neiging om op dagen dat ik fanatiek sport iets meer te eten, want dat ‘compenseer’ ik dan wel weer.
Toch ook een vraag. In jouw berekening mis ik namelijk de cal die jij binnenkrijgt door drinken? Heb je die cal inname bewust buiten beschouwing gelaten? Ik drink op een dag heel veel water, een kopje thee, een aantal koppen koffie en een glas melk. Weinig suikers dus, maar er zullen wel cal in zitten.
Ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.
zwarte koffie, thee en water, zitten geen calorieen in. Maar 1600 calorieen is gewoon erg weinig, en met zoveel sporten mag de eiwitinname voor het herstel ook wel wat omhoog.
Fijn dat je geen honger hebt…..ik heb altijd trekkk en ben ook echt een snaaier, daar gaat het vaak fout.
Oja, heeeel veel succes zondag!!! Lies