Vakantie (hoe zit dat met mijn schema?)

Vakantie (hoe zit dat met mijn schema?)

Het is vakantietijd. Ook op het hoofdkwartier van Sportrusten. Koen zit een paar weken in Frankrijk en heeft zijn hardloopschoenen en racefiets mee. Op zijn Strava zie ik de mooiste rondjes voorbij komen. Volgend jaar ga ik met hem mee, denk ik als ik de foto’s zie van zijn beklimming van de Risoul.

Bij Sportrusten krijgen we geregeld vragen binnen over het voorbereiden op een (halve) marathon in combinatie met vakantie.

Hoe moet dat nu met mijn schema? Kan ik mijn schema een aantal weken pauzeren? Kan ik gaan fietsen in plaats van lopen? Is het erg om een aantal trainingen over te slaan?

Zelf vind ik niets leuker dan lopen (of fietsen) als ik met vakantie ben. Een onbekende omgeving waarin elk pad nog nieuw is. Het voelt anders dan thuis, waar ik de meeste routes kan dromen. Daarom neem ik altijd mijn hardloopschoenen mee op vakantie. Wel gaat mijn schema – als ik in voorbereiding ben op een marathon – op standje vakantie. Vier keer in de week lopen wordt twee of drie keer, 10 kilometer wordt 6 of juist 16 kilometer. In plaats van vogels kijken maak ik een rustige fietstocht. Mijn hartslagmeter laat ik thuis, dat komt wel weer ná de vakantie.

Je kan weinig fout doen als je met vakantie bent.

Deel je vakantie in zoals je zelf het prettigst vindt. Het is geen probleem om gedurende 2 of 3 weken je trainingen op een lager pitje te zetten. Ga fietsen in plaats van lopen, loop rustiger of juist intensiever, loop minder of helemaal niet, meet je hartslag als je in de Franse Alpen aan het rennen bent, of laat je hartslagmeter net als ik thuis. Doe wat goed voelt en pak thuis je schema en de trainingen op (halve) marathonhartslag weer op.

Als je 80 van de 100 dagen goed aan je schema hebt kunnen houden is er niets aan de hand.

Geniet van je vakantie.

Ps. Ik ben benieuwd wat jij doet als je met vakantie bent. Gaan je hardloopschoenen en/of fiets mee? Of juist niet?

Over de auteur

Mark Zuurhout (1981) is neef nummer drie die zich aansloot bij Sportrusten. Eindelijk een neef die écht iets kan: websites bouwen, bijhouden en verbeteren.

En denk maar niet dat hij niet kan sporten omdat hij handig is met computers. Nee, Mark loopt gewoon de marathon van Rotterdam en voetbalde jaren bij BVV.

Is er dan niets mis met Mark? Nou, toch wel. Hij heeft een seizoenskaart voor FC Utrecht. Maar dat wordt hem vergeven zolang hij blijft toveren met de website.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


10 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.