Huh? Mensen die niet ontbijten komen aan….(?)

Huh? Mensen die niet ontbijten komen aan….(?)

“Mensen die niet ontbijten komen aan.”

Het is dit type krantenkoppen dat de verwarring over gezond eten voedt.

“Jij zei dat later ontbijten goed voor mijn gezondheid is. En dit dan?”

Met een verontwaardigde blik schuift S het Leidsch Dagblad onder mijn neus. Een krantenkop schreeuwt mij toe: “Mensen die niet ontbijten komen aan.”

In tegenstelling tot wat de stellige titel suggereert, lees ik nergens in de tekst iets over gewichtstoename door overslaan van het ontbijt. Wel lees ik dat er een nadelig effect zou kunnen zijn op diabetes 2 en hart- en vaatziekten. De geraadpleegde experts ontkrachten dit overigens: “Er is nog veel onduidelijk.”

Overslaan van het ontbijt maakt volgens hen vaak deel uit van een ongezondere leefstijl in het algemeen.

“Zou die ongezonde leefstijl dan de oorzaak van een gewichtstoename bij niet-ontbijters kunnen verklaren?” vraagt S zich terecht af. 

Ook die vraag wordt door de deskundigen beantwoord: “We weten niet of er een oorzakelijk verband is.

We denken dat mensen later op de dag met een knorrende maag vaker in de verleiding komen om snelle ongezonde snacks te eten

Maar het is ook goed mogelijk dat mensen die onregelmatig eten, er gemiddeld op allerlei andere vlakken een ongezondere leefstijl op nahouden. Misschien roken ze vaker, bewegen ze minder en eten ze ongezonder.”

Ik sla de krant dicht en stel S gerust: “Jij kunt, met jouw gezonde leefstijl, gerust je ontbijtje blijven uitstellen. Dit krantenartikel geeft geen enkele onderbouwing voor de conclusie die in te titel getrokken wordt.”

Het is dit type krantenkoppen dat de verwarring over gezond eten voedt. Het zet veel mensen op het verkeerde been. Zeker diegenen die enkel de krantenkoppen screenen.

Hoe zit het dan wel?

Inderdaad zijn er onderzoeken die vaststellen dat overslaan van het ontbijt is geassocieerd met een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, insulineresistentie en overgewicht. Echter, in deze studies wordt consequent vastgesteld dat de niet-ontbijters in dat onderzoek in het algemeen ongezonder leven. Conclusie: Mensen die er een ongezonde leefstijl op nahouden kunnen hun ontbijt beter niet overslaan. Het maakt ze hongerig. Een gevoel dat ze stillen met ongezonde snacks. 

Maar, wanneer ‘breakfast skipping’ een onderdeel is van een gezonde leefstijl, dan heeft het juist positieve effecten. Een citaat uit een overzichtsartikel uit 2019: “Studies bij mensen tonen veelbelovende voordelen van periodiek vasten op het hart- en vaatstelsel. Hoewel de exacte mechanismen nog moeten worden opgehelderd blijkt periodiek vasten een positieve invloed te hebben op meerdere risicofactoren, waaronder overgewicht, hoge bloeddruk, vetstofwisseling en diabetes. Deze resultaten zouden toekomstige studies moeten aanmoedigen om het potentieel van periodiek vasten voor hart- en vaatziekten te verbeteren, te optimaliseren.“ 

To be continued.

Mijn persoonlijke ervaring is dat periodiek vasten, in combinatie met een gezonde leefstijl,  de gezondheid van mensen positief beïnvloedt. Denk daarbij aan verminderd buikvet, betere glucose regeling, meer energie, gewichtsverlies, etc. Dit, en de beschikbare wetenschappelijke aanwijzingen, zijn voor mij genoeg redenen om het zelf te blijven doen. En het jou te adviseren!

Wat daarin het allerbelangrijkste is: zorg ervoor dat je géén knorrende maag krijgt. Dat kun je eenvoudig voor mekaar krijgen door tijdens je eetmomenten vooral veel groenten te eten. Veel groenten, soep, salades, zodat je geen honger hebt, maar met een verzadigd gevoel de dag doorkomt.

Ook zonder ontbijt.

Over de auteur

Dr. Edward Blommaart is gezondheidswetenschapper, kPNI therapeut en docent. Hij heeft een praktijk en een website: oerfit.nl.

In chique woorden heeft hij veel verstand van klinische Psycho Neuro Immunologie. In Sportrustenjargon: het is een onwijs slimme vent die weet hoe je fit wordt met een glimlach.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


8 Responses to "Huh? Mensen die niet ontbijten komen aan….(?)"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.