Een heerlijk ontbijt om de laatste weken van de winter door te komen

Een heerlijk ontbijt om de laatste weken van de winter door te komen

Het is nog donker buiten, de regen slaat tegen je ramen. Je hebt drie keer op snooze gedrukt, maar nu gaat je wekker weer.

Fantaserend over lange dagen vol licht, zon en lente weet je; ik moet er nu écht uit!

Om de laatste weken van de winter door te komen deel ik mijn favoriete winterse ontbijt met je.

Een ontbijt dat me voor de hele ochtend goed verzadigt

Waarom?

Er was een tijd waar ik zes, zeven, soms wel acht eetmomenten per dag had. Ik raakte gewicht kwijt en ik kwam weer aan.  Ik wist dondersgoed wat gezonde maaltijden waren, alleen wist ik nog niet hoe mijn bloedsuikerspiegel werkte waardoor ik áltijd weer zwaarder werd. En altijd net wat zwaarder dan daarvoor.

Wanneer je iets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lijf maakt insuline aan om ervoor te zorgen dat de voeding wordt opgenomen in je cellen en kan worden verbrand tot energie.

Insuline zorgt er echter ook voor dat vetverbranding wordt geremd; de glucose vanuit je maaltijd wordt eerst verbrand.  Drie uur na je maaltijd is het insulinepeil in je bloed gedaald en je lichaam krijgt dan de ruimte om andere voorraden aan te gaan spreken; onder andere je vetten. Wanneer je gedurende de dag veel eetmomenten creëert, blijft je lichaam de glucose aanspreken als eerste brandstof. Dit zorgt voor een gevoel van honger.

Je zult een onstilbare trek ervaren en jezelf met je giecheltje in de kast vinden; op zoek naar een dropje, nootje, chipje.

Toen ik drie maaltijden per dag ging eten, raakte ik gewicht kwijt. Raakte ik meer gewicht kwijt dan ik ooit durfde dromen en… ik ben niet meer aangekomen in gewicht. Natuurlijk: ik schommel wel een beetje. Ik schommel tussen de 56 en de 58kg. Vijf jaar geleden schommelde ik tussen de 65 en 75kg.

Nu zorg ik dus voor drie maaltijden per dag. Maaltijden die me goed verzadigen zodat ik niet de neiging krijg om tussendoortjes te gaan eten

Dit ontbijt helpt me daarbij!

Zéker op koude dagen wanneer ik trek heb in een warm ontbijtje.

Een ontbijt met volle kwark, warm gebakken appeltjes met kaneel, blauwe bessen of rozijnen en wat gehakte nootjes. De appeltjes, rozijnen en blauwe bessen zijn zoet en bevatten veel suikers. Om die reden gebruik ik bij dit ontbijt áltijd volle kwark met wat nootjes; door de gezonde vetten van de kwark en de nootjes stijgt de bloedsuikerspiegel wat minder hard en zal je lijf minder insuline hoeven aanmaken.

Ontbijt voor één persoon:

Een paar flinke scheppen volle kwark

Een appeltje in kleine stukjes gesneden

Boter of olie

Theelepel kaneel

Handje rozijnen of blauwe bessen

Een handje noten in stukjes gehakt

Bak de stukjes appel en rozijnen in een koekenpan tot de appel lekker zacht gebakken zijn, dit duurt een minuut of 10.

Voeg kaneel toe.

Schep je kwark in een schaaltje.

Doe de appel/rozijn over de kwark.

Voeg eventueel blauwe bessen toe.

Strooi er wat gehakte nootjes over.

Eet lekker en heb een mooie dag!

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Na de diagnose reuma en een verlammend doktersadvies "jij mag nooit meer hardlopen" ging Janneke Poort op zoek naar alternatieven. Inmiddels is Janneke 20 kilo afgevallen en heeft ze drie marathons gelopen.

Bij Sportrusten is ze chef plannensmeder én ze is de beroemde loopfotograaf Sjansarazzi.

13 reacties op "Een heerlijk ontbijt om de laatste weken van de winter door te komen"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.