Hardlopen in Tsjechië: EuroHeroes

Hardlopen in Tsjechië: EuroHeroes

Een week of wat geleden kregen ik via via een uitnodiging van RunCzech: Heb jij geen zin om een halve marathon te lopen in Tsjechië? RunCzech is oorspronkelijk begonnen als de organisator achter de marathon van Praag, maar organiseert ondertussen talloze hardloopactiviteiten in Tsjechië, maar ook ver daarbuiten. Men is met allerlei nieuwe plannen bezig en nodigt daarom lopers uit verschillende Europese landen uit om eens naar Tsjechië te komen om te laten weten wat ze doen en uiteraard om een rondje te lopen!

De Ústí nad Labem Half Marathon blijkt dus ook niet in Praag te zijn maar in Ústí nad Labem, een industriestad met een rijk verleden, een uurtje rijden van Praag. De wedstrijd maakt deel uit van de EuroHeroes serie, een serie van 4 Tsjechische halve marathons die gebruikt worden om Europese toplopers meer bekendheid te geven. “Zodat het publiek ook de namen leert van de Europese lopers en niet alleen van Afrikaanse lopers” aldus Carlo Capalbo, president van RunCzech, die uitgebreid de tijd neemt om zijn buitenlandse gasten te verwelkomen.

Dit is niet het enige plan waarmee zijn team bezig is. In navolging van de World Marathon Majors is RunCzech bezig met het opzetten van de SuperHalfs. Deze gaan in 2020 van start en behelzen het eerste jaar 5 grote halve marathons in 5 verschillende Europese landen. In de jaren hierna wordt dit aantal uitgebreid naar 8, waarbij Nederland één van de kandidaten is. Volgens Capalbo hebben al veel meer halve marathons zich aangemeld, maar het maximum blijft 8. Maar door deze belangstelling zijn de verwachtingen hooggespannen.

Maar even terug naar de Ústí nad Labem Half Marathon, daar waren we tenslotte voor gekomen! De halve wordt gelopen door en rond het centrum van de stad, en kent best een bijzonder parkoers: waarbij je meestal bij een wedstrijd één of meerdere ronden loopt, gaat het parkoers hier meerdere keren door het centrum van waaruit je telkens in een andere richting een lus maakt om vervolgens via het centrum weer aan de volgende lus beginnen. Dit maakt dat het voor het publiek een erg leuke wedstrijd is om live mee te maken, je ziet iedereen meerdere keren langskomen. Een kleine 3000 lopers hebben zich ingeschreven voor de halve die als één groep van start gaat. Gelukkig is het parkoers overal breed dus ondanks het grote aantal deelnemers lopen we elkaar niet in de weg.

Er was ons 18 graden beloofd maar omdat het stralend weer is lopen we vrijwel de hele tijd in de volle zon. Het voelt dus heel wat warmer! De organisatie is gelukkig goed voorbereid en heeft pakweg om de 3km een drankpost ingericht. Dat is voor mij iets teveel van het goede dus ik besluit gelijk de helft van de drankposten over te slaan. Het parkoers maakt eerst een klein rondje ten zuiden van het centrum maar gaat dan richting een plant chemische industrie! De route loopt dwars over het terrein van de plant die speciaal voor de marathon stopgezet is! Ik weet mijn gemiddelde van iets onder de 5 min/km goed vast te houden, er is ons een vlak parkoers beloofd maar vlak kent in Tsjechië een iets andere definitie dan in Nederland 😊.

Ondanks dat zijn mijn kilometertijden toch aardig constant wat ik ook weet vast te houden richting de rivier. We gaan hier voor de derde keer de brug over waar het in grote getale aanwezige publiek de lopers toejuicht. Dat wordt dankbaar in ontvangst genomen want de brug is een korte maar wel venijnige klim. Het parkoers blijf nu de rivier volgen. Na een aantal kilometers is dan een keerpunt waar we voor de laatste keer koers zetten richting het centrum. De zon doet nog steeds erg zijn best, ik ben ondertussen drijfnat van het zweet. Ik merk dat mijn km tijden iets langzamer worden, maar tegen het einde weet ik er nog een sprintje uit te trekken en finish uiteindelijk in 1u45.

Rob van Rooijen, Usti nad Labem Half Marathon


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Rob van Rooijen is dé vraagbaak in de koffiehoek en hij heeft op elke vraag een antwoord.

Hij heeft 21 keer een halve marathon (PR 1u41’54”) gelopen. En hij wil altijd alles weten. Rob leest nog meer boeken over hardlopen dan dat hij halve marathons loopt.

Wil je op woensdagavond een rondje met hem lopen? Dan heb je pech, want die avond danst hij met zijn vrouw en dat is heilig.

Nog geen reacties op "Hardlopen in Tsjechië: EuroHeroes"