Op welk vermogen kun je een marathon lopen?

Op welk vermogen kun je een marathon lopen?

Dit artikel schreef Koen voor ProRun.

In Amsterdam liep ik met een vermogensmeter van Stryd.

Ik had geen idee wat ik ermee moest.

Mijn voorbereiding had ik gedaan met een hartslagmeter. Ik wist precies op welke hartslag ik moest lopen om mijn PR te verbeteren. Toch klikte ik ook een Stryd op mijn schoen voor mijn Wattage. Omdat bètalopers en auteurs Ron van Megen en Hans van Dijk er laaiend enthousiast over zijn, ben ik nieuwsgierig. De marathon loop ik op marathonhartslag, na afloop lees ik in de app van Stryd hoeveel vermogen ik heb gelopen: 229 Watt.

Geinig.

Maar ik doe er niets mee.

Tot ik na zes weken rust mijn voorbereiding voor mijn volgende marathon weer oppak: Two Rivers Marathon in Zaltbommel

En ik ga gericht trainen op vermogen.

In mijn schema van Paul Oude Vrielink staan de trainingen op zone.

ZI, ZII en ZIII bij verschillende duurlopen. De zones zijn op hartslag, maar ik koppel de zones aan vermogen. Stryd rekent op basis van mijn gewicht en mijn PR op 10 kilometer uit wat mijn zones zijn in Wattage.

 

Om eerlijk te zijn kan ik me niet voorstellen dat dit betrouwbare waardes zijn: ik heb alleen nog maar mijn PR op 10K ingevoerd

Ik doe verschillende trainingen in Zone 1 (178-219W), Zone 2 (219-247W) en Zone 3 (247-274W). Het voelt op zich prima. De duurlopen en de opbouw van het schema van Paul voelen logisch. De tempo’s bij de verschillende wattzones kan ik nog niet echt vergelijken. Dit is de eerste keer dat ik lange duurlopen doe en het is de eerste keer dat ik train op Wattage.

Na drie weken ga ik testen.

Ik ga een training doen op marathonwattage om te kijken hoe ver dat bij mijn marathonhartslag in de buurt ligt. Van hartslagen heb ik veel geleerd van Stans van der Poel en ik weet precies dat ik een hartslag tussen 174 en 179 een marathon lang vol kan houden. Daar heeft Stans slimme testen voor en handige formules.

Stryd heeft geen testen nodig.

Op basis van mijn 10-kilometer-tijd, mijn gewicht en mijn eindtijd van mijn vorige marathon, bepaalt Stryd op welk vermogen ik een marathon kan lopen.

Ik vul mijn vorige marathon in:

En Stryd geeft mijn marathonwattage

Ik ben benieuwd.

In mijn schema staat 45 minuten zone II. Ik ga proberen om zoveel mogelijk op 244 Watt te lopen en na afloop ga ik kijken welke hartslag ik liep. Lopen op vermogen is eenvoudig. Mijn Polar is gekoppeld met mijn Stryd en ik zie mijn vermogen de hele tijd in beeld in grote letters. De claim dat lopen op vermogen rust brengt ten opzichte van lopen op hartslag is zeker waar. Na een korte warming up kan ik meteen lopen op 244 Watt, dat was op hartslag anders. Daar had ik toch gauw een kilometer nodig om op marathonhartslag te komen. En ook na stoplichten zit ik direct weer op 244 Watt, terwijl ik na een stoplicht altijd weer even tijd nodig had om terug op marathonhartslag te komen.

Mijn tempo ligt duidelijk lager dan tijdens mijn marathon in oktober. Maar ja, ik ben nu ook niet in marathonvorm.

Na 45 minuten synchroniseer ik mijn Polar met Strava en ik ben verrast.

244 Watt is niet precies gelukt, maar met een gemiddelde van 240 Watt zit ik toch dichtbij.

Dan kijk wat mijn hartslag gemiddeld was

240 Watt gemiddeld bij een hartslag van 173.

Dan is mijn marathonwattage exact gelijk aan mijn marathonhartslag. Met een omslagpunt van 192 en een 10-kilometer-tijd van 38 minuten is mijn marathonhartslag 176. Met een critical power van 275 Watt en een 10-kilometer-tijd van 38 minuten is mijn marathonwattage 244.

En ik loop 240 Watt bij een gemiddelde hartslag van 173.

Wauw.

Ik ben flabbergasted.

De reden dat ik zo verbaasd ben, is omdat het een delicate klus is om mijn omslagpunt te bepalen. Stans van der Poel heeft samen met Bob Boverman goeie testen ontwikkeld om een omslagpunt nauwkeurig vast te stellen, maar dat een vermogensmeter op basis van data en tijden op exact hetzelfde uitkomt verbaast me hogelijk.

244 Watt is mijn marathonwattage, ik ben benieuwd hoe dat 9 februari uit gaat pakken bij de Two Rivers Marathon.

Komende weken ga ik onderzoeken hoe het vermogen van Stryd zich verhoudt tot de zones I, II en III van Paul Oude Vrielink.

Wordt vervolgd.


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

11 reacties op "Op welk vermogen kun je een marathon lopen?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.