Ademhalingsoefeningen en long COVID: wat helpt?

Ademhalingsoefeningen en long COVID: wat helpt?

Tienduizenden mensen houden ernstige klachten na een COVID-19-infectie.

Ernstige vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

In maart 2021 (of was het 2020?) lag ik een week ziek in bed, daarna had ik twee maanden nodig om mijn gewone tempo’s te halen met hardlopen en nu is alles allang weer normaal. Voor mij is COVID voorbij, (loop)evenementen gaan weer door, ik mag weer koffie drinken in cafés en als ik een vriend tegenkom is het weer doodgewoon om een knuffel te geven.

Fijn zo.

Er is echter een groep mensen voor wie de COVID-ellende helemaal niet voorbij is

Ze doen een boodschap, drinken thee met een vriend(in) en liggen daarna twee uur voor pampus. Vóór corona was een boodschap doen en thee drinken het begin van een drukke dag vol werk/studie/sport/afspraken en vertier, nu is het een dagtaak waarvan hersteld moet worden.

De eerste keer dat ik werd gebeld of ik geen ademhalingsoefening wist voor iemand met long COVID, hield ik de boot af.

Ik ben geen arts.

Ik heb geen ervaring met long COVID.

Ik weet geen oefening die werkt voor deze klacht.

Eén vrouw (V.) nam er geen genoegen mee.

‘Sinds corona krijg ik geen lucht meer, ik kan niet goed doorademen. Kun je me niet twee ademhalingsoefeningen leren? Baat het niet, dan schaadt het niet.’

Twee weken later dronk ze een kopje thee op het clubhuis. Ze had tranen in haar ogen en een voorzichtig lachje.

‘Ik kan eindelijk weer vrij ademen,’ zei V., ‘dat is lang geleden.’

Na V. kwamen ook P., L. en M.

Allemaal hetzelfde verhaal.

Bezige types > corona > moe, uitgeput en benauwd > niks helpt > verrek deze ademhalingsoefening doet me goed.

Welke ademhalingsoefening is dat dan?

De oefening die bij mensen met long COVID erg goed aan lijkt te slaan is de oefening die ik leerde van Wim Hof. Het is in spirituele kringen een geliefde oefening voor rust, het openen van het derde oog en inzichten en onderzoekers zijn er de laatste jaren ook op gedoken: het is ook goed tegen stress.

De oefening doet iets.

Belangrijk: dit is geen hallelujah-verhaal. Er is geen belofte dat je wel even van je post-corona-vermoeidheid af komt door de oefening te doen. Maar de ervaringen van mensen in mijn eigen kring zijn zo goed, dat ik wel de behoefte voel om de oefening weer even te delen. Je kunt de oefening gewoon thuis doen. Het kost je slechts een halfuurtje en je voelt meteen of het wat voor je doet of niet.

Komtie.

Je gaat liggen op een comfortabele plek. Schoenen uit, ogen dicht.

Je ademt diep in en laat je adem los.
Diep in, laat los.
Diep in, laat los.
Diep in, laat los.

Je kunt inademen door je neus of je kunt inademen door je mond, dat maakt niks uit.

Zolang je maar wat dieper en/of sneller ademt dan normaal en er geen pauze is na je inademing of na je uitademing.

Dus je ademt constant door*.

In. Uit. In. Uit. In. Uit.

Als je licht wordt in je hoofd, als je vreemde tintelingen voelt, als het benauwend voelt, als je een droge mond krijgt: uitstekend!

Ga door, deze gewaarwordingen zijn herkenbaar en een goed teken (iets met koolzuurgas).

In. Uit. In. Uit.

Na anderhalve minuut sla ik meestal op mijn grote gong en moedig ik mensen aan vooral door te gaan en het ademritme vast te houden. Er zijn verschillende varianten van deze oefening. Voor mensen met long COVID raad ik aan om de variant te proberen, waarbij je drie minuten diep en snel ademt en dan zo lang mogelijk je adem inhoudt. Je stopt met ademen na je uitademing. Je kunt je adem veel langer inhouden dan je gewend bent. Dat komt door CO2. Het kan zijn dat je jouw ademhaling 1 minuut inhoudt, 1,5 minuut of 2 minuten of langer. Er komt een moment dan moet je weer ademen.

Je ademt dan een minuut rustig en daarna ga je weer diep ademen. Je doet drie van deze rondjes.

Tip: je wilt niet hannesen met een stopwatch of je telefoon. Het werkt goed om 6 muzieknummers in te stellen op Spotify. Zoek zes nummers uit van (ongeveer) 3 minuten en je hebt een mooie cyclus waarbij je met je ogen dicht de oefening kunt doen en op de muziek een ritme kunt vinden.

En wat hebben mensen met long COVID hier dan aan?

Als je deze oefening doet en je merkt niks, dan heb je er vermoedelijk niks aan. Wat ik terug hoor van mensen die er baat bij hebben is dat ze het tweede of derde rondje met de ademhaling ‘weer door kunnen ademen’. En ik zie het ook gebeuren. Bij rondje één lijkt de buik bij een ander lichaam te horen dan de borstkas. Maar bij rondje twee (of drie) is de ademhaling ineens vloeiend.

En dat voelt verrukkelijk.

Probeer maar en laat even weten óf het iets voor je doet.

Wie krijgen long COVID?

De mensen die ik heb gezien met klachten, hadden (los van corona, wie heeft het niet gehad) een gemene deler.

Het waren types die kans maakten op een burn-out. Je kent ze wel. Het zijn nogal leuke, ondernemende types. Heerlijk gezelschap op een skivakantie, goed om in je vriendenkring te hebben om de boel bij mekaar te houden en inspirerend omdat ze altijd wel plannen hebben voor een bedrijf/een boek/een project.

Nee bestaat niet bij deze types, lang hebben ze maar één nadeel: een dag heeft slechts 24 uur.

Na verloop van tijd komt daar een nadeel bij: ze hebben een protesterend lichaam.

Is long COVID een variant van burn-out, waarbij COVID het laatste zetje is?

Ik ben benieuwd naar de ervaringen. Heb jij long-COVID en herken je dat je vóór het virus liever een extra klus aannam dan een uurtje langer ging slapen?

En hoe bevalt de beschreven oefening bij jou?

Hopelijk hangt voor iedereen de lente in de lucht.

*Dit is tegengesteld aan andere ademhalingsoefeningen waar ik fan van ben. Je ademhaling tijdens deze oefening is anders dan een gewone, gezonde ademhaling. Maar omdat je bewust dieper en sneller ademt en daarna je adem in houdt, heeft je lichaam tijdens de pauze de tijd om in diepe ontspanning te geraken.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


31 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *