Marathon Enschede op neusademhaling en water: hoe ging het?
Het is gelukt.
De Marathon van Enschede liep ik op neusademhaling en water. Mijn tijd: 2:52:38’’. De doorkomsttijden doen vermoeden dat het een zware beproeving was: de eerste kilometers gingen allemaal sneller dan 3:50 /km en de laatste tien kilometer liep ik kilometers boven 4:30 /km. Er zit echter een bijzondere ervaring bij dat ‘verval’.
Eerst even terug naar de start.
Het is al een geslaagde dag voor we überhaupt aan de start staan.
Even lijkt het erop dat we de start niet gaan halen
Om 10:00 is de start in Enschede. We nemen de trein op Amsterdam Centraal om 6:17. Een directe trein brengt ons naar Enschede en de verwachtte aankomsttijd is 8:30. Als we wegrijden bij de derde tussenstop in Amersfoort roept de omroeper in de trein dat we niet verder rijden dan Deventer, wegens uitgelopen werkzaamheden. We moeten de NS-app raadplegen voor onze verder reis. De NS-app maakt snel duidelijk: we zijn nooit op tijd in Enschede.
Bus? Gaat niet.
Omrijden met de trein? Duurt veel te lang.
Taxi bellen? Zijn er nauwelijks.
We staan met z’n vieren op Deventer een beetje verslagen om ons heen te kijken. Dan komt er een auto aangereden en stapt er een jonge vrouw uit.
‘Willen jullie naar Enschede voor de marathon?’
‘Ja.’
‘Stap maar in, wij gaan er ook heen.’
Wat blijkt? Mirthe woont in Deventer en wil de marathon lopen. Ze is van plan om met de trein te gaan en ziet dan dat er geen treinen rijden. Haar vriend Jelle gaat als supporter mee en ze gaan dan maar met de auto.
‘We kunnen wel even via het station rijden, misschien zijn er lopers gestrand,’ zegt Jelle.
Hoe aardig. En wat ben ik blij dat ze ons hebben opgevist.
Zo ben ik ruim op tijd in Enschede om mijn experiment uit te voeren.
Een marathon lopen op neusademhaling, zonder gels, zonder sportdrank op alleen water.
De voornaamste reden voor het experiment is om te voelen hoe het lichaam reageert als de glycogeenvoorraden op zijn.
Het is algemeen bekend dat we glycogeenvoorraden hebben opgeslagen in onze spieren en onze lever. Die voorraad is goed voor pak ‘m beet een uur, anderhalf uur lopen. Naast de glycogeenvoorraden hebben we tussen de 10% en de 25% vetvoorraden. Met mijn gewicht van 59 kilo heb ik zeker 8 kilo vet, dat is goed voor meer dan 70.000 kcal aan brandstof. Daar kan ik 20 marathons mee lopen.
Toch leren we dat we koolhydraten moeten stapelen en dat we tijdens de marathon gels moeten nemen om de glycogeenvoorraden aan te vullen.
Waarom eigenlijk?
Om zo hard mogelijk te lopen. Maar als een snelle eindtijd niet het belangrijkste is en we laten het aan het lichaam over om de brandstof te kiezen die voorradig is, wat gebeurt er dan?
Dat wil ik graag weten.
Om efficiënt vet te verbranden is veel CO2 nodig. Dat is complexe materie en hoe meer ik ervan (meen) te begrijpen, hoe complexer het wordt. Je hebt CO2 nodig in je bloed om de vaten open te houden en zuurstof naar de brandstof te krijgen. Als je vet verbrandt komt er veel CO2 vrij (ongeveer 85% van de vetmassa wordt omgezet in CO2, de overige 15% wordt water). Dat proces omvat het metaboliseren van vet in aanwezigheid van zuurstof door middel van aërobe ademhaling.
Een vreemde paradox: je genereert veel CO2 en die wil je kwijt door sneller en dieper te ademen, maar je wilt ook veel CO2 vasthouden omdat je die nodig hebt voor een efficiënte vetverbranding.
Een hoge CO2 tolerantie lijkt derhalve een voorwaarde voor een efficiënte vetverbranding.
Dat oefen ik met box breathing en ademstops bij lichte inspanning.
Verder moet mijn lichaam begrijpen dat vet een prima brandstof is. Dat oefen ik met minder eetmomenten, nuchter lopen én een 5 Day Fast.
Na deze voorbereiding loop ik de marathon met neusademhaling (hogere CO2) en op water tijdens de marathon.
De leerzame les in Enschede: de man met de hamer komt niet
Na vijf snelle kilometers op neusademhaling (3:47 /km) zakt mijn tempo iets. Ik heb me geen beoogde snelheid voorgenomen en ik heb geen gewenste eindtijd in mijn hoofd: ik laat het over aan mijn neusademhaling en zie later wel welk tempo daarbij hoort. In de eerste kilometers loop ik op glycogeen én vet, naarmate het langer duurt loop ik meer en meer voornamelijk op vetten. Dat gaat prima, vet is er genoeg, alleen iets langzamer. Gevolg: ik loop verbazingwekkend makkelijk en stiekem nog best hard. Kilometer 37 en 38 zijn de langzaamste kilometers in 4:35 /km en 4:40 /km. Daarna loop ik comformtabel weer wat sneller en ik finish in 2:52:38’’.
In mijn huidige vorm had ik vermoedelijk rond de 2:40 kunnen lopen met gels en mondademhaling.
Dus: als ‘vetverbrander’ loop ik 10% langzamer dan als ‘suikerverbrander’
Waarom is het dan toch zinvol om als vetverbrander te lopen?
Dit najaar probeer ik (als mijn lichaam en goesting akkoord geven) een marathon onder 2:30 te lopen. Bij die marathon doe ik mijn mond open en neem ik gels. Maar over het algemeen loop ik hard om te genieten van medelopers, van buiten zijn, voor een goede gezondheid en voor de lol. Voor de meeste redenen is een goede vetverbranding alleen maar voordelig. Altijd zo hard mogelijk lopen en de suikervoorraad hooghouden, schiet dan zijn doel voorbij.
Vandaar dat ik dit een mooie uitdaging vind.
In het boek De Energiebalans van Herman Pontzer – ondertitel Begrijp je lichaam: verbrand calorieën en blijf gezond – las ik een passage die me inspireerde.
Intuïtief voel je al aan dat een hogere snelheid een snellere verbranding betekent, maar het volgende komt misschien wel als een verrassing: ongeacht hoe snel je rent, de hoeveelheid calorieën die je per kilometer verbrandt, blijft gelijk. Dit betekent dat wanneer je 5 kilometer aflegt in het hoogste tempo waartoe je in staat bent, je evenveel verbrandt als wanneer je dit rustig joggend doet. Wanneer je sneller rent, verbrand je de calorieën alleen sneller. Het voelt zwaarder om snel te rennen omdat vermoeidheid gerelateerd is aan hoezeer we ons inspannen en niet alleen met hoeveel calorieën we in totaal verbranden. Het is goed om te weten dat de ‘kilometerprijs’ bij een hogere snelheid gelijk blijft.
Als je dat weet plus de kennis dat een kilo vet goed is voor 9000 of 7.777 calorieën (afhankelijk van de meetmethode) kun je nogal wat lopen zonder bij te eten.
Gelijkmoedig voorwaarts.
Tof je een paar keer gezien te hebben.
Lekker gelopen man!
Groetjes de paar keer keihard voorbij fietsende bidon aangever voor een andere loper.
Dank voor de support! Het was een mooie dag.
Ik ben nog wel benieuwd Koen: zou je een goede tijd (in de buurt van PR) kunnen lopen op neusademhaling? Nu ging je tempo naar beneden doordat je niet at en op vetverbranding overging. Wat zou het resultaat zijn wanneer je wel gels zou eten, maar je neusademhaling de hele marathon zou (kunnen) volhouden? Nog een experiment voor jou of laat je die aan mij over 😉?
Ik heb zelf mijn op 1 na beste tijd gelopen op gels, maar tot de halve marathon op neusademhaling. Daarna overgegaan op ademen via mond.
Het zit allemaal erg dicht bij mekaar Karlijn, vermoedelijk kun je bij een marathon een heel eind komen op neusademhaling. Wordt vervolgd!
Mooi snel, maar hoe weet je dat je met deze methode ook niet veel eiwitten verbrandt.
Eiwitten verbrand je niet zomaar Jan. Mijn zweet heeft al lang niet meer naar ammoniak geroken, dat was voor het laatst toen ik als wielrenner trainingen moest doen van 6 uur in de regen 😉
Hai Koen,
Mooi verslag van een interessant experiment!
Ik heb nog wel een vraag: is het niet zo dat wanneer je een hoger tempo loopt, de naverbranding ook een rol speelt in het aantal calorieën die je verbrandt?
Door de verhoogde intensiteit ontstaat er namelijk een grotere zuurstofschuld (EPOC), wat betekent dat je lichaam na afloop nog energie verbruikt om te herstellen. Zou het kunnen dat dit bij het snellere tempo zorgt voor een hoger totaal energieverbruik, ondanks dat de afstand hetzelfde is?
Ha Lars, wat de invloed van EPOC is op het ‘nabranden’ bij een neusademhaling weet ik niet. Je schrijft dat EPOC verband houdt met een grotere zuurstofschuld, ik dacht dat het simpelweg een gevolg is van herstel, waar je lichaam brandstof en zuurstof nodig heeft. Ik weet niet of dat te meten is, ik weet wel dat ik na afloop een verrukkelijke pannenkoek én een soepje gegeten heb 😉
Koen,
Ben benieuwd hoe je herstel in de dagen/ week na deze marathon gaat nu je tijdens de marathon geen koolhydraten hebt genomen. Is er verschil?
Mijn herstel ging razendsnel Janneke. Maandag liep ik soepel de trap op en af en woensdag liep ik 15 kilometer hard zonder last. Maar dat komt vermoedelijk vooral omdat ik met neusademhaling liep en dus niet zo hard mogelijk…
Ha Koen,
Knap hoor! Helaas had ik een andere ervaring, zondag.
Ik liep Rotterdam. Met gelletjes en het 14 km schema in mijn rugzak. Helaas ging het na km 30 ‘mis’ en werd ik misselijk. Daardoor heb ik de laatste gel op km 35 overgeslagen en op wilskracht geprobeerd. Stukjes lopen om het misselijke gevoel kwijt te raken en mijn hartslag laag te houden -die schoot de lucht in- hielp maar mondjesmaat.
Ik heb m wel uitgelopen in 4 uur en 50 minuten (ik sta nu ook bij de Helden :)), maar heb er toch een unheimlich gevoel aan overgehouden. Ik dacht vooraf dat ik wel onder de 4 uur zou zitten, die 14 km trainingen op hartslag (157mhs, tempo 5m/km) gaven dat immers aan en liep ik comfortabel. De hitte plots zou ook niet hebben meegewerkt in ieder geval.
Mijn herstel gaat wel goed, ik ben nu drie dagen verder op wat licht stramme bovenbenen zo goed als hersteld.
Eerst maar goed herstellen en dan evalueren Sander. Was je hartslag tijdens de marathon hetzelfde als in je trainingen?
Mijn hartslag was tot km 30 goed, maar ik liep wel qua tempo een minuut langzamer met 6m/km. Geen probleem verder. Maar na 30 ging mijn hartslag de lucht in met uitschieters naar 180. Daardoor ging ik ook elke keer lopen, om mijn hartslag naar beneden te krijgen.
Herstel gaat goed. Gisteren een rustige 8km gedaan, beetje last nog van mijn knie.
Groet
Heb je dit in trainingen ook wel gehad? Met ademhalingsoefeningen kun je de hartslag met oefening weer rustig krijgen. Of overviel het je na 30 kilometer?
Hartverwarmend om te lezen over de mensen die langs het station reden om gestrande lopers op te pikken. Dat is wat mij betreft een complimentje waard!
Ik dacht toch echt dat er een correlatie is met je hartslag met hoeveel calorieën je verbrand, dus bij hogere hartslag verbrand je meer.
Jawel, maar omdat je harder gaat, loop je in dezelfde tijd een grotere afstand. Het aantal hartslagen per afstand blijft dan gelijk. (Maar het zal bij benadering zijn)
Uitgedrukt in tijd zeker, maar volgens Pontzer dus niet in kilometer. Per kilometer blijft calorieproductie gelijk.
Jaaas Emma, dat dacht ik dus ook fantastisch!!!
Ja Emma, hartverwarmend: dat is het!
De perfecte voeding om de vetverbranding optimaal te houden is Generation Ucan. Dat is een uniek product, zoek maar eens op waar het oorspronkelijk voor is gecreëerd. Het onderbreekt niet je ‘vast’ maar geeft toch voldoende energie om je hersenen tevreden te houden.