Maakt niet lopen chagrijnig?

Maakt niet lopen chagrijnig?

Stikchagrijnig word ik er van.

Als ik niet kan hardlopen.

Hardlopen is heerlijk, maar als het een week niet lukt dan zit ik met de gebakken peren.

Is dat een reden om dan maar helemaal niet lopen?

Midas Dekkers en Dick Swaab

Twee bekende tegenstanders van sport zijn Midas Dekkers en Dick Swaab. Zo schreef Dekkers in zijn boek Lichamelijke oefening dat hij het bezopen vindt dat op scholen de gymzaal tegenwoordig groter is dan de bibliotheek. Swaab meldde op zijn beurt bij zomergasten dat hij sport maar onzin vindt. Hij voegde daar overigens wel aan toe dat hij rustig ademt, wat ik als sportruster natuurlijk wel weer mooi vind.

Wordt hardlopen overschat? Overdrijven de lopers die zeggen dat het goed is voor hun stemming, concentratie, energie en slaap?

Haruki Murakami

Het kamp dat hardlopen propageert, wordt steeds groter.

Een van mijn favorieten: Haruki Murakami. Deze Japanse schrijver (lees zijn boek De jacht op het verloren schaap!) zweert bij hardlopen. Murakami moedigt schrijvers aan om het zittende denkwerk af te wisselen met een rondje hardlopen. Hij komt – juist lopend – op nieuwe ideeën en inzichten.

Murakami loopt zelfs marathons.

Welk kamp heeft gelijk?

Maakt niet lopen chagrijnig?

De anti-sporters (het is overdreven onzin) of de sporters (die chagrijnig worden als ze niet sporten)?

Maximale hartslag

Maakt niet sporten chagrijnig?

VO2max/kg

De honderden inspanningstesten die ik gedaan heb lijken beide kampen gelijk te geven. Het kamp Swaab/Dekkers lijkt gelijk te hebben voor mensen met een lage VO2max/kg.

Huh? Wat is VO2max/kg.

Dat is de zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht. Het is een belangrijke maat voor aanleg en conditie.

Mensen die een lage VO2max/kg hebben kunnen bij wijze van spreke de hond uitlaten en hebben dan voldoende lichaamsbeweging gehad.

Heb je echter een hogere VO2max/kg (zeg, boven de 40) dan heb je weinig aan een wandelingetje met de hond: je moet sporten om je stemming goed te houden.

Word jij chagrijnig van niet sporten?

 

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


60 Responses to "Maakt niet lopen chagrijnig?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.