Waarom krijg je koude handen van snel ademen?

Waarom krijg je koude handen van snel ademen?

Bij een lezing in Nijmegen noem ik het in een rijtje met klachten: je krijgt koude handen en voeten als je te snel ademt.

Op de eerste rij kijkt een dame me wantrouwig aan.

Koude handen? Wat heeft dat in vredesnaam met ademhaling te maken?

Eerst dit: hoe zit het ook alweer met zuurstof en koolzuur?

Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Zuurstof gaat via je bloed naar je spieren en organen. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Zonder zuurstof is er geen verbranding en ga je dood. Overtollig koolzuur gaat als afval via je longen weer naar buiten.

So far, so good.

Adem je echter sneller dan nodig is, dan adem je ook meer koolzuur uit dan goed is. Ademhalingsdeskundige Stans van der Poel blijft er op hameren: koolzuur is niet alleen een afvalproduct, maar koolzuurgas is ook een belangrijke schakel om bloedvaten open te houden.

Door een snelle ademhaling vernauwen je bloedvaten en dus krijg je er koude handen en voeten van. Omdat je doorbloeding niet goed is.

Wet van de communicerende vaten

Het belang van voldoende koolzuur in je bloed is precies de reden dat ademhalingsoefeningen waarbij de uitademing langer is dan de inademing favoriet zijn. Zie afbeelding.

Gaswisseling long

Je ziet dat tijdens de inademing de koolzuur (CO2) uit het bloed naar je long gaat. Tijdens de uitademing (en de pauze) wordt de koolzuurwaarde in je long gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.

Ja, maar hoe kom ik nu van mijn koude handen af?

Heb je last van koude handen, dan kun je simpelweg vijf minuten de volgende oefening proberen.

Dan weet je gelijk of dit flauwekul is, of écht waar.

Adem in
Adem uit
Pauze

Door de pauze ná je uitademing zal er koolzuur terug je bloed in gaan. Je vaten openen en je voelt dat je handen tintelen en langzaam warm worden.

Deze ademhalingsoefening heeft nog 7 voordelen. 7 redenen om een ademhalingsoefening te doen.

Koen de Jong met GPSKoen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag en ademt rustig. Hij schreef de boeken Verademing, Ik, hardloper, en Ik, de wielrenner. Daarnaast bedacht hij 100 dagen sportrusten.

Het is een ramp om hem telefonisch te pakken te krijgen. Als je hem wil spreken maak je de meeste kans op een muurtje in Nederhorst den Berg, Radioweg 3.

Verder is hij dol op koffie, lanterfanten en vers gemaaid gras.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Las je deze blog helemaal uit? Dat zegt genoeg, deel hem dan ook meteen met je vrienden:

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

53 reacties op "Waarom krijg je koude handen van snel ademen?"