Waarom hardlopen ontspannen is?

Waarom hardlopen ontspannen is?

Lopers kennen het gevoel.

En niet-lopers kennen een loper die er maar niet over ophoudt.

“Hardlopen werkt voor mij zo ontspannend”

Het klinkt vreemd. Een inspanning leveren en tóch ontspannen zijn. Hoe kan dat?

Ons brein

Dat komt door ons brein. Die bestaat uit drie delen:

1. de neocortex

2. het zoogdierenbrein

3. het reptielenbrein

7.DRIEDELIG BREIN

De neocortex onderscheidt mensen van dieren. Wij eten met mes en vork, analyseren, denken vooruit en blikken terug op het verleden. Dieren niet.

Het zoogdierenbrein zegt iets over wat we gemeen hebben met andere zoogdieren, zoals apen. Hier wordt informatie van verschillende zintuigen gekoppeld aan emoties en geheugen.

In het reptielenbrein zitten functies zoals hartslag, temperatuur, bloeddruk en ademhaling: datgene dat álle dieren hebben.

Om te weten waarom hardlopen ontspant is het goed om te weten hoe de interactie tussen de neocortex en het reptielenbrein werkt:

Prikkels van buitenaf zoals hoop op promotie of angst om je baan te verliezen worden gefilterd en verwerkt door de neocortex. Deze heeft het druk. Dit zorgt ervoor dat het reptielenbrein overspoeld raakt. De overvloed aan gedachten zorgt er dan voor dat je signalen uit het reptielenbrein negeert.

Bijvoorbeeld: Je bent moe. Je reptielenbrein geeft een signaal dat je moet slapen. Maar je neocortex geeft aan dat je moet overwerken om kans te maken op promotie.  Zo verschillen je primaire behoeften (eten, drinken, bewegen, slapen) van de door jezelf opgelegde behoeften (status, geld, trots).

Op deze manier is er meestal geen saamhorigheid tussen deze hersendelen.

Waarom bij hardlopers dan wel?

Terug naar de ontspannen hardloper.

Lopers vinden die saamhorigheid tussen de hersendelen wel.

Als je op een stoel zit te bellen, is er een groot verschil tussen je fysieke staat van paraatheid en wat je fysiek doet. Je gedachten schieten alle kanten op, terwijl je rustig zit. Er is disbalans tussen je neocortex en je reptielenbrein. Door hard te lopen komt er vanzelf een moment dat je je lichaam gewaar wordt. Je voelt je hartslag, je bent je bewust van je ademhaling en je voelt de temperatuur van je lijf. Deze ‘taken’, die normaal onbewust gestuurd worden vanuit je reptielenbrein, worden zo intens dat je ze gaat ervaren met je bewuste neocortex.  Het moment dat jouw neocortex zich niet langer richt op externe prikkels maar één is met je lichaam, dát is ontspanning in inspanning.

Kennen jullie dit gevoel ook?

Vinden jullie hardlopen ontspannen?

Wij zijn benieuwd!

Uit het boek Ik, hardloper (2013, Stans van der Poel en Koen de Jong)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

33 reacties op "Waarom hardlopen ontspannen is?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.