Maarten Fornerod is dataonderzoeker.
En hij loopt marathons.
Na de Marathon van Rotterdam is hij nogal nieuwsgierig naar de lopers die niet meer dan 14 kilometer trainden.
Normaal trainen mensen in aanloop naar de marathon ook lange duurlopen, tot wel meer dan 30 kilometer.
Trainster Stans van der Poel heeft echter een schema waarmee je niet meer traint dan 14 kilometer.
Fornerod vergeleek 100 lopers die trainden met het schema van Van der Poel (14K-lopers) met 12.711 andere finishers van deze marathon.
De onderzoeksvraag van Fornerod:
Wat gebeurt er ná 14 kilometer met de 14K-lopers vergeleken met ‘gewone’ lopers?
Ja, dat wil ik zelf natuurlijk ook graag weten.
Ik verwacht dat 14K-lopers een groter verval hebben dan ‘gewone’ lopers. Maar ik denk dat het verschil niet zo groot is.
Stans van der Poel verwacht dat 14K lopers een minder groot verval hebben, omdat ze beter voorbereid (trainen op marathonhartslag) en beter uitgerust zijn.
Fornerod verwacht helemaal niets, hij kijkt alleen naar de cijfers.
En de cijfers geven Van der Poel gelijk.
Verval tijdens marathon

Afbeelding 1
De rode lijn is het gemiddelde verval van de 14K lopers vergeleken met de ‘gewone’ lopers van gelijke snelheid tot het 15 km punt. Het is opvallend: mensen die minder kilometers trainden hebben een minder verval en lopen gemiddeld wat sneller.
Daarbij tekent Fornerod het volgende aan:
14K lopers zijn geen dwarsdoorsnede van de Rotterdam marathonloper.
> Vrouwen oververtegenwoordigd: 37% van de 14K lopers; 22% van alle lopers.
> Mannen jonger dan 35 jaar sterk ondervertegenwoordigd: 4% van de 14K lopers; 22% van alle lopers.
De vraag is nu natuurlijk waarom 14K lopers gemiddeld sneller zijn en een minder verval hebben dan andere, vergelijkbare finishers. Zijn ‘gewone’ lopers moe als ze aan start staan, of zitten er veel lopers tussen die zich überhaupt niet goed hebben voorbereid.
Dat laten de cijfers natuurlijk niet zien.
Wat de cijfers wel laten zien, is dat het verval bij ervaren marathonlopers gek genoeg niet veel beter is.
Fornerod vergeleek de 14K-lopers ook met ervaren lopers: de ‘super masters’ die al meer dan 9 keer een Rotterdam marathon liepen. De gele lijn hieronder laat zien dat die in opbouw niet veel beter zijn dan de gemiddelde lopers:

Afbeelding 2
Gekozen methode.
Hoe is Fornerod tot deze uitslagen gekomen?
Hij vergelijkt 14K en niet-14K lopers met eenzelfde doorkomsttijd op 15K
> Selecteer random 100 sets van 3000 (alle of mannen) of 400 (vrouwen) niet-14K lopers met eenzelfde doorkomstverdeling op meetpunt 15K als de 14K lopers groep.
>Analyseer en visualiseer de gemiddelde snelheden, finishtijden en verval en de significantie van verschillen tussen 14K lopers en de gemiddelden van de controle sets.
Resultaten.
- Vergeleken met andere lopers met eenzelfde 15K doorkomsttijd hebben 14K lopers significant minder verval in de tweede helft van de marathon
- Dit geldt voor alle lopers, maar ook voor mannen en vrouwen afzonderlijk
- De finishtijden van de 14K lopers zijn dan ook significant sneller dan andere lopers met eenzelfde 15K doorkomsttijd
- 14K lopers hebben ook minder verval dan de #MR “Super Masters”
- Ervaren marathonlopers met meer dan 9 MR’s achter hun naam
Uitvallers.
Fornerod heeft gewerkt met 100 Finishers in de 14K-groep. Er was echter een groep van 103 lopers in de 14K groep die meedeed.. 3% van de lopers heeft het niet gehaald. Dat is een stuk minder dan de 8,1% uitvallers* van de 13.943 lopers die gestart zijn in Rotterdam.
De uitslagen van deze onderzoeken moedigen aan om méér onderzoek te doen en dan bijvoorbeeld 100 14K lopers te vergelijken met 100 lopers die een reguleer schema doen. In elk geval kan geconcludeerd worden dat 14K lopers niet bang hoeven te zijn voor de marathon na km 14. Althans, niet banger dan gewone marathonlopers.
Wordt vervolgd.
Bijschriften:
Afbeelding 1 Gemiddelde hardloopsnelheden, finishtijden en verval tijdens de 2016 Marathon Rotterdam van lopers die met het 14K schema hebben getraind (n = 100) vergeleken met die van andere lopers met eenzelfde doorkomsttijd op 15K (n = 3000).
De data van de referentiegroep zijn gemiddelden van 100 random samples van 3000 uit de data met eenzelfde 20-kwantiel doorkomstverdeling als de 14K lopers op het 15K punt. Snelheden zijn berekend aan de hand van acht netto 5K doorkomsttijden en de netto finishtijd. Gemiddelde snelheden van deze groepen per meetpunt zijn gemiddeld.
Verschillen tussen de 14K groep en elk van de 100 referentiegroepen zijn geëvalueerd met eenzijdige Welch 2-sampe T tests en p waardes zijn gemiddeld. Gemiddelde p waardes vanaf het 25K punt waren 0.088, 0.053, 0.0021, 0.0015 en 0.0012.
Verschillen in finishtijd zijn op eenzelfde manier geëvalueerd (gemiddelde p = 0.032). Verval na 25K is berekend als het verschil tussen de gemiddelde snelheid tot het 15K meetpunt en die tussen het 25K meetpunt en de finish. Het verschil in verval tussen de twee groepen is 1 minus de ratio van de gemiddelden van de 14K lopers en het gemiddelde van de gemiddelden van de 100 gematchte vergelijkingsgroepen.
Het gemiddelde verval van de groepen gematchte lopers was -1.24 km/h en van de 14K lopers -0.87 km/h (30% minder). Verschillen tussen uiteindelijke gemiddelden van verschillende controleruns waren miniem. Gemiddelden waren steeds rekenkundige gemiddelden.
Afbeelding 2 Gemiddelde hardloopsnelheden, finishtijden en verval van mannen als in afbeelding 1, en vergeleken met Marathon Rotterdam “Super Marathon Masters”, lopers met minimaal 9 Marathon Rotterdams achter hun naam. Deze groep is geïdentificeerd aan de hand van hun startnummers die lopen van 500-1000 (n = 261).
* Het percentage uitvallers hebben we van Iwan Oprins, brein achter uitslagen.nl
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag en ademt rustig. Hij liep 3 marathons en schreef daar een boek over: De Marathonrevolutie. Verder schreef hij de boeken Verademing, Ik, hardloper (met Stans van der Poel), en Ik, de wielrenner. Daarnaast bedacht hij 100 dagen sportrusten.
Het is een ramp om hem telefonisch te pakken te krijgen. Als je hem wil spreken maak je de meeste kans op een muurtje in Nederhorst den Berg, Radioweg 3.
Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarder
Heidi Rijneker, Isabel Scholte, Marloes Gesman-de Witte….
Top!
Dit is helemaal waar! Tijdens Rotterdam kon ik vanaf 30 km gaan versnellen, dat voelde fantastisch 🙂 So surprised!
Mooi stukje. Volgens mij is het verschil bij afbeelding 1 echter niet 4:38 maar 5:38 tussen de twee groepen dus zijn de 14k lopers nog sneller gefinished
Ben Coremans!!
Nou Chantal Weimer, dan zul je me dus vanaf km 20 moeten laten gaan
Ik ben bang daarvoor al Haha!
Duncan
Heb het Webinar gevolgd woensdagavond…. zit er over te denken…. gaat via / icm Run2Day Overtoom…
Daar gaan we voor Alex Van Kuilenburg!
Gaat goedkomen Jarno Pons! 😉
Het werkte vorig jaar voor mij (strak onder 4:00u en met een zeer vlakke race), dus succes voor iedereen die dit jaar met Sportrusten de marathon gaat doen. (Ook voor de andere lopers natuurlijk 😉
Succes
Jessica Tuinstra ??
Raoul Vincent Vincent
We zullen zien
Ik ben benieuwd hoor….Maar het is sowieso knap van jullie
Janet Neervoort Bakker Dit geeft hoop?
Vertrouwen in je ❤slag dan komt het goed?
Verval tijdens marathon: 14K-lopers versus ‘gewone’ lopers (~@Sportrusten): https://t.co/O1LJNjIoka
Spannend! Vorig jaar eerste keer de marathon gelopen toen zei ik nooit meer.. de trainingen waren zwaar. Op zondags lange duurloop en vervolgens maandags en dinsdags leeg woensdags een klein rondje. Do vrij na werk geen puf zaterdags dacht ik.. morgen moeten we weer…maar dit schema trok mij aan…
Nu voel ik me goed.. alleen zijn mijn benen er klaar voor? Na 14 km nog twee keer dit rondje!! Pfff we zullen zien.. iedereen heel veel succes!
Ik ben erg benieuwd, 3 marathon gelopen volgens het traditionele schema en nu als 14k loper klaar voor Rotterdam! Nog 7 dagen….
Lianne Wellens
Rolf Nijboer Marry Marsman-Alteveer Marjan Meijerink Ronnie Krul
Mooi om te horen, laatste 14 km erop zitten! Wel spannend….
Marian Freriks?
Dat geeft hoop!
wat een opvallende cijfers. (om eerlijk te zijn had ik dit niet verwacht).
Ik snap ook wel de kritiek van velen. omdat dit onderzoek nog een aantal dingen niet onderzocht heeft, kun je mijn inziens geen harde conclusies trekken (je weet niets over trainingsmethodes van de andere personen getest) en je hebt dit alleen gedaan bij recreatieve atleten. (hoe zou dit onderzoek eruit zien bij sub 3.00 lopers? Of juist bij 5.00 lopers?
Misschien is het interessant om voor een volgende marathon een effect onderzoek op te zetten waarbij er bijvoorbeeld een cohort van >200 hardlopers, gerandomiseerd wordt en de ene helft op het 14km schema laat lopen en de andere helft op een traditioneel schema.
Ben erg benieuwd naar die resultaten.
Zelfde benieuwdheid als Marco op 2 Mei 8u19.
Bij verschillende eindtijden horen verschillende type lopers. Grofweg:
Rond 3u lid atletiekvereniging, topsporter. Doel PR.
Rond 4u ijverige recreanten. Doel onder de 4u.
Rond 5u zwoegers (respect!). Doel uitlopen.
Ben benieuwd of je met dezelfde methode bij andere eindtijden dezelfde bevindingen krijgt omdat je rond die eindtijd een ander profiel loper hebt.
Bepalend is verder niet alleen hoe je getraind hebt, maar ook je ambitie.
Bij mijn 4u marathons had ik meestal verval. Doel was uitlopen, weinig andere ambities, voorbereiding / conditie OK-goed maar niet perfect.
Bij de enkele 3u30 marathons was ik topfit, ging ik er helemaal voor en had ik nauwelijks verval.
Erg interessant, kijk uit naar vervolgmetingen en -conclusies!
@H3ukels had je deze ook gelezen? https://t.co/emI8BpOgR7
Beste allemaal. Dank voor alle positive, maar vooral ook kritische reacties. Ik zal hieronder een aantal van die laatste proberen te beantwoorden.
DOOR HANS VAN TELLINGEN MEI 3, 2016 – 9:09 PM
Wat een lariekoek. Een Keniaan kent geen verval. En deze loopt 200 km per week tijdens de trainingen. Verkeerde groepen zijn met elkaar vergeleken. Als je 100 ‘matig getalenteerden’ vergelijkt met 100 andere ‘matig getalenteerden’ (wat gebeurd is), dan kun je geen algehele conclusies trekken. Groeten, Hans (snelste tijd ooit 3.30, maar de laatste ging in 3.58 -ik word steeds matiger;)-; verder eigenaar marktonderzoekbureau Strabo bv).
MF: Er deden in elk geval 6 Kenianen mee, en geen enkele had een negatieve split. Dus wat is lariekoek? (Ook minstens 7 uit Ethiopië, ook allemaal positieve split). Zie verder hieronder.
ANDREAS VAN SCHERPENZEEL
Je gaat er blind vanuit dat de andere lopers een klassiek schema volgen. Je vergelijkt een groep van 3000 waar je weer random 100 uittrekt met een groep van 100. Staat ook allemaal wel in de tekst op de site maar ik denk dat je hier nog geen conclusie uit kan trekken. Denk dat je dan 2 gelijke groepen moet hebben dus weten wat de vergelijkende groep als training heeft gedaan. Als je op zo’n manier gaat filteren en je meet over een aantal marathons heb je een betrouwbaarder onderzoek. Dus meet x- personen met een klassiek schema af tegen x personen met een 14k schema die de trainingen ook allemaal even serieus nemen en een vergelijkbaar ervaringsniveau hebben.
MF: Nee, de vraagstelling was hoe vergaat het 14K lopers na 15K vergeleken met normale lopers met een zelfde doorkomsttijd op 15K. Wat voor een schema die normale lopers hebben gevolgd is natuurlijk onbekend. Maar in elk geval bijna nooit een 14K schema. Hoe goed die getraind hebben weten we ook niet, maar dat weten we ook niet van de 14K groep. In wat voor vorm ze zijn aan de start weten we evenmin. Het enige wat we weten is dat ze tot 15K dezelfde doorkomstverdeling hebben.
Even een technische onjuistheid corrigeren: de controlegroep bestaat uit 3000 lopers met eenzelfde doorkomstverdeling als de 14K groep op 15K. Daaruit worden niet weer 100 lopers uitgetrokken. Maar omdat er veel meer dan 3000 controlelopers zijn, wordt die trekking van 3000 100x herhaald, om representatieve gemiddeldes te krijgen.
Wat je voorstelt is een onderzoek welk schema er voor minder verval zorgt, een 14K of een klassiek schema. Erg interessante vraag, maar niet wat dit onderzoek beoogde. Dit onderzoek is simpelweg een vergelijking van 14K lopers en niet-14K lopers met eenzelfde doorkomsttijd na 15K. Waarom? Omdat 14K lopers na 15K zich in een ongetraind gebied bevinden, en de controlegroep (meestal) niet. En het interessant is om te weten wat er daarna met deze groep gebeurd, in vergelijking met hen die meer, en veelal veel meer dan 14K hebben getraind.
Wat ik overigens nauwelijks lees is is de vraag of de Marathon Rotterdam 2016 representatief is voor een marathon, wat verval betreft.
JAN
Helemaal eens met Andreas. Voor wie het onderzoek goed leest en de grafieken vanuit trainingsperspectief bekijkt ziet dat het onderzoek broddelwerk is. Meer dan 4 uur betekent dat de loper al niet echt goed getraind is. Je kunt uit willekeurige cijfers ook niet concluderen of iemand in je controlegroep meer kilometers heeft gemaakt ter voorbereiding of juist minder. Verder blijkt uit de grafiek dat de lopers – gezien hun verval – slecht ontwikkeld zijn op de lange afstanden, anders liepen ze de eerste 20km niet veel te snel ten opzichte van de rest. Ze hebben duidelijk niet geleerd vlak te lopen, danwel een negatieve split in te zetten, maar zijn als amateurs te snel begonnen om daarna te concluderen dat het geen halve marathon was. De term ‘Super Master’ wordt enkel gebruikt om het verhaal op te leuken, het zegt niets over hun getraindheid, alleen dat ze 9 marathons hebben gelopen en dat doen in een veel te langzame tijd.
MF: Absurd om te stellen dat iemand die meer dan 4 uur over een marathon doet niet goed getraind is. Daarnaast heeft slechts een klein percentage van de finishers van de Marathon Rotterdam 2016 (minder dan 8%) een negatieve split. En 14% van hen die onder de 3 uur liepen. De groep Super Marathon Masters is een officiele MR titel, en die groep is erbij betrokken als ervaren marathonlopers. Om het verval in perspectief te plaatsen.
DOOR PETER VAN DARTELEN MEI 2, 2016 – 2:08 PM
Erg interessante gegevens allemaal. Maar niet erg wetenschappelijk.
– Hoe hebben de “niet 14K”-lopers getraind;
– De ervaren lopers (SMM) kunnen ook niet of weinig getraind hebben, omdat ze allleen maar willen uitlopen voor de SSM-ranking;
– De serieuze marathonloper sub 3:45 of nog beter sub 3:30 gaat het echt niet redden met een 14K-schema;
– Zijn er uberhaupt 14K-lopers ver onder de 4 uur gefinished ?
– Ervaren lopers willen graag hun PR aanvallen en gaan niet vaak alleen voor het uitlopen van een marathon. Dan loop je het risico om een hoog verval op te lopen, door te snel weg te starten.
MF: Eerste 2 punten: zie boven. Punt 3 en 4: zie antwoord Koen. Punt 5: Niet relevant voor onze vraagstelling.
Hidde Bekhuis (Via Prorun)
Prima dat er een poging gedaan wordt om trainingsmethoden met elkaar te vergelijken, maar van de manier waarop dat hier gedaan is wordt niemand wijzer. Het enige wat gebeurd zijn gemiddelden c.q. tussentijden naast elkaar gezet. Er wordt niet getest in hoeverre deze tussentijden significant van elkaar afwijken, laat staan dat er getoetst wordt in hoeverre theoretische verklaringsmechanismen achter mogelijke significante verschillen van invloed zijn. Behalve deze puur statistische aanmerkingen is het meest kwalijke van dit “onderzoek” dat er geen zekerheid bestaat dat de zogenaamde “normale” hardlopers ook niet langer gelopen hebben dan 14 km. Als universitair docent methoden en technieken zou ik een student die deze conclusies durft te trekken een 2 voor de moeite geven. Maar conclusies op bovenstaande zijn dus niet mogelijk vanwege te weinig informatie over de onderzoekspopulatie en het ontbreken van statistische toetsing.
MF: Er is wel getoetst, zie legenda’s. En er is wel degelijk zekerheid dat de controlegroep langer dan 14K heeft getraind. Er zijn hooguit een paar honderd 14K lopers, dit is zeker geen mainstream methode. Gezien de grote populatie controlelopers is de kans dat 14K lopers uit de controlegroep een invloed zouden hebben verwaarloosbaar klein. Even iets beter lezen dus.
Maarten Fornerod
Zeer interessant, maar misschien heeft iemand te vragen, wat is hun periodisering en de trainingen voor een game?
Ja, dikke gelukgewenst, Stans, en Koen. 🙂
Dank je!
Wat een lariekoek. Een Keniaan kent geen verval. En deze loopt 200 km per week tijdens de trainingen. Verkeerde groepen zijn met elkaar vergeleken. Als je 100 ‘matig getalenteerden’ vergelijkt met 100 andere ‘matig getalenteerden’ (wat gebeurd is), dan kun je geen algehele conclusies trekken. Groeten, Hans (snelste tijd ooit 3.30, maar de laatste ging in 3.58 -ik word steeds matiger;)-; verder eigenaar marktonderzoekbureau Strabo bv).
Hans van Tellingen, kijk nou!
Dit zijn lopers die bijna vijf uur over de marathon doen. Dat heet ‘wandelen’.
Wat een lariekoek. Een Keniaan kent geen verval. En deze loopt 200 km per week tijdens de trainingen. Verkeerde groepen zijn met elkaar vergeleken. Als je 100 ‘matig getalenteerden’ vergelijkt met 100 andere ‘matig getalenteerden’ (wat gebeurd is), dan kun je geen algehele conclusies trekken. Groeten, Hans (snelste tijd ooit 3.30, maar de laatste ging in 3.58 -ik word steeds matiger;)-; verder eigenaar marktonderzoekbureau Strabo bv).
@ernstklunder @BasvanWel @wendypots @heicokl https://t.co/LeJySd0EHp
Erik Negerman hoe zie jij dit?
N=14?
Slecht onderzoek zeg…
Doet zelfs bakkie wakkie beter?
Top Stans!!!
Teveel vragen, maar deze twee vooral:
1. Wat is hun periodisering en trainingen naar een wedstrijd toe?
2. Wat hebben zij aan voeding gedaan mbt hun prestatie? Aangezien vetinname een indicatie kan zijn voor blessuregevoeligheid.
Thanks guys, I just about lost it lokiong for this.
That’s an intelligent answer to a difficult question xxx
Nee maakt (voor mij althans) niet uit. Wat wel belangrijk is, is dat je het niet te dicht bij je wortels smeert, want dan wordt je haar heel snel vet. Ik kneed het als het ware in mijn haar zoals ik met elk ander styling product doe. Het masker heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar lijkt me geen slecht idee om eens te doen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Iets voor ons Johan van Kampen?
Zeker; trainen voor een marathon in 2017
Ik heb het ook uitgeprobeerd. In Enschede heb ik m’ n 7e marathon gelopen. Ik heb alles getraind in een tijd tussen de 5:10 en 5:30 per km. Mijn trainingen waren meestal niet boven de 14 en de meeste trainingen waren steeds op het marathon tempo. Wel sloeg ik steeds “vogels kijken ” over. Tijd op de halve 1:54, na dertig km kreeg ik kramp waardoor ik om de 500m steeds moest rekken. Toch mog 3:58:38 gelopen. Verval 10 minuten in de laatste 10 km. Na afloop, en na een massage, totaal nergens last van. Ik ga m’n marathons alleen nog op deze manier trainen.
Zie ook de kritische reacties onder dit “onderzoek” op ProRun, o.a. over de wiskundige/statistische geldigheid. ‘Als universitair docent methoden en technieken zou ik een student die deze conclusies durft te trekken een 2 voor de moeite geven. Maar conclusies op bovenstaande zijn dus niet mogelijk vanwege te weinig informatie over de onderzoekspopulatie en het ontbreken van statistische toetsing.’ http://www.prorun.nl/training/onderzoek/hoe-is-het-de-marathonlopers-met-de-14-km-voorbereiding-in-rotterdam-vergaan/
Nee gewoon 14 km trainen en t komt allemaal goed
Ik hou het voor nu bij een halve, maar in de toekomst hoef ik niet zoveel te trainen dus 🙂
Ik bevestig dit graag uit eigen ervaring: 100 dagen Sportrusten-programma tbv marathondebuut met finish in 3:55 en supervlak gelopen. Verval? Man met de hamer? Niet gezien! ?
Er zijn ook twijfels. Ik citeer een wiskundige uit de provincie Overijssel: “Er is een willekeurige groep gepakt en niet vergeleken met alle lopers! 100 uit een groep van 3000” Waar deze wiskundige volgens mij aan voorbij gaat is dat Stans van der Poel in de voorbereiding de lopers op marathon hartslag laat trainen of op marathon snelheid. Zelf denk ik dat daar juist het verschil in zit. Het gaat niet zo zeer om die afstand van 14 kilometer waar veel mensen over vallen. Zelf heb ik een upslooping hartslag. Door in een voor mij juiste hartslagzone te gaan trainen met minder trainings kilometers denk ik dat ik starks op 16 oktober 2016 en uitgerust aan de start sta van de martahon van Amsterdam en dat ik daarna nog steeds plezier in hardlopen heb. Bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring op hard loop gebied. Moedig van jullie dat jullie de schema’s van Stans van der Poel op papier hebben gezet. Keep up the good work!!!
Jasper Hellwig
Mooi stukje werk van Maarten Fornerod. Dank
Marieke Treurniet interessant voor Johan?
Verbazingwekkend dat het gemiddelde verval zo groot is, bij zowel 14km-renners als klassiek of niet getrainde renners. Kennelijk begint het verval gemiddeld genomen al vanaf 10KM (!) , terwijl iedere serieuze loper als streven zou moeten hebben om even-splits te lopen (dat dit niet lukt is een tweede, maar na 10km al afzakken… wow).
Bij mij begon verval pas na 35+ km. Ieder zal zijn bottle-neck hebben, in mijn geval was dat puur verzuring en kracht in benen. Mijn doel voor volgende training: meer krachttraining tussendoor om zo dat laatste blok ook goed op tempo te kunnen blijven
Wat zeggen jullie van jullie schema vwb trainen voor een marathon met flink wat klimmen? Trainen kan ook met klimmen, je marathonhartslag en klimtraining tegelijk?
In ieder geval veel minder kans op blessures. Grootste nadelen; minder erdofine aanmaken, minder sociale contacten en minder onderbroekenlol
Eric Van de Wiel op het moment is er hier geen trainingsprogramma voor een marathon, vandaar mijn huidige intresse en zowiezo geen onderbroekenlol hierzo?
Monique Van de Ven en endorfine kun je ook per injectie toedienen?
Geen flauw idee. Zie ook http://losseveter.nl/2016/01/12/sportarts-guido-vroemen-de-marathon-revolutie-een-marathon-op-maximaal-14-kilometer-onzin/
Eric Van de Wiel mijn vraag is meer specifiek voor deze training voor een marathon met veel hoogteverschil, km s heb ik tot nu toe wel gemaakt maar voor mijn volgende marathon SF, worden het eenzame trainingen en vanwege het warme weer zou t sportrust schema wel practisch zijn en het voordeel daarvan is , trainen op marathon snelheid?
Eric Van de Wiel er blijven toch voor en tegenstanders, een x proberen en zelf oordelen? ik ben toch geen sub 3 renner, oh ja ook geen sub4 ?
wat zal het resultaat zijn als je vanaf de start 10-10,5 km/u loopt?
Dat liep ik, die piek was denk ik signaalverlies. Gefinisht in 4:18:24
Top, wat een mooie constante snelheid en geen verval?
Karin Cobbenhagen voor wim ?
Karolien Beijers, interessant voor jullie marathon in september?
Als ik de hele marathon in mijn comfort zone loop, heb ik geen verval. Op die manier kan ik redelijk makkelijk 3:20 lopen, lekker in mijn “veilige” intensiteitszone. Dat kan iedereen lang volhouden, ongeacht het type voorbereiding da je kiest.
Zoek ik mijn grenzen op om richting 3:00 uur te lopen, wil ik het uiterste uit mijzelf halen, dan is de kans veel groter dat ik “op mijn bek ga” en dus een marathon loop met verval. Weersomstandigheden zijn een zwaardere wegende factor als je op je “grens” loopt, dan wanneer je in je “veilige modus” loopt. Het is maar waar je voor kiest als loper tijdens je marathon en in je voorbereiding.
Erg interessante gegevens allemaal. Maar niet erg wetenschappelijk.
– Hoe hebben de “niet 14K”-lopers getraind;
– De ervaren lopers (SMM) kunnen ook niet of weinig getraind hebben, omdat ze allleen maar willen uitlopen voor de SSM-ranking;
– De serieuze marathonloper sub 3:45 of nog beter sub 3:30 gaat het echt niet redden met een 14K-schema;
– Zijn er uberhaupt 14K-lopers ver onder de 4 uur gefinished ?
– Ervaren lopers willen graag hun PR aanvallen en gaan niet vaak alleen voor het uitlopen van een marathon. Dan loop je het risico om een hoog verval op te lopen, door te snel weg te starten.
Aardig wat: https://www.sportrusten.nl/marathonrevolutie/wall-of-14k/