Doe jij het al? Run – dip – run

Doe jij het al? Run – dip – run

Het is gelukkig weer winter.

Wind. Regen. Kou.

Ik ben dol op hardlopen en ik ben ook dol op kou (sinds ik Wim Hof ken).

Gisteren liep ik een rondje hard.

8 kilometer. Op zich niets nieuws. Maar omdat het 2 graden was en het eindelijk een beetje koud was, deed ik een run – dip – run.

Wat is een run – dip – run?

Dat is hardlopen naar een meertje of een plas of een sloot of de zee. Dan doe je je schoenen uit, je sokken uit en je hardloopshirt uit en ga je even het water in.

Natuurlijk ga je sneller ademen in dat ijskoude water en schrik je je wezenloos. Maar de kunst is om rustig te ademen terwijl je in het koude water bent.

Na twee minuten ga je er weer uit en ga je hardlopend terug naar huis.

De kop thee en de warme douche zijn meer dan verrukkelijk.

Wat is het nut?

Er zijn veel fysiologische voordelen van kou. Daar heb ik genoeg over opgeschreven in het boek Koud kunstje. Dat boek moet je echt lezen. Niet omdat ik zo goed kan schrijven, want ik weet ook wel dat je nog een stapel ongelezen boeken naast je bed hebt liggen van schrijvers die veel mooier schrijven. Maar Wim Hof en zijn boodschap zijn echt bijzonder.

En behalve de fysiologische voordelen van kou is zo’n run – dip – run een leuke (maar zware) afwisseling van je looprondjes. Hardlopen wordt een heus mini-avontuur.

Heb jij ervaring met koud douchen en wil je meer met kou? Dan wordt dit een mooie winter.

LET OP: de eerste keer dat je te water gaat moet je niet in je uppie gaan maar met iemand met wat ervaring met kou. En als je na afloop bleke vingers houdt of spierwitte voeten, dan kan het zijn dat je Raynaud hebt en dat je een arts moet raadplegen. Eén keer kan dan sowieso geen kwaad, maar met herhaling moet je dan oppassen.


Meer weten over kou?
Kou is interessante kost. Wil je méér weten over de effecten van kou? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we sturen je een mooi interview met Wim Hof en een interessante blog over de voordelen van trainen met kou.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) had een hekel aan kou. Tot hij Wim Hof ontmoet en hij met de Iceman een boek gaat schrijven over kou: Koud Kunstje.

Koen moet er zelf ook aan geloven en is inmiddels fan van de winter.

Koud douchen doet ie nog steeds liever niet, maar de hele winter door springt ie met regelmaat in de gracht in Amsterdam met een enthousiast cluppie.

Nog een boekentip als je interesse hebt in kou: Oerkracht van Scott Carney.

334 reacties op "Doe jij het al? Run – dip – run"

Geef een reactie