‘Vogels kijken’ in Uganda!

‘Vogels kijken’ in Uganda!

Door: Janneke Koch

Vogels kijken is in Nederland natuurlijk leuk, maar valt in het niet bij vogels kijken in Uganda. Uganda is namelijk één van de top Vogel-kijk-bestemmingen in Afrika. Het is een thuis voor meer dan 1100 verschillende vogels.

Eerste marathon

In februari 2016 was mijn plan gesmeed: 9 april 2017 stond genoteerd. Dan zou ik mijn eerste marathon gaan lopen. In Rotterdam. En hoewel ik tot dan toe voornamelijk in het weekend liep – af en toe een rondje om de huiselijke drukte te ontvluchten – had ik ergens wel een vaag basaal vertrouwen dat me dat zou gaan lukken. Sinds de geboorte van mijn drie kinderen had ik het sporten weliswaar sporadisch opgepakt; gemiddeld één a twee keer per week een rondje rennen. Maar in een ver verleden was ik wel bekend met intensief sporten en ik ga nu eenmaal graag een uitdaging aan. Ik zag wel op tegen de enorme trainingsafstanden die ik zou moeten gaan afleggen. Een vriend wees me toen op het boekje ‘De Marathonrevolutie’ van Koen de Jong en Stans van der Poel. Ik was super enthousiast! Dit leek precies voor mij geschreven: met wél een drukke baan én een druk gezinsleven en zónder profi-hardloop-conditie is het dus mogelijk om een marathon uit te lopen.

Eerst een halve

Om te checken of ik echt wel aan de gestelde voorwaarde voldeed (10 km binnen 65 minuten), plande ik begin september een 10 km wedstrijd. Om het 100-schema te ‘testen’ en ook om wat meer gevoel bij de afstand te krijgen, vond ik het een leuk idee om in het najaar eerst een halve marathon te lopen, ergens…

En dat werd…Uganda!

Heel toevallig zat ik dus ongeveer 100 dagen voor de Kampala-marathon achter mijn computer te mijmeren waar en wanneer ik dan die halve marathon zou gaan lopen. Pling – mail – nieuwsbrief van Stichting From Coach to Coach met een oproep voor de UGANDA RUNNERS EXPERIENCE 2016. Een complete reis voor avontuurlijke hardlopers:

Uganda Running Experience

In een week tijd ga je op hoogtestage bij Ugandese hardlooptoppers op de flanken van Mount Elgon, bezoek je de bronnen van de machtige Nijl en duik je in de hectiek van Kampala, de bruisende hoofdstad van Uganda. In Kampala ligt er een startnummer voor je klaar voor de MTN Marathon, met jaarlijks rond de 25.000 deelnemers, één van de grootste hardloopevents van Afrika. Als afsluiting van de Uganda Runners Experience kun je kiezen voor de uitdaging die bij jou past: deelname aan de 10 km, halve marathon of hele marathon.      

Afrika op zijn mooist

Het is een geweldige sportieve, hardloop- (maar zeker ook ontspannende en culturele) vakantie geworden. Inspirerende mensen ontmoet en prachtige natuur gezien (én vogels kijken dus ;-)). Zo heb ik Afrika op z’n mooist beleefd. En dat ik op deze manier ook een bijdrage kon leveren (én zelf kon zien!) aan de mooie doelen van Stichting From Coach to Coach waarbij de kracht van sport wordt ingezet om de Ugandese jongeren hun talenten te laten ontplooien, maakte het extra bijzonder. Op 20 november 2016 rende ik met een heleboel snelle en ook minder snelle Afrikaanse hardlopers 21 kilometer door Kampala. Na het 100 dagen trainingsschema met een maximale trainingsafstand van 10 kilometer. Het was wel zwaar, dat kan ik niet ontkennen. Hoewel de temperatuur die ik vooraf het meest vreesde erg meeviel (ongeveer 25 graden), waren het heuvelachtige parcours en vooral de hoogte van 1100 meter de grote uitdagingen. Maar eenmaal over de finish en samen met het atletenteam van Home of Talents (From Coach To Coach) een goeie maaltijd nuttigen en napraten was echt goud waard.

Moe, maar voldaan

Nog dezelfde avond vloog ik moe en heel voldaan terug naar Amsterdam om daar na een korte rustperiode te starten aan mijn volgende 100-dagen schema. Uiteindelijk heb ik in Rotterdam de hele marathon ontspannen uitgelopen, zonder pijntjes met heel veel plezier. Een mooi einddoel, maar de weg er naartoe was minstens zo leuk!

Dit jaar is weer een Uganda Runners Experience!

Geïnspireerd door dit verhaal? Check de website.


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Maarten de Jong (1981) is al zijn hele leven neef van Koen.

Hij loopt hard volgens het geheimzinnige Sportrusten-schema.

In 1998 fietste hij samen met Koen drie maanden door Frankrijk. Bergop lag Maarten vaak achterop maar nu loopt hij met mooie plannen vaak voor de troepen uit. Zijn master bedrijfseconomie heeft daar een waardevol fundament voor gelegd. Als Bruce Springsteen in Nederland is dan is er even geen afspraak met hem te maken.

Nog geen reacties op "‘Vogels kijken’ in Uganda!"