Bananenbrood voor planteneters

Bananenbrood voor planteneters

Herplaatst: januari 2021

‘Janneke, dat bananenbrood ziet er echt lekker uit, maar ik eet plantaardig. Heb je ook een recept van een bananenbrood zonder dierlijke producten’.

Bananenbrood zónder ei, dat kan zeker.

Als jonge griet van 20 werkte ik in de bediening  bij ‘De Vuursche Boer’ in de Lage Vuursche: een bekend Pannenkoekenrestaurant. Eén van de dingen die ik daar leerde was dat je een product altijd kunt vervangen.

Dus waren mensen allergisch voor melk, meel of eieren? Geen probleem; we verzonnen wel wat anders. En het was altijd heerlijk.

Bananenbrood kan óók worden gemaakt zonder dierlijke producten

Je kunt ei vervangen door verschillende producten.

Ik heb ervoor gekozen om twee alternatieven uit te testen die als vervanger van ei kunnen dienen.

Lijnzaad en chiazaad

Lijnzaad bevat veel omega 3 vetzuren en antioxidanten en bevat veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en dit is fijn om een gevoel van honger tegen te gaan. Ook chiazaad zit boordevol omega 3 vetzuren en eiwitten en zorgt voor een verzadigd gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel in toom.

Bananenbrood met chiazaad

Voor een kleine bakvorm van ongeveer 14cm

Drie eetlepels chiazaad met negen eetlepels warm water. Tien minuten laten intrekken. Het wordt een geurloos vettig papje. Even lekker doorroeren en dan is je alternatief voor ei ready to roll!

100 gram amandelmeel

Drie bananen

Twee theelepels speculaaskruiden

Handje fijn gehakte walnoten

Alles goed mixen en in de cakevorm doen

De bovenkant versieren met stukjes banaan en walnoot

50 minuten in de oven op 175 graden

Bananenbrood met lijnzaad

Voor een kleine bakvorm van ongeveer 14cm.

Drie eetlepels lijnzaad met negen eetlepels warm water. Tien minuten laten intrekken. Dit wordt ook een vettig papje met een nootachtige geur. Het papje even lekker doorroeren en dan is je alternatief voor ei al klaar. Supereasy!

100 gram amandelmeel

Drie bananen

Twee theelepels kaneel

Thee theelepels anijs

1 theelepel gemberpoeder

Handje blauwe bessen

Alles goed mixen en in de oven doen.

50 minuten in de oven op 175 graden

Het resultaat is een smeuïg maar stevig bananenbrood. Chiazaad heeft geen specifieke smaak dus dit proef je niet echt terug in de cake.  De lijnzaad is wat notiger en dat is een lekkere toevoeging!  Het bananenbrood vult enorm en je bent voor uren verzadigd. Heel prettig als je drie maaltijden per dag wilt eten. Met dit bananenbrood red je het geheid tot de volgende maaltijd ?

Over de auteur

Na de diagnose reuma en een verlammend doktersadvies "jij mag nooit meer hardlopen" ging Janneke Poort op zoek naar alternatieven. Inmiddels is Janneke 20 kilo afgevallen en heeft ze drie marathons gelopen.

Bij Sportrusten is ze chef plannensmeder én ze is de beroemde loopfotograaf Sjansarazzi.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


7 Responses to "Bananenbrood voor planteneters"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.