Van toploper naar groentje: Gert-Jan Liefers leert ontspannen lopen

Van toploper naar groentje: Gert-Jan Liefers leert ontspannen lopen

Groen

Groen is de kleur van een nieuwe start. En ik ben begonnen met iets nieuws:  Sportrusten. Groen staat voor het niveau van kennis wat ik heb opgedaan over sportrusten. Groen is daarbij ook de kleur van de locatie waar ik mijn eerste ervaringen met sportrusten heb opgedaan; namelijk het bos. Groen, groen, groen ben ik dus.

Groen in lopen, en toch weer niet.

Allereerst stel ik mijzelf graag voor. Mijn naam is Gert-Jan Liefers. In de eerste plaats ben ik sporter. Maar daarnaast ben ik ook health manager en bedrijfskundige.

Jarenlang was ik actief als hardloper op de middellange afstanden (tussen de 800 en 5000m). Mijn hoogtepunt was de finale van de Olympische Spelen in Athene 2004. Nog steeds ben ik houder van acht Nederlandse records op de middellange afstanden. Daarmee kijk ik tevreden terug op mijn sportcarrière. Tussen 2004 en 2008 heb ik veel blessures gekend. Waardoor ik in 2008 mijn Olympische carrière heb beëindigd. Enkele jaren heb ik mij als fanatieke amateur gericht op duo- en triatlon wedstrijden waarna ik ook een paar elite criteriums heb gefietst. Inmiddels ben ik als ‘groentje’ weer helemaal terug bij het lopen. Maar nu van lange afstanden. Zo heb ik in 2014 PR’s gelopen op de 15km (47’20”) 10 E.M. (51’20”) en de halve marathon (1’10’09”). Zakelijk hou ik mij met bezig met adviseren van bedrijven op het gebied van vitaliteit en vitaliteitsinterventies binnen bedrijven.

Groen en de nieuwe start. Het licht staat op Groen.

Waar lopen lang mijn werk is geweest. Ben ik nu een amateur. Nou ja amateur. Een fanatieke amateur. Met gemiddeld vijf trainingen in de week, noemt de gemiddelde Nederlander mij waarschijnlijk nog steeds topsporter. Anderen noemen mij ook wel loopgek. Of gewoon gek. Voor mij is het echter een way of living, die door de jaren heen, niet meer dan normaal is geworden. En vooral heel leuk is.

Toch is er voor mij wel een aanzienlijk verschil met mijn topsport-carrière. Toen bestond mijn voorbereiding uit een strikt regime. De Formule was de uitkomst van: (eten, trainen, slapen, eten, trainen, eten, fysio, slapen, trainen) x 365. Een rigide leefschema, waarbinnen mijn sportcarrière altijd leidend was.

Als amateur is er een hele andere leidende formule. Namelijk: (sporten, plezier, plezier, fun) x 365 = maximale fitheid. Ik ben nu met recht een ‘FUN Runner’. Een fanatieke ‘FUN Runner’, dat wel. Daarom wissel ik nu het lopen af met zwemmen, boksen en tennis. Ik eet vooral wat ik lekker vind. En een Oost-Duits trainingsschema heb ik niet meer. Ik doe waar ik zin in heb en logboeken zitten voornamelijk in mijn hoofd. Een andere dimensie dus. Maar ook dit leidt soms tot onverwacht positief resultaat. Er is nu in ieder geval ontspanning en plezier.

In die zin staat het licht nu dus ook op groen. Voor een experiment met Sportrusten. Waar heel veel positiefs over te lezen is en mijn aandacht de afgelopen jaren al vaker getriggerd werd. Of het ook werkt op topniveau ga ik de komende weken ervaren.

Groen ben ik ook over het onderwerp.

Ondanks het feit dat ik al heel vaak over het onderwerp Sportrusten gehoord heb. Weet ik er eigenlijk nog te weinig van. Mijn eerste ervaringen zijn dan ook als groentje. Veel meer dan dat ik minder moet ademhalen, een keer of zes gemiddeld per minuut, weet ik eigenlijk niet.

Als groentje in een groen Bos.

Zo stond ik enkele weken geleden dan ook al ‘Sportusten-groentje’ in een groen bos. Een training met tempo’s in gemiddeld 17km/h. Een tempo waar experimenteren meestal niet makkelijk is. Diep inademen gevolgd door een lange rustige uitademing. Het is moeilijk om dit ritme te pakken als je het niet gewend ben. Af en toe lukt het me om het ritme een minuutje vast te houden. Opvallend is wel dat ik meteen meer ontspanning voel. Op mijn horloge zie ik dat mijn tempo gelijk blijft, maar mijn spieren ontspannen zijn. Ze voelen in ieder geval ontspannen aan. Het nieuwe ademhalingsritme langer volhouden dan een minuut lukt mij nog niet. Dan schiet er een zwijn van 200kg net voor mijn voeten weg. Sportrusten extrema komt tot stand. Van schrik kan ik een minuut helemaal niet meer ademen. Dan besluit ik om twee dagen later maar op de loopband de proef op de som te nemen.

Van toploper naar groentje: Gert-Jan Liefers leert ontspannen lopen

Van toploper naar groentje: Gert-Jan Liefers leert ontspannen lopen

 

Als groentje op de loopband.

Het voordeel van de loopband is dat de omgevingsfactoren gestabiliseerd kunnen worden. De snelheid, het hellingspercentage en het weer is altijd het zelfde. Daarnaast staat er een grote stopwatch pal voor mijn neus. Ik besluit een tempotraining te doen met lange tempo’s;  tien minuten versnellen, vijf minuten rust. Acht minuten versnellen, vier minuten rust. Zes minuten versnellen, drie minuten rust. Gedurende de tempo’s probeer ik mij twee minuten te houden aan het Sportrusten-principe. Inademen dus en rustig uitademen. Gevolgd door twee minuten waarin ik aan mijn ademhaling geen eisen stel. De eerste twee setjes merk ik dat het veel moeite kost om mijn uitademing te verlengen. Na vijf setjes voel ik echter een ontspannen routine ontstaan. Het opmerkelijke is dat ik na tien setjes van twee minuten merk dat het snelle ademhalen in rust onnatuurlijk aanvoelt. Ook merk ik, zelfs op de hoge snelheid, dat bij rustige ademhaling meer ontspanning ontstaan. Mijn snelheid is gelijk, maar ik loop met meer ontspanning. Ik heb nog te weinig kennis en ervaring om dit te staven aan praktijkresultaten. Toch lijk ik zelfs als groentje al resultaat te boeken. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg in de komende weken.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers is ex-topatleet en liep meerdere records op de middellange afstand. Inmiddels specialiseert hij zich op lange afstanden als fanatieke amateur. Daarnaast is hij ook health manager en bedrijfskundige.

 


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.