Abdi Nageeye: een bijzondere man

Abdi Nageeye: een bijzondere man

Abdi Nageeye.

De loper uit Somalië die het Nederlands record op de marathon heeft gelopen.

Ik had er niets mee.

Een loper uit Somalië die in Kenia woont en dan een Nederlands record loopt.

Dat is nog flauwer dan Bart Veldkamp die wint en dan naar het volkslied van België luistert.

Na het lezen van Atleet zonder grenzen denk ik heel anders over Nageeye

Wat een held.

Wat een leven.

Schrijver André van Kats volgde Nageeye een jaar lang op de voet en sprak uitgebreid met de atleet over zijn jeugd, zijn trainingen en zijn interesse voor boeken en kranten.

Het boek bezorgt me dikwijls kippenvel op mijn armen.

Nageeye die als kind in Den Helder komt wonen. Nageeye die door zijn halfbroer video’s te zien krijgt van ongelovigen die onthoofd worden. Nageeye die er op vakantie in Syrië achter komt dat hij is verhuisd. Nageeye die zijn vader niet meer herkent. Nageeye die snoeihard gaat lopen. Nageeye die na de Zevenheuvelenloop oproept tot verbinding in plaats van verdeling.

Abdi Nageeye is een denker en een doener.

Hij is bevriend met wereldrecordhouder Eliud Kipchoge (2:01.39).

Kipchoge strooit met lessen om over na te denken:

Alleen de gedisciplineerden zijn vrij in het leven. Als je niet gedisciplineerd bent, ben je een slaaf van je humeur, een slaaf van je passies.’

Of:

Het beste moment om een boom te planten was 25 jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag. Plant vandaag de boom van zelfdiscipline.

Zo is het boek een combinatie van inspirerende lessen, een bijzonder verhaal van een vluchteling die zijn weg vindt en een topsporter die zich volledig richt op zijn sport.

Het boek is een aanrader voor iedere loper.

Als je zondag de marathon van Rotterdam loopt en errug zenuwachtig bent, is hier nog een mooie passage uit het boek. Een gesprek tussen Abdi Nageeye en André van Kats:

Weet je wat gek is?
Nou?
Ik ben helemaal niet zenuwachtig voor de wedstrijd.
Niet?
Nee, terwijl ik dat vroeger altijd wel was. Dan dacht ik in de dagen vooraf: als ik slecht loop, stort mijn wereld in. Of: als ik heel goed loop, kan ik in de toekomst misschien dit of dat bereiken. Nu denk ik alleen: ook na de wedstrijd draait de wereld gewoon door.
Dat is wel te hopen, ja.
Toen ik het Nederlands record had gelopen in Amsterdam, moest ik ook gewoon weer terug naar Kaptagat om te herstellen en daarna weer te trainen. Er veranderde eigenlijk niets. Sindsdien weet ik: wat er ook gebeurt, het leven gaat gewoon door.

Veel lees- en loopplezier!

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *