Hoe bepaal je jouw marathonhartslag?

Hoe bepaal je jouw marathonhartslag?

Om goed voorbereid en goed uitgerust aan de start van de marathon te staan werkt het 14-kilometer-schema uitstekend.

Maar als je weinig kilometers traint is het wél belangrijk om te trainen op marathonhartslag.

Want als je weinig kilometers traint is het wél belangrijk dat je veel kilometers gericht traint voor de marathon. Zo train je per week minder kilometers, maar je traint wel veel kilometers op marathonhartslag. De hartslag die je tijdens de marathon gaat lopen.

Het idee is eigenlijk simpel: train 2 x per week op marathonhartslag, dan is je lichaam daaraan gewend als je de marathon gaat lopen.

En marathonhartslag is persoonlijk.

Even los van je omslagpunt – daar kom ik straks op – hebben snellere lopers een hogere marathonhartslag (in verhouding tot hun eigen maximale hartslag). Het is namelijk makkelijker om 3 uur op een hogere hartslag te lopen dan bijvoorbeeld 5 uur. Dus als je langer over de marathon doet, is het belangrijk om met een lagere hartslag te lopen.

Hoe bepaal je marathonhartslag?

Om je marathonhartslag vast te stellen moet je 2 dingen weten:

  1. Je omslagpunt
  2. Je 10-kilometer-tijd

Met je omslagpunt en je 10-kilometer-tijd kun je in De Hardlooprevolutie je marathonhartslag opzoeken. Vermoedelijk zit je er niet op te wachten om halverwege een blog een boek te kopen om verder te kunnen. Dat is irritant. Toch wil ik je aanmoedigen om achter je marathonhartslag aan te gaan. Want je leert ongelooflijk veel van je lichaam als je gericht op marathonhartslag traint. Het boek De Hardlooprevolutie kun overigens ook lenen bij de bibliotheek of van een loopmaatje, je hebt het voor je marathonhartslag maar 2 minuten nodig. In de tabel op bladzijde 206 vind je met je omslagpunt en je 10-kilometertijd jouw persoonlijke hartslag terug.

Het leukste komt nog. Als je eenmaal gericht traint op marathonhartslag, zie je of je progressie maakt. Wordt je sneller bij marathonhartslag? Dan ga je vooruit.

Op naar een mooie marathon!

Veel lopers vinden het toch prettig als wij helpen met de hartslagen. Neef 3 heeft daarom een mooi online-programma gemaakt.

Jij vult je omslagpunt in en je 10-kilometer-tijd en je krijgt een persoonlijk schema met je hartslagen.

De voordelen van trainen op marathonhartslag:

  1. Je weet zeker dat je goed voorbereid aan de start staat
  2. Marathonhartslag is niet te intensief: je houdt energie over voor je kinderen en vrijwilligerswerk
  3. Je ziet progressie: loop je harder bij dezelfde hartslag? Dan gaat het goed.
  4. Je loopt een PR (nou ja, de kans is groot)
  5. Je voorkomt blessures (omdat je niet teveel kilometers traint)

Kortom: reden genoeg om óók eens 100 dagen te trainen op marathonhartslag. Na 100 dagen kun je altijd je hartslagmeter weer op marktplaats zetten.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


8 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *