Bob Boverman

Bob Boverman

8 mei 2018. We horen dat Bob Boverman is overleden. Het raakt ons. We zijn er stil van.

Iedereen die wel eens heeft meegedaan aan een groot loopevenement is Bob vermoedelijk dank verschuldigd. Omdat Bob zoveel voor de loopsport heeft gedaan en zoveel lopers heeft geïnspireerd , zit in elke organisatie wel iemand die is aangestoken door het enthousiasme van Bob.

Natuurlijk hebben wij Bob ook ontmoet. Iedereen die iets met hardlopen heeft, heeft Bob ontmoet. Alle aandacht voor het 14-kilometer-gedoe vond hij wat overdreven, dat liet hij wel merken. En ook Chi Running (‘waarom moet je dat zo’n naam geven?‘) vond hij overtrokken. Maar als trainer liet hij mensen 30 jaar terug al op blote voeten trainen en voorover hellen. Gewoon, om ze technisch goed te laten lopen.

Twee anekdotes zijn ons altijd bijgebleven.

2 mei 2018 (sjezus, dat is nog maar een week geleden)

In een bomvolle boerderij in Huizen zit Bob Boverman linksvoor op de eerste rij. Hans Koeleman – auteur en Olympiër – treedt op en hardlopen is het onderwerp van de avond. Halverwege zijn stuk gaat Koeleman terug naar begin jaren tachtig, waar hij zich als jong looptalent hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen van Los Angeles. De zaal wil weten waar het verhaal van Koeleman naartoe gaat, maar dan laat Koeleman de naam van zijn trainer – zijn bron van inspiratie – vallen: Bob Boverman. De helft van de zaal stoot zijn buurman aan en knikt naar voren, naar de eerste rij. Hij is hier. Bob zit ook in de zaal. Na afloop van de voorstelling loopt Hans Koeleman als eerste naar zijn oude trainer en omhelst hem. Mooi dat je er bent – zegt Hans. Bob knikt en vraagt hoe het met Hans gaat. Als Hans nog wat aardige woorden heeft voor Bob, wuift hij die weg. Bob hoeft niet herinnerd te worden aan zijn prestaties van lang geleden, hij wil weten wat mensen nu doen, wat ze bezig houdt.

Nieuwsgierig en bescheiden.

In maart 2016 zat Bob Boverman ook op de eerste rij. ProRun organiseerde een marathondag. Wij waren uitgenodigd om iets over het 14-kilometer-schema te vertellen en Guido Vroemen vertelde waarom hij voorstander is van lange duurlopen. Na een sessie van dik twee uur met discussies over hartslagen, kilometers, inspanningstesten en aanleg lijkt de discussie wat te luwen. Rob Pauel wil de sessie gaan afronden als Bob Boverman – die zich helemaal niet had gemengd in de discussie – zich vanaf de eerste rij omdraait naar de 300 mensen achter hem en luidt door de hele zaal zegt: ‘Los van het aantal kilometers dat je traint, kan ik IEDEREEN hier een dik PR laten lopen. Enkel door je techniek te verbeteren. Met een goede looptechniek is zoveel te winnen, daar kan geen schema tegenop.’

Bevlogen en vol vertrouwen op zijn onderwerp: looptechniek.

We hopen dat de kennis van Bob voor de volgende generaties behouden blijft en doorgegeven zal worden.

En we wensen de nabestaanden en alle intieme vrienden van Bob veel kracht en wijsheid toe de komende periode.


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


8 reacties op "Bob Boverman"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.