Aftellen naar de marathon

Aftellen naar de marathon

Afgelopen zondag liep neef Koen de marathon van Amsterdam onder de 3 uur.

Een dik PR.

En een diepe buiging.

Over 25 dagen loop ik zelf een marathon. De Ronde Venen Marathon. In bijna alle opzichten het tegenovergestelde van de marathon in Amsterdam.

Amsterdam: 17.000 deelnemers. Ronde Venen: 300.

Startbewijs Amsterdam: 80 euro. Ronde Venen: 25 euro.

Amsterdam: massaal. Ronde Venen: kleinschalig.

Amsterdam: start en finish in het historische Olympisch Stadion. Ronde Venen: Start en finish in het monumentale dorpje Abcoude. Bijna letterlijk in de schaduw van Amsterdam.

Daarnaast is het parcours van De Ronde Venen Marathon deels onverhard. Eén ding hebben de marathon van Amsterdam en De Ronde Venen Marathon gemeen: het parcours is 42,195 kilometer lang.

Trainen met een hartslagmeter

Vlak na mijn zomervakantie en 100 dagen voor mijn 3e marathon begin ik met trainen. Ik heb besloten het Sportrustenschema nauwgezet te volgen, met zoveel mogelijk trainingen op mijn marathonhartslag. Dat is even wennen, want normaal loop ik zónder hartslagmeter.

Ik kijk tijdens mijn rondjes over de Hilversumse hei veel op mijn horloge om mijn hartslag in de gaten te houden.

155. Even versnellen.

171. Oeps, even wat gas terug.

164. Mijn marathonhartslag, vasthouden dit.

Dat maken de trainingen wat onrustig, maar na een paar weken vertrouw ik weer op mijn gevoel.
Alleen als mijn horloge na elke kilometer begint te trillen lees ik mijn gemiddelde hartslag en snelheid af. Meestal loop ik dan op de gewenste hartslag.

Het gaat goed

Halverwege mijn schema loop ik de trainingen op mijn laagste marathonhartslag binnen 4:30 minuten per kilometer en vaak nog wat sneller. Op dag 43 loop ik samen met “Koffiehoek” Rob een halve marathon in Tsjechië. Op uitnodiging van ProRun. Het is warm en het parcours is niet geheel vlak.

Ik finish in 1u30 en voel me fit.

Dit belooft wat.

Als ik dit weet vol te houden over 42,2 kilometer loop ik de marathon binnen 3u10. Dat zou een PR van maar liefst 13 minuten zijn!

Ik weet dat het ambitieus is. Na 30 kilometer wordt het ál-tijd zwaar. Mentaal en fysiek. En misschien waait het wel heel hard. Of heeft het de nacht voor de marathon keihard geregend en is het onverharde deel veranderd in een moeras.

Maar toch ga ik voor dat PR

Waarom dat zo belangrijk is weet ik niet. Hardlopen doe ik toch vooral omdat ik het leuk vind en me energie geeft. Ik hoef écht niet altijd de snelste te zijn.

Maar het is het startnummer en een vol startvak wat bezit van mij neemt en van het lichaam eist er alles uit te halen wat er in zit. Het lichaam regeert het hoofd. Bij de start althans.

Soms neem ik me voor om een halve marathon of 10 km rustig aan te doen, maar eenmaal het startnummer opgespeld verdwijnt dit voornemen als sneeuw voor de zon. Ik wil vooraan starten, meegaan met de voorste groep en het liefst iedereen voorbij. Inclusief mezelf.

Nog 25 dagen, dan sta ik – samen met Rob – aan de start van De Ronde Venen Marathon. Ik heb bewust gekozen voor een kleinschalige marathon, goed bereikbaar, rustig naar de start toe en niet teveel zenuwpezige types om me heen.

Waar loop jij liever? Een groots opgezette (halve) marathon zoals in Amsterdam of Rotterdam, of liever ook een klein en lokaal evenement?

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Mark Zuurhout (1981) is neef nummer drie die zich aansloot bij Sportrusten. Eindelijk een neef die écht iets kan: websites bouwen, bijhouden en verbeteren.

En denk maar niet dat hij niet kan sporten omdat hij handig is met computers. Nee, Mark loopt gewoon de marathon van Rotterdam en voetbalde jaren bij BVV.

Is er dan niets mis met Mark? Nou, toch wel. Hij heeft een seizoenskaart voor FC Utrecht. Maar dat wordt hem vergeven zolang hij blijft toveren met de website.

12 reacties op "Aftellen naar de marathon"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.