Waarom Klaas zijn auto naar Nijverdal brengt voor de APK

Waarom Klaas zijn auto naar Nijverdal brengt voor de APK

Er klopt iets niet.

Vrijdagavond zaten de terrassen vol in Amsterdam, een dag voor de Sinterklaasintocht. En zondag begint het WK-voetbal.

Sinterklaas en het WK; jarenlang keek ik ernaar uit met opgewonden vrolijkheid, dit jaar gaat het een beetje langs me heen.

Ook de raket in Polen, de kanditatuur van Trump en de uitspraken van Van Meijeren zetten geen vaste voet aan de grond in mijn brein.

Er gaat veel langs me heen.

Wat beklijft wel?

Afgelopen weken wemelde het van de bijzondere ontmoetingen op het clubhuis. We deden ademsessies met mooie groepen. Eerst bijzondere ademhalingsoefeningen doen, dan een ijsbad en fijne gesprekken. Het verschil tussen de zenuwpezige blik bij binnenkomst en de ontspannen, vreugdevolle blik bij vertrek is groot.

Met de club van Mystical Miles (onder andere Hans Koeleman en de initiatiefnemers van de leukste marathon van Nederland) deden we een bijzondere run-dip-run bij de ondergaande zon en daarna bespraken we – met een pizza – de plannen voor de komende nummers en weekenden bij volle maan.

Afgelopen zondag renden we met een cluppie de Olympisch Stadionloop. Na afloop zaten we met een gemêleerd gezelschap na te praten. Trainer Klaas, techniekexpert Franklin, organisator van spectaculaire loopevenementen Koen van H., snelle vrouw Eline, loopgenieter Bert, Fins bloed Jenni en zenmeester Job.

Het ging over gelovige zussen, de ware betekenis van het Finse Sisu, persoonlijke records (er sneuvelden er weer een paar zondag), lopen op vermogen, de voordelen van hard starten en verhuizen naar Zweden.

Keihard lopen, daarna chocola, thee en goede gesprekken: een verrukkelijke zondag.

Eerder in de week hadden we ook al een bijzondere donderdag beleefd.

We gingen mee met de jaarlijkse APK-run van Klaas

Klaas woont in Amsterdam en brengt ieder jaar zijn auto naar Nijverdal voor de APK. Waarom? Omdat een Amsterdamse garagehouder een keer had gezegd: ‘Nou, meneertje voor € 2600,00 kunnen we uw auto weer tiptop in orde maken.’ Klaas dacht: dat is meer geld dan mijn auto waard is en bedankte voor de reparatie. Hij ging voor een second opinion naar Konijnenbelt in Nijverdal. Wat bleek: voor nog geen driehonderd euro kon de auto nog jaren veilig de weg op.

Bijkomend voordeel: Konijnenbelt ouwehoert eerst een kwartier over hardlopen en begint daarna pas over remschijven.

Nog een bijkomend voordeel: tijdens de keuring kan Klaas twee uur rennen over de Sallandse heuvelrug.

Dus toen Klaas dit jaar naar Nijverdal ging voor de APK vroeg ik of ik mee mocht.

‘Tuurlijk!’ zei Klaas.

‘Mag ik dan ook mee?’ vroeg Eline.

‘Tuurlijk!!’ zei Klaas weer.

Zo zaten we donderdag met z’n vieren in de auto op weg naar de APK, want ook de moeder van Klaas was ingestapt. Niet om mee te rennen, maar om de mogelijkheid te gebruiken om wat vriendinnen van vroeger te ontmoeten.

Het gesprek meanderde in de auto van omgekeerde vlaggen naar psalm 139 en van een mooi wolkendek naar verslaving.

Een mooie dag met een verrukkelijke loop in goed gezelschap.

Vier dagen later pak ik mijn telefoon. Niet echt met een reden. Ik klik op het icoontje van Instagram. Ik krijg 60% korting op producten die ik niet nodig heb, vanwege Black Friday weken. Daaronder zie ik een ander bericht. Een vrouw met gebogen hoofd boven haar laptop: het is de week van de werkstress. Ik sluit Instagram en open mijn bank-app. Zonder te weten waarom, kijk ik of er een factuur is betaald. Nog niet. Op NOS.nl zie ik even later dat de raket die in Polen voor twee doden zorgde is afgevuurd door Oekraïne.

Ik leg mijn telefoon weg, kijk uit het raam en denk aan hardlopen. Dat voelt beter.

Ode aan lopen.

Ode aan betekenisvolle gesprekken.

Ode aan mensen.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


10 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *