100 reacties, slechts 1 heeft het goed: bij welke druk van Verademing zijn we?

100 reacties, slechts 1 heeft het goed: bij welke druk van Verademing zijn we?

Vorige week vroeg ik in een blog over de herdruk van Verademing, bij welke druk we zijn aanbeland.

Op Sportrusten.nl stond bij het boek nog de 28ste druk en via Google kwamen mensen ook uit bij de 28ste druk.

Veel mensen redeneerden: dan is de nieuwe druk vermoedelijk de 29ste.

Maar ademhaling blijkt een zeer populair onderwerp om over te lezen, want we zijn al bij de 36ste druk.

Van de dik honderd reacties via het blog, Instagram en Facebook, is er maar één die het goed heeft: Tinne Michielsen.

Waarom is ademhaling zo’n populair onderwerp?

De eerste uitgever van Verademing – Maarten Carbo – waarschuwde nog: een boek schrijven kost veel tijd maar levert niets op. We zijn al blij als we 1000 exemplaren verkopen. Een rekensom leerde dat een boek schrijven ongeveer € 1,87 per uur oplevert, als Maarten gelijk krijgt.

Mij maakt het niet zoveel uit. Ik heb zelf ongelooflijk veel gehad aan de oefeningen om mijn hartslag omlaag te brengen en het bevreemdt me dat er nog geen boek is over ademhaling waar de woorden yoga en meditatie niet in staan. Ik ben al blij als ik een naslagwerk heb voor de mensen die bij mij een rustmeting komen doen, dus ik schrijf op wat ik zelf graag had willen lezen, Bram Bakker vult aan vanuit de psychiatrie en Verademing is geboren.

Met terugwerkende kracht is het een mooie les voor ondernemers en creatievelingen: je hoeft niet te redeneren vanuit succes, geld of grote aantallen om met vreugde en voldoening aan de slag te gaan. En als je met hart en ziel iets doet, kan het maar zo dat het ineens een succes is.

Een boek schrijven kost veel tijd, maar levert niets op.

De uitgever had het er indertijd niet verder naast kunnen zitten. Verademing bleek de aftrap van een reeks boeken (er volgden er tot nu toe 9 met ook een internationale bestseller met Wim Hof) én een platform met honderdduizenden bezoekers per jaar (deze website).

Maar nog veel mooier: er kwamen honderden gelijkgestemden op mijn pad. Wat bleek? Duizenden mensen deelden mijn interesse in ademhaling en oefeningen.

Het is een feest om te ervaren dat rust, ontspanning en zorgeloze vreugde opgeslagen zit in je eigen lichaam. Je hoeft niet naar Bali te vliegen voor ontspanning en je hebt geen sabbatical nodig om tot rust te komen, je ademhaling is de kiem van alle ontspanning.

Dat is goed nieuws.

Er zijn verschillende oefeningen: voor iedereen is er een oefening die goed voelt. Een handvol schrijvers, tientallen ademcoaches, honderden psychologen en artsen, duizenden Sportrusters en tienduizenden ervaringsdeskundigen delen het enthousiasme over het effect van ademhalingsoefeningen.

Welke oefening is bij jou favoriet?

Enne: Tinne Michielsen, er ligt een Verademing voor je klaar, veel leesplezier alvast.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *