Bram Bakker loopt zijn 56ste marathon

Bram Bakker loopt zijn 56ste marathon

Ik ben de tel kwijt. Om te weten hoeveel marathons ik gelopen heb moet ik zoeken in het document waar mijn marathons in staan.

Het gaat al decennia mee, de eerste versies waren in Word Perfect.

Mijn marathon in Amsterdam dit jaar was nummer 56 die ik voltooide, en qua eindtijd (3.21.16) mijn 39e

Ooit liep ik achteloos binnen de drie uur, nu ben ik blij met mijn snelste tijd sinds Boston 2015.

Sneller word ik niet, wel zenuwachtiger, gek genoeg

Ik was weken gepreoccupeerd met de marathon, en alleen daarom al blij dat-ie achter me lag.

Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat ik me steeds meer realiseer hoe kwetsbaar ik ben, en dat zo’n tijd lopen op je vierenvijftigste niet zo vanzelfsprekend is als het misschien lijkt. Ik liep een volstrekt vlakke race, en heb me zelden zo goed gevoeld tijdens een marathon, maar tegelijkertijd weet ik hoe hard ik heb getraind en hoe ziek ik was in de voorbereiding.

‘Iedereen kan een marathon lopen, als je maar traint’ zeg ik altijd tegen wie-het-maar-weten-wil

Ook tegen patiënten, die me dan net zo raar aankijken als ‘gewone’ mensen die nog nooit hebben hardgelopen. Ik geloof dat ook echt, als je maar niet met een eindtijd in je achterhoofd traint. ‘Finishen is belangrijker dan de tijd,’ een eigentijdse variant op het Olympische thema ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’.

Niet zenuwachtig worden van Kenianen die moeiteloos onder de 2.10 lopen, en je realiseren dat er altijd ook nog veel mensen achter je lopen.

Een marathon is een tocht, en onvoorspelbare ook nog eens.

Een tocht die bar kan zijn, maar ook schitterend. En die hoe dan ook het einde markeert van de weg er naar toe. Critici zeggen dat een marathon lopen ongezond is. Kan best zijn, maar ze vergeten vrijwel allemaal de aanloop, die zelden of nooit ongezond is. De periode dat er getraind wordt is vaak ook een periode waarin er beter wordt nagedacht over voeding, waarin er minder alcohol wordt genuttigd, beter geslapen, etc. Ik durf de stelling wel aan dat marathonlopers gemiddeld gesproken gezonder en gelukkiger zijn dan zij die op de bank blijven plakken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die bewijzen niets. Sterker nog: je verschuilen achter de uitzondering is vaak een poging je eigen angsten te bezweren. De meest mensen knappen op van zo’n marathonproject.

Niet iedereen, dat weet ik ook wel, maar ook niet iedereen rijdt in een dure sportauto. Dat is wel leuk, maar financieel niet haalbaar voor veel mensen. Een marathon lopen is niet duur, en een heel goede investering in jezelf. Dat zeg ik uit ervaring, en mijn 57e marathon wordt al weer gepland, voorjaar 2019…

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Hij specialiseerde zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. Ook deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Momenteel is Bakker psychiater (bij Sitagre), marathonloper (meer dan 50!), schrijver (van meer dan 10 titels), bekende dwarsligger en hij is mede-oprichter van uitgeverij Lucht.

2 reacties op "Bram Bakker loopt zijn 56ste marathon"