Help! Waar is mijn energie?

Help! Waar is mijn energie?

De afgelopen 2 weken was het ploeteren. Ik was hiervoor 3 weken op vakantie geweest, met de tent en het gezin naar Noord-Brabant. In de laatste week werd ik ziek, 3 dagen koorts en snotverkouden.

Eenmaal thuis was de koorts wel weg, maar ging het nog niet veel beter.

Mijn energie stond op een heel laag pitje, ik was snel geïrriteerd en had eigenlijk nergens zin in. Ik zag tegen veel dingen op. Het huis moet nodig geschilderd, maar de offertes van schilders waren schrikbarend hoog. En… heb ik wel genoeg werk om de komende tijd rond te komen? En om volgend jaar wéér op vakantie te gaan? En tussendoor het huis te laten schilderen? Is die belastingaangifte nu eigenlijk al de deur uit?

Mijn kinderen (4 en 6) hebben nog vakantie en dan is een kantoor aan huis niet ideaal. Maar ook als de kinderen er een dag niet zijn kan ik me moeilijk focussen op mijn werk. Het kost me moeite om het overzicht te krijgen en aan het werk te gaan. Als ik de Beck depressie schaal had ingevuld kampte ik – volgens deze test – vast en zeker met een matige tot diepe depressie.

Deze periodes van zwaarmoedigheid zijn me niet onbekend.

De aanleiding is niet altijd even duidelijk en het gaat altijd vanzelf weer over. Feit is wel dat ik gedurende mijn dip van 2 weken niet heb hardgelopen.

Totdat dag 1 van mijn 100 dagen Sportrusten Programma richting de Ronde Venen Marathon aanbreekt. Ik had mezelf voorgenomen om zoveel mogelijk trainingen braaf te volgen. Goed, dag 1 neem ik direct een baaldag op, maar een dag later – zondag – maak ik mijn eerste rondje van 10 kilometer. Zwaar is het wel, maar het geeft me een goed en voldaan gevoel. De intensieve training 2 dagen later sla ik nog over, maar mijn energie begint terug te komen en mijn zwaarmoedigheid neemt merkbaar af.

Op dag 5 van het programma kijk ik vogels, dat voelt goed!

Ik begin weer oplossingen te zien in plaats van problemen. Aan de schilder vraag ik wat het kost om alleen de benedenverdieping te schilderen, boven ziet het er toch nog goed uit. De vakantie volgend jaar zien we volgend jaar wel. En werk heb ik altijd gehad, dus waarom zou ik me daar druk om maken?

Naast hardlopen ben ik ook koud gaan afdouchen. Met kou heb ik een haat-liefdeverhouding. Ik weet nog niet hoe lang ik deze koude douche blijf volhouden, maar voor nu voelt het goed en geeft het energie. De focus op werk komt terug en ik ben minder snel geïrriteerd, wat vooral mijn vrouw en kinderen kunnen waarderen.

Hardlopen en koud douchen. Of het mij uit mijn dip heeft getrokken weet ik niet.

Wat ik wel weet; niets doen is nooit goed.


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Mark Zuurhout (1981) is neef nummer drie die zich aansloot bij Sportrusten. Eindelijk een neef die écht iets kan: websites bouwen, bijhouden en verbeteren.

En denk maar niet dat hij niet kan sporten omdat hij handig is met computers. Nee, Mark loopt gewoon de marathon van Rotterdam en voetbalde jaren bij BVV.

Is er dan niets mis met Mark? Nou, toch wel. Hij heeft een seizoenskaart voor FC Utrecht. Maar dat wordt hem vergeven zolang hij blijft toveren met de website.

7 reacties op "Help! Waar is mijn energie?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.