Niet alleen goede herinneringen meegenomen uit Frankrijk

Niet alleen goede herinneringen meegenomen uit Frankrijk

Vanuit onze stek in Saint Martin de Belleville loop ik met Charlie naar een kruis op een bergtop.

Op 2000 meter hoogte neem ik een slok water, Charlie maakt een foto: naast me het houten kruis, in de diepte het dorp waar we zitten en in de verte toppen van boven de 3000 meter.

De foto brengt in beeld wat ik al wel wist: de taartjes wegen deze vakantie zwaarder dan de trails

16 juli liep ik een schitterende trail in de Franse Ardennen. Het was de aftrap voor een trip van vijf (!) weken. Iedere dag hardlopen of fietsen in de bergen. We bedwongen Col du Glandon, Col de la Croix de Fer, Col de la Madeleine; bekende Alpencols met zware stijgingspercentages en schitterende vergezichten. En we liepen op onbekende, smalle paadjes met nog mooiere vergezichten.

Ieder jaar in mei beginnen de bergen te trekken. In het Vondelpark denk ik aan marmotten en in de Bretten denk ik aan pieken met sneeuw. Dus daar ging ik weer half juli: hop naar de Alpen.

De waan van de dag was ver weg, steenarenden en goed gezelschap waren dichtbij.

Het was verrukkelijk.

Naast de bergen trekken ook de taartjes: met bosbessen, frambozen en bramen en periodiek vasten maakt tijdelijk plaats voor knapperige croissants in de ochtend.

Een weegschaal heb ik natuurlijk niet mee, thuis zie ik wel wat ‘de schade’ is.

Op de foto die Charlie maakt, prikt mijn buik verder naar voren dan ooit, en terug in Amsterdam zie ik op de weegschaal dat ik zwaarder ben dan ooit: 65,2 kilo.

Dat is 8,5 kilo (!) zwaarder dan eind november, toen woog ik 56,7 in aanloop naar de marathon van Valencia en bijna 5 kilo zwaarder dan kort voor de vakantie.

Iedereen die wel eens een dieet heeft gevolgd, kent het jojo-effect: je valt af en als je stopt met het dieet komen eerst de kilo’s eraan die je kwijt was geraakt en je daarbovenop komt wat extra gewicht.

Het lichaam slaat een buffer op voor schaarse periodes in de toekomst.

Dit is wel erg fors: in 5 weken, 5 kilo aankomen

Tuurlijk: ik eet croissants en taartjes en ik drink wat vaker een biertje of een cola op een col. Maar het is niet dat ik stilzit, in tegendeel. Ik sport in de vakantie meer uren dan thuis en ik doe wandelend de boodschappen en struin dagelijks door dorpen en over de camping.

Volgens deskundigen is een kilo vet gelijk aan 7000 kcal, dat is gelijk aan 43 croissants of 50 blikjes cola. Zo bont maak ik het niet. Zijn de extra kilo’s enkel vet, of ook veel vocht?

Hoe het eraan is gekomen, kan ik niet meer precies achterhalen, maar hoe het eraf gaat, wil ik wel eens weten

Nu ik op mijn zwaarst ben, wil ik wel eens weten hoeveel vet ik heb en waar dat vet dan zit.

Dus ik stap op de trein naar Alkmaar voor een Dexa-scan: een meetmethode om spiermassa, vet en visceraal vet te meten. Chirurg Lex Houdijk is initiatiefnemer van de meetopstelling in Alkmaar en oud-profwielrenner Wouter Mol neemt de scan af.

Mijn totale vetmassa is 13912 gram (een vetpercentage van 21,3%) na deze vakantie. Met oog op gezondheid hoef ik me geen zorgen te maken, de viscerale vetmeter zit met 52 (uitgedrukt in cm2) ruim in het groen. Toch ben ik zelf erg benieuwd hoe deze meting er over 5 weken uitziet, als ik mijn gewone voedingsgewoontes weer oppak.

De komende maanden heb ik geen plannen om ergens een persoonlijk record te lopen. Met de lancering van Tem je brein en een nieuwe ademopleiding ligt mijn aandacht vooral bij ademhaling en mediteren en minder bij sportprestaties. Dus afvallen heeft wat dat betreft geen haast, maar om te zien waar de extra kilo’s naartoe gaan, doe ik over vijf weken weer een scan om te zien hoe de vetmassa dan verdeeld is.

Ik volg nu het programma van Brenda en Marieke. Normaal stap ik na een vakantie snel over op mijn eetritme van periodiek vasten. Dan eet ik tussen 12:00 en 20:00. Nu doe ik de opbouw van het programma mee. Stap 1 is dan veel groenten, veel gezonde vetten. De nadruk ligt niet op wat je niet mag eten, maar op gezonde voeding die je vooral in huis moet halen.

De gerechten van Vast Wel! erbij en over 5 weken zien wat mijn vetmassa is.

Wordt vervolgd.

Enne: hoeveel ben jij aangekomen in de zomer?

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


15 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *