Bram Bakker bijna klaar voor Boston

Bram Bakker bijna klaar voor Boston

D-day nadert: Bram Bakker bijna klaar voor Boston

Tachtig dagen ben ik nu zo’n beetje onderweg met mijn schema’s van Stans van der Poel. En nog maar een week of drie voordat de definitieve balans wordt opgemaakt…

Snel, maar moe

Ik ben gewend geraakt aan het trainen in een hoog tempo, en loop inmiddels nooit meer kilometers die langzamer zijn dan 4.30. Drie maanden geleden had ik me het niet kunnen voorstellen. Hoewel ik minder kilometers maak dan ooit eerder in de voorbereiding op een marathon ben ik wel ongeveer even moe. Het lichaam verlangt naar rust, en hopelijk mag ik nog een beetje afbouwen in de dagen voor de marathon. Dat ga ik binnenkort horen, als ik mijn schema voor de laatste twee weken krijg.

Minder kilometers, minder sociaal

Tot op heden heb ik net iets meer dan 400 kilometer getraind, 403 kilometer om precies te zijn, en dat is minstens 200 kilometer minder dan in de voorbereidingen zoals ik die eerder gewend was te doen.

Wat ik wel jammer vind is dat de gezellige loopjes met anderen niet passen bij deze aanpak. In het weekeinde liep ik wel eens een rustig duurloopje met mijn vriendin, maar dat heb ik al maanden niet meer gedaan.

Competitie met mijzelf

Wat ik ook wel een beetje mis is de competitie. Natuurlijk kun je in een weekeinde best ergens een tien kilometerloopje meepakken, maar voor mijn gevoel ben ik dan niet trouw aan het voorgeschreven schema, waarin ik op zaterdag momenteel dertien kilometer loop, en op zondag een rustdag heb.

Om mijn vooruitgang te meten heb ik het trouwens ook helemaal niet nodig, want iedere training kan ik analyseren, en netto ben ik er echt flink op vooruit gegaan, de afgelopen weken.

Bram Bakker bijna klaar voor Boston

Rampscenario

Mijn grootste angst is op dit moment dat ik geblesseerd raak. Mijn altijd gevoelige rechterkuit voelt gespannen en ik ben bang dat er ineens iets in kan schieten, waardoor mijn hele voorbereiding alsnog in het water valt. Maar als ik eerlijk ben hoort het natuurlijk ook bij de fase waarin ik me bevind: goed getraind en vlak voor de marathon is dit altijd het rampscenario wat af en toe door je hoofd spookt. En met nog slechts een stuk of tien trainingen te gaan zou ik er toch op mogen vertrouwen dat het goed gaat?

Wedstrijdschoenen

Ik ga de komende weken af en toe op mijn wedstrijdschoenen trainen, die sinds de halve marathon van Egmond ongebruikt in de kast hebben gestaan. Daarmee komt ook in mijn hoofd die 20e april nog dichterbij. En laten we niet vergeten te vermelden: ik heb er ook heel veel zin in. Boston is een legendarische marathon en na de gruwelijke aanslag van twee jaar geleden kent ook iedere hardloper dit evenement. Waardoor het ook in mijn omgeving meer aandacht krijgt dan deelname aan pakweg Amsterdam of Rotterdam…

Meer weten over het geheimzinnige schema van 14K?


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Bram BakkerBram Bakker (1963) is psychiater, publicist en marathonloper. Hij publiceerde spraakmakende boeken als Blijf Beter, Verademing en Running Therapie , en hij schrijft opiniestukken op de website van de Volkskrant. Bram wordt veelvuldig door uiteenlopende media gevraagd naar zijn mening over vakgerelateerde kwesties in de actualiteit. Waarom? Door zijn brede en integrale kijk op de mens en haar gezondheid én door zijn begrijpelijke taalgebruik over complexe gezondheidsvraagstukken.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

8 reacties op "Bram Bakker bijna klaar voor Boston"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.