Winterdip

De laatste maanden gaat het vaak over kou op het Sportrusten Hoofdkwartier. De gemiddelde mens denkt bij kou toch aan een winterjas, muts en handschoenen. De verwarming op 21 graden. Alleen schaatsfanaten hopen op vrieskou. Zou je denken.

Dat er ook liefhebbers zijn van koud douchen en een ijsbad had ik een aantal jaren terug niet kunnen bedenken. Ik had ze weggezet als idioten. Totdat neef Koen een boek met Wim Hof schrijft en mij 2 jaar terug zo gek weet te krijgen om het water in te gaan in januari. Samen met nog een paar honderd andere ‘idioten’, onder de bezielende leiding van Wim Hof – the Iceman – zelf.

De kou deed duidelijk wat met me

Ik wist nog niet precies wat, maar ik was nieuwsgierig geworden door al die enthousiastelingen. Ik ga vaker het koude water in en merk dat ik energieker wordt. Alsof je een fijn stuk hebt hardgelopen.

Afgelopen oktober vraag ik geregeld aan Koen: Kunnen we al? Is het water al koud genoeg?

Maar dit jaar is het anders

We hebben een app-groep: Plonsgroep Hilversum. Een groep van zo’n 20 mensen, stuk voor stuk ‘gek’ van kou. De één nog enthousiaster dan de ander als het heeft gesneeuwd of de temperatuur rond het vriespunt ligt. Er wordt flink gebaald als er onverhoopt een plonsafspraak wordt gemist.

Ik voel me een buitenbeentje. Genieten doe ik van een warme douche. Met tegenzin draai ik ‘m (af en toe) naar de koudste stand. Een plons in koud natuurwater is niet vanzelfsprekend, maar een innerlijke strijd. Wat ook niet meehelpt: de beloning is ook niet meer wat het was. Ik voel me niet energieker en blijf het lang koud houden. Je zou kunnen zeggen dat ik een winterdip heb.

Met hardlopen helpt het om gewoon te gaan

Dat ervaar ik nog niet met het koude plonsen. Tip van Koen: doe een ademhalingsoefening. Andere tip van medeplonser Arjen: blijf korter in het water. Voel de sensatie en hou het daarbij. Daar kan ik wat mee. Het maakt mij niet uit als ik na 30 seconden als eerste de kant weer opklim.

Plonsgroep Hilversum verzamelt 1 of 2 keer per week op het Sportrusten Hoofdkwartier, mijn werkplek. De laatste 3 keer liet ik verstek gaan. Als ze zijn vertrokken richting het koude water (een enkeling op blote voeten), kruip ik achter mijn computer en zet de verwarming wat hoger.

Ik beloof mezelf dat ik de volgende keer weer meega.

Koude Plons

Over de auteur

Mark Zuurhout (1981) is neef nummer drie die zich aansloot bij Sportrusten. Eindelijk een neef die écht iets kan: websites bouwen, bijhouden en verbeteren.

En denk maar niet dat hij niet kan sporten omdat hij handig is met computers. Nee, Mark loopt gewoon de marathon van Rotterdam en voetbalde jaren bij BVV.

Is er dan niets mis met Mark? Nou, toch wel. Hij heeft een seizoenskaart voor FC Utrecht. Maar dat wordt hem vergeven zolang hij blijft toveren met de website.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


9 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *