Waarom je afvalt van lopen in de kou

Waarom je afvalt van lopen in de kou

Het vriest.

Het is donker.

Ik heb echt geen zin om te gaan hardlopen, het liefst plof ik op de bank onder een dekentje om verder niets meer te doen.

Maar tóch ga ik naar buiten om 6K te rennen. Met dank aan Wim Hof , want van hem heb ik geleerd dat hardlopen in de kou dubbel voordeel heeft. Je hebt niet alleen lol van het lopen, maar je profiteert ook van de kou. Zeker als je ook nog 3 kilo kwijt wil, zoals ik (ja, ik weet dat het overdreven is, maar het scheelt straks wel een kwartier op de marathon in Rotterdam).

Bruin vet helpt bij afvallen

In een eerdere blog schreef ik al over mijn favoriete training ‘Vogels kijken’ – lekker rustig lopen om een beetje te koekeloeren in plaats van te zweten. Deze training heeft daarnaast als voordeel dat je niet alleen je snelle suikers aanspreekt, maar ook je zuinige vetten. Met kou komt daar een voordeel bij: je profiteert van bruin vet.

Wit vet en bruin vet

Je lichaam heeft twee soorten vetten: wit en bruin. Overgewicht is (bijna) altijd wit vetweefsel, dat wordt gebruikt als vetopslag en je neemt het als ballast mee. Bruin vet is slimmer: dat wordt gestookt, onder andere om je lichaam op temperatuur te houden. In tegenstelling tot wit vetweefsel heeft bruin vet namelijk veel mitochondriën. Je kunt die mitochondriën voorstellen als energiecentrales in je cellen, door veel centrales verbrandt bruin vet veel meer vet dan zijn witte broer.

Dus dat is dubbel goed nieuws als je gaat hardlopen in de kou. Door hard te lopen verbrand je energie en door de kou train je een verhoogde productie van bruin vetweefsel.

Enne, geen paniek voor het straks lente wordt. Dan kun je gewoon koud douchen vóór je gaat lopen.

9. Vetten en suikers jpeg

Vetrollen als brandstof, hoe zit dat ook alweer?

Door met een lage hartslag (laag D2) hard te lopen leer je om harder te lopen op je zuinige vetten.

Snel ademen, veel zoet eten en altijd in een hoog tempo hardlopen zorgt voor een snelle suikerverbranding. En dat is zonde. Want van je energiezuinige vetten heb je genoeg voor weken terwijl je van je energiesnelle suikers maar slechts voor een uurtje op de plank hebt liggen.

Door rustig te lopen gaat je basissnelheid omhoog terwijl je nog wel op je zuinige vetten loopt. En daar word je blij van. Zo boor je een energievoorraad aan die je nu als overtollig ballast gewend bent mee te nemen.

Meer lezen? Lees de oude blog Waarom het zo goed is: rustig hardlopen .


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Koen de JongKoen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag en ademt rustig. Hij schreef de boeken VerademingIk, hardloper (met Stans van der Poel), en Ik, de wielrenner. Daarnaast bedacht hij 100 dagen sportrusten.

Het is een ramp om hem telefonisch te pakken te krijgen. Als je hem wil spreken maak je de meeste kans op een muurtje in Nederhorst den Berg, Radioweg 3.

Verder is hij dol op koffie, lanterfanten en vers gemaaid gras.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

101 reacties op "Waarom je afvalt van lopen in de kou"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.