Hardlopen met een neusademhaling: Bram Bakker

Hardlopen met een neusademhaling: Bram Bakker

Soms kom je als hardloper iets tegen waar je nog nooit van had gehoord, maar wat je wel van pas kan komen bij de beoefening van je favoriete sport.

Ik vind het heerlijk om nieuwe dingetjes te proberen, in trainingen en/of tussendoor.

Zo leerde ik eerder al om rustiger adem te halen tussen de trainingen en hielp Stans van der Poel me met een marathonschema dat wel intensief was, maar weinig kilometers.

In beide gevallen hielp het me, ook qua prestaties. Door de focus op rust werd ik sneller als ik in actie moest komen, lees ‘Verademing’ er maar op na. En met de inmiddels beroemde max. 14 km van Stans liep ik de marathon sneller dan met bijna twee keer zoveel kilometers in de voorbereiding.

Sommige mensen doen daar cynisch over, dat zijn niet zelden de conservatieve atletiektrainers op leeftijd. Ze hebben nog nooit met de formule van Sportrusten gewerkt, maar hebben dat ook niet nodig om het af te serveren, vinden ze.

(uit een interview met Bram Bakker – binnenkort het hele interview online)

Nu ben ik weer op iets interessants gestuit: in het boek ‘Zuurstofwinst’ van Patrick McKeown en Marion Meesters staat heel precies uitgelegd waarom het voor mensen belangrijk is om zoveel mogelijk door hun neus te ademen

En dat je door dit te trainen als hardloper beter kunt gaan presteren. Opnieuw zonder extra trainingsarbeid. Leuk om te proberen, denk ik dan, en ik ben begonnen me te concentreren op neusademhaling in rust, en bijvoorbeeld ook in de nacht.

Gewoon je mond afplakken, wordt er direct niet meer gesnurkt

De volgende stap is hardlopen terwijl je door je neus blijft ademhalen.

Ik kan je verklappen, dat is even wennen. Toen ik begon hield ik het maar een paar honderd meter vol, en hapte daarna letterlijk naar adem. Inmiddels heb ik het voor het eerst vijf kilometer onafgebroken volgehouden. In een voor mij persoonlijk dramatisch laag tempo, van ongeveer 5.45 per kilometer.

Een kleine 29 minuten over vijf kilometer.

Terwijl de norm voor ‘rustig’ bij mij op 5 minuten per kilometer ligt, dus vier minuten sneller over de 5K. Het kost veel aandacht en concentratie, omdat ik gewend ben om door mijn mond te ademen.

Neusademhaling: nu al merk ik dat het ook ontspannen is, doordat ik zo rustig loop

Waar ik uitkom weet ik nog niet, maar ik blijf het proberen, de komende maanden. In november staat de marathon van Valencia op de kalender en dan maak ik de balans op.

Tot die tijd doe ik af en toe verslag van mijn vorderingen (of niet).

Ben jij trainer of behandelaar en wil je mensen helpen met ademhalingsoefeningen? Dan is de Sportrusten Academie iets voor jou.

Over de auteur

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Hij specialiseerde zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. Ook deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Momenteel is Bakker psychiater (bij Sitagre), marathonloper (meer dan 50!), schrijver (van meer dan 10 titels), bekende dwarsligger en hij is mede-oprichter van uitgeverij Lucht.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


64 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.