Een regulier schema en dan de marathon lopen: kan het echt?

Een regulier schema en dan de marathon lopen: kan het echt?

Op 9 februari loop ik de Two Rivers Marathon en ik ga wat nieuws proberen: een gewoon schema.

De afgelopen jaren liep ik 6 wegmarathons met het 14-kilometer-schema van Stans van der Poel. In oktober lukte het om 2:59:02 te lopen in Amsterdam. Dus het is tijd voor wat nieuws.

Een regulier schema met lange duurlopen

Dat heb ik nog nooit gedaan en ik ben de afgelopen jaren wel nieuwsgierig geworden hoe dat is. Loop ik dan harder? Of raak ik juist vermoeid of geblesseerd? Nu mijn looptechniek flink is verbeterd, durf ik het wel aan: meer kilometers trainen.

Drie jaar geleden wilde ik het al eens proberen en had ik een schema van Runner’s World van internet geplukt. Toen ik het schema op de koelkast hing, haakte ik al af. Zoveel kilometers, zo kort op mekaar. Dat durfde ik niet eens te proberen.

Nu heb ik een schema van ProRun. Vier trainingen per week en iedere week een lange, rustige duurloop. De lengte valt in dit schema nog mee, beginnend bij 110 minuten en oplopend tot 160 minuten. Maar het is flink langer dan de 14 kilometer die ik gewend ben.

Afgelopen zondag ging mijn training van start.

Na afloop was ik een tikkie melig op Strava.

Niet alleen de kilometers zijn anders dan ik gewend ben, ik ga ook op vermogen trainen

Normaal – als ik trainen serieus nam  en niet langer gewoon lekker ging rennen – trainde ik op hartslag. Dat ga ik nu anders doen.

Ik ga trainen op vermogen. Het bleek doodeenvoudig om mijn zones te bepalen in Wattage. Een eenvoudige pod op mijn schoen meet – nauwkeurig – mijn vermogen en na een simpele test is mijn ‘omslagvermogen’ vast gesteld. Nu heb ik zones in vermogen en het zal geen toeval zijn dat die zones overeenkomen met mijn hartslaggrenzen.

Tot mijn verrassing geeft trainen op vermogen wel rust, omdat vermogen sneller reageert en minder schommelt (stoplichten zijn geen probleem meer en in het begin zit je meteen op je goede vermogen en heb je geen kilometers nodig om op de goede hartslag te komen).

Maar: dit is nog maar het begin van de testperiode, of ik straks tevreden ben ná mijn marathon, weet ik nog niet

Wat ik in ieder geval nu al leuk vind: het is allemaal nieuw. En ik kan op zoek naar mooie trails van 20 tot 30 kilometer, want ik moet toch iedere week een lange rustige duurloop doen.

Wordt vervolgd.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


28 Responses to "Een regulier schema en dan de marathon lopen: kan het echt?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.