Zijn er nog echte helden?

Zijn er nog echte helden?

12 december 2006.

Wouter Duinisveld ligt in het ziekenhuis.

Een virus verwoest zijn hart.

Zijn hartcapaciteit is nog maar 5% – het is een wonder dat hij nog leeft.

Duinisveld is 29 jaar, sportief en tot dan toe kerngezond. Zijn droom: een hele triatlon doen. Dan slaat het virus toe. De kans dat hij het virus overleeft is miniem.

Maar de artsen doen wonderbaarlijk goed werk en Duinisveld heeft een engeltje op zijn schouder. Eerst krijgt hij een kunsthart. Daarna een donorhart.  Hij leeft. Met de hartslag van een ander.

Met een donor-hart wil Duinisveld maar één ding

De bijna-dood-ervaring, de loodzware operaties en de medicijnen die hij moet blijven slikken hebben zijn leven veranderd. Maar hij wil nog steeds een hele triatlon doen.

Mensen verklaren hem voor gek.

Toch vindt Duinisveld een sportarts die hem wil begeleiden: Guido Vroemen. En hij gaat trainen: zwemmen, fietsen, hardlopen. Hij wordt sterker.

En het lukt hem

6 juli 2014. Wouter Duinisveld volbrengt een hele triatlon. Een Ironman in Frankfurt: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 km hardlopen.

In september ontmoet ik Duinisveld. Hij schrijft een boek voor uitgeverij Lucht en komt naar Nederhorst den Berg om daarover te praten. Hij vertelt over zijn vrouw en hij is dolblij met zijn twee jonge kinderen. Zijn leven is een cadeau, met dank aan een anonieme donor.

Kippenvel

Als Duinisveld wegrijdt realiseer ik me: ik heb me nog niet als donor geregistreerd.

Een jaar geleden wilde ik het al doen, maar toen bleek ik mijn DigiD nodig te hebben en dat had ik niet bij de hand.Ik had het druk, ik liet het zitten. Nu schaam ik me. Stel je voor dat de donor van Duinisveld zeven jaar geleden te lui was geweest om zijn DigiD op te zoeken. Het stemt me droevig. Ik meld me snel aan op jaofnee.nl

Beperkte levensverwachting

Vorige week ontmoette ik Wouter opnieuw. Bij de presentatie van het boek dat hij met Marcia Jansen schreef: De hartslag van een ander. Een mooi boek over zijn leven en een pleidooi om je als donor te registreren.

Wouter Duinisveld
Wouter Duinisveld (links) bij zijn boekpresentatie

Duinisveld wil zijn boodschap het liefst de wereld in slingeren: mensen, registreer je als orgaandonor.

En Duinisveld heeft haast omdat hij met een donorhart een beperkte levensverwachting heeft. Na de harttransplantatie nog maximaal 15 jaar. De operatie is nu zeven jaar geleden.

Hij heeft ook haast omdat er nog 8,1 miljoen Nederlanders zijn die zich niet hebben geregistreerd als donor.

Duinisveld: je bent een held.

Lees het boek: De hartslag van een ander


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Koen de Jong met GPSKoen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag en ademt rustig. Hij schreef de boeken Verademing, Ik, hardloper, en Ik, de wielrenner. Daarnaast bedacht hij 100 dagen sportrusten.

Het is een ramp om hem telefonisch te pakken te krijgen. Als je hem wil spreken maak je de meeste kans op een muurtje in Nederhorst den Berg, Radioweg 3.

Verder is hij dol op koffie, lanterfanten en vers gemaaid gras.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Las je deze blog helemaal uit? Dat zegt genoeg, deel hem dan ook meteen met je vrienden:

16 reacties op "Zijn er nog echte helden?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.