Herdruk van Verademing: welke druk is het wel niet?

‘Oh ja, er is post voor je van Uitgeverij Lucht,’ Mark is het op het clubhuis en ik zit thuis. We bellen.

‘Een cadeautje?’ vraag ik.

‘Het lijken boeken.’

‘Maak maar open.’

‘Het zijn twee exemplaren van Verademing met een kaartje. Een herdruk.’

Mark vraagt welke druk het is en ik moet gokken. Ik zat vier drukken te laag. Welke druk is het?

Het is bijna gewoon geworden: een herdruk van Verademing, maar eigenlijk is het heel bijzonder

In 2009 schreef ik samen met Bram Bakker het boek Verademing. 

Het had heel anders kunnen lopen. 2009. Ik ben dan al tien jaar bezig met ademhalingsoefeningen en ik ben erg enthousiast over verschillende oefeningen en de effecten. Het verbaast me dat er geen boek over ademhaling te vinden is, waarin beschreven staat dat minder vaak ademen, zorgt voor een rustige hartslag. Om me heen zie ik dat stress een steeds grotere rol speelt bij klachten, maar bijna niemand lijkt te benoemen dat je met eenvoudige ademhalingsoefeningen de angel uit stress kunt halen.

Een boek lijkt me logisch. Een boek waarin staat dat snel ademen (15 keer per minuut bijvoorbeeld) een energielek is en dat je binnen tien minuten een oefening eigen kunt maken om te ontspannen. Maar ik ben geen schrijver. Dus ik ga koffie drinken met mijn vriend Tim de Wit. Dat hij kan schrijven bewijst hij jaren later nog maar eens met zijn bestseller over Engeland: Wankel Koninkrijk. Maar ademhaling, da’s niet echt zijn ding. Dus ik meld me bij Bram Bakker, die had al boeken geschreven én is gepromoveerd op hyperventilatie en paniekaanvallen. De perfecte man voor een boek over ademhaling, lijkt me.

‘Waarom doe je het niet zelf, jij weet toch alles over ademhaling?’ werpt Bram me voor de voeten als ik hem het boekidee voorleg.

Zelf doen.

Daar had ik nog niet aan gedacht. Maar het idee van een boek over ademhaling waar de woorden yoga, mindfulness en meditatie niet in staan, lijkt me een goed idee.

We besluiten het samen te doen en acht maanden later is Verademing geboren.

Een matig boek over een goed onderwerp. Als je het boek net hebt besteld: schrik niet. Inmiddels is het geen matig boek meer, maar zonder gekheid, de eerste druk was een matig boek. Dat zag ik pas nadat ik een schrijfcursus had gevolgd en toen heb ik het boek samen met Bram herschreven, vanaf druk 6 was het goed genoeg, vanaf druk 16 is het prima.

Inmiddels zijn er veel boeken over ademhaling verschenen, waaronder een pareltje van James Nestor: Het nieuwe ademen.

Ook is Verademing als e-book al jaren gratis te downloaden, toch blijft het papieren boek al jaren verkopen. Jaarlijks komen er nieuwe lezers bij.

Dus stuurde de uitgever me twee exemplaren met een kaartje.

Gefeliciteerd met de nieuwe druk.

Om dat te vieren, geef ik twee nieuwe boeken weg.

Wil jij het papieren boek op je deurmat? Voorspel dan welke druk het is en als je het goed hebt maak je kans om een exemplaar te winnen.

(Zoals je gelezen hebt, het ligt boven de zestiende druk).

Adem langer uit en raden maar.

Aanvulling 20 november 2023: het is de 36ste (!) druk, alleen Tinne Michielsen heeft het goede antwoord geraden.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


74 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *