Gaat het lukken: marathon onder de 3 uur?

Gaat het lukken: marathon onder de 3 uur?

20 oktober 2019 ga ik het proberen: de marathon lopen onder drie uur.

42.195 meter in 180 minuten.

Eigenlijk is het natuurlijk flauwekul om er betekenis aan te geven.

In 2016 liep ik de marathon in 3u06.

Een PR.

Ik liep 4:24 per kilometer.

Dus als de afstand van Marathon naar Athene geen 42,195 kilometer was, maar 40,175 kilometer, dan had ik al onder de 3 uur gelopen. Eigenlijk zegt het niets.

Hardlopen doe ik voor een creatief brein en een goed gemoed.

Dus wat kan mij die tijd schelen?

En toch trekt het.

3 uur.

Of 3u01’37”. Want dat is het 30 jaar oude familierecord van mijn oom Jan.

Toch leuk om op mijn 40ste een PR te lopen.

In 2017 en 2018 liep ik veel schitterende evenementen, maar ik heb niet geprobeerd om mijn PR op de marathon aan te scherpen.

Maar in Amsterdam ga ik het proberen.

marathon onder de 3 uur

Ik neem het serieus en doe 3 dingen anders dan anders:

1. Intervaltraining op de baan

2. Techniektraining van Franklin

3. < 59 kilogram

1. Met het boek van Klaas Lok (Het Duurloopmisverstand) heb ik wat berekeningen gemaakt en ik doe nu intervaltraining op de baan met tempo’s van 3:45. 200 meters, 400 meters en 800 meters. Na mijn eerste baantraining ben ik (tot mijn eigen verbazing) direct enthousiast en nu train ik wekelijks op de baan. Ook Hans Koeleman, Mark Zuurhout en Janneke Poort doen (soms) mee. Gezellig. Leuk. En belangrijk: ik word sneller.

2. Eerder kreeg ik al tips voor mijn techniek van Franklin van Doesburg en ik heb veel aan zijn tips gehad. Met oog op een snelle marathon heb ik opnieuw een sessie met hem gedaan en er waren toch weer verbeterpunten. Borst omhoog, nog hogere pasfrequentie. Franklin heeft gelijk. Ik loop harder met een lagere hartslag door zijn tips. Wel nog spannend: door anders te lopen ben ik ook altijd bang om (tijdelijk) blessuregevoeliger te worden. Franklin stelt me gerust en coacht me daarbij.

3. Om wat snelheid ‘cadeau’ te krijgen zorg ik dat ik 20 oktober minder weeg dan 59 kilo. Met mijn 1m68 woog ik als wielrenner 56 kilo. Maar dat is 20 jaar geleden. Nu voel ik me goed als ik tussen de 60 en 62 weeg. Met oog op de marathon ben ik strikt in de leer bij Janneke en ik weeg nu onder de 60 kilo. Daar gaat nog een kilo (of twee) vanaf, zodat ik er straks alles aan heb gedaan om onder de 3 uur te lopen.

Nog 3,5 week.

Wordt vervolgd.

Vraagje: vind jij het leuk om een PR te lopen, of interesseert het je he-le-maal niets?

 

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


65 Responses to "Gaat het lukken: marathon onder de 3 uur?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.