Herplaatst: januari 2021
‘Janneke, dat bananenbrood ziet er echt lekker uit, maar ik eet plantaardig. Heb je ook een recept van een bananenbrood zonder dierlijke producten’.
Bananenbrood zónder ei, dat kan zeker.
Als jonge griet van 20 werkte ik in de bediening bij ‘De Vuursche Boer’ in de Lage Vuursche: een bekend Pannenkoekenrestaurant. Eén van de dingen die ik daar leerde was dat je een product altijd kunt vervangen.
Dus waren mensen allergisch voor melk, meel of eieren? Geen probleem; we verzonnen wel wat anders. En het was altijd heerlijk.
Bananenbrood kan óók worden gemaakt zonder dierlijke producten
Je kunt ei vervangen door verschillende producten.
Ik heb ervoor gekozen om twee alternatieven uit te testen die als vervanger van ei kunnen dienen.
Lijnzaad en chiazaad
Lijnzaad bevat veel omega 3 vetzuren en antioxidanten en bevat veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en dit is fijn om een gevoel van honger tegen te gaan. Ook chiazaad zit boordevol omega 3 vetzuren en eiwitten en zorgt voor een verzadigd gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel in toom.
Bananenbrood met chiazaad
Voor een kleine bakvorm van ongeveer 14cm
Drie eetlepels chiazaad met negen eetlepels warm water. Tien minuten laten intrekken. Het wordt een geurloos vettig papje. Even lekker doorroeren en dan is je alternatief voor ei ready to roll!
100 gram amandelmeel
Drie bananen
Twee theelepels speculaaskruiden
Handje fijn gehakte walnoten
Alles goed mixen en in de cakevorm doen
De bovenkant versieren met stukjes banaan en walnoot
50 minuten in de oven op 175 graden
Bananenbrood met lijnzaad
Voor een kleine bakvorm van ongeveer 14cm.
Drie eetlepels lijnzaad met negen eetlepels warm water. Tien minuten laten intrekken. Dit wordt ook een vettig papje met een nootachtige geur. Het papje even lekker doorroeren en dan is je alternatief voor ei al klaar. Supereasy!
100 gram amandelmeel
Drie bananen
Twee theelepels kaneel
Thee theelepels anijs
1 theelepel gemberpoeder
Handje blauwe bessen
Alles goed mixen en in de oven doen.
50 minuten in de oven op 175 graden
Het resultaat is een smeuïg maar stevig bananenbrood. Chiazaad heeft geen specifieke smaak dus dit proef je niet echt terug in de cake. De lijnzaad is wat notiger en dat is een lekkere toevoeging! Het bananenbrood vult enorm en je bent voor uren verzadigd. Heel prettig als je drie maaltijden per dag wilt eten. Met dit bananenbrood red je het geheid tot de volgende maaltijd ?
Als je wel ei wilt gebruiken, hoeveel moeten er dan in bij deze recepten?
1 ei per banaan Petra.
Hoi Janneke, voor de veganisten onder ons is een geblenderde mix van kikkererwten met zonnebloemolie ipv boter met ei een prima alternatief, en weinig beïnvloeding van smaak
Groets, Peter
Moet de chiazaad niet gebroken of gemalen zijn? Ik heb altijd begrepen dat lijnzaad niet of niet goed verteerd wordt waardoor je niet goed profiteert van de voedingswaarde die het heeft. En als ei-vervanging ongebroken/gemalen niet of onvoldoende papperig wordt en zo niet optimaal de werking van ei in baksels vervangt.
Ik bedoel dus lijnzaad, niet chia.
Dankjewel Janneke,
Een fijne bruikbare vervangingstip 🙂 ook voor in andere baksels
Heel graag gedaan. Voor andere baksels ook handig ja 🙂 Ik ga de pannenkoeken eens testen 🙂
Fijn weekend, Erica!