5 redenen om een ademhalingsoefening te doen: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en nekpijn

Bijgewerkt: 22 maart 2022

Het liefst schreeuw ik van de daken dat mensen met ademhalingsoefeningen moeten beginnen. Ik heb er zelf zoveel profijt van, dat ik ‘s ochtends om 5:45 uur wakker word en denk – hoppa, nieuwe dag, eerst mijn ademhalingsoefeningen. Dat had ik een vijftien jaar geleden niet gedacht, toen ik vaak met een bonkend hoofd en een droge mond wakker werd. Dus ik zeg tegen iedereen die het horen wil: voor meer energie en een creatief en gelijkmoedig brein, doe ademhalingsoefeningen.

Maar ja, mijn enthousiaste gedoe kan ook averechts werken. Heb je hem weer met zijn ademhalingsoefeningen, die zogenaamd overal goed voor zijn.

Toch zijn er 5 klachten die steeds terugkomen in verband met ademhaling.

En er zijn aardig wat huisartsen en cardiologen die inmiddels ook ademhalingsoefeningen voorschrijven.

Hier de klachten waarbij het de moeite loont om ademhalingsoefeningen uit te proberen.

5 veelvoorkomende klachten die verband kunnen hebben met een ontregelde ademhaling: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en pijn in schouders en nek

1. Hoofdpijn

Hoofdpijn die je ervaart alsof er een zware band om je hoofd gekneld zit, kan verband houden met een ontregelde ademhaling. Dat komt omdat je vaten dicht gaan zitten als je teveel koolzuur uitstoot. Je krijgt dan minder bruikbare zuurstof in je hersenen, en dat kan koppijn geven. Een eenvoudige ademhalingsoefening leert je binnen 5 minuten of een oefening werkt.

2. Darmklachten

De verstoorde verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in je bloed heeft veel invloed op je darmen. Mensen met een ontregelde ademhaling hebben vaak last van een opgeblazen gevoel, boeren vaak of hebben last van winderigheid. Een eenvoudige oefening kan al soelaas bieden.

3. Vermoeidheid

Van te snel ademen word je moe. Dat komt omdat je doorlopend je energiesnelle glucosevoorraden aanspreekt in plaats van je zuinige vetten. Van vetten heb je meer dan genoeg, maar door een ontregelde ademhaling spreek je de snelle suikers (glucose) aan. En daar kun je last van krijgen: minder concentratie en een vermoeid gevoel.

4. Gejaagdheid

Het gevoel van gejaagdheid komt doordat de versnelde ademhaling je hormoonhuishouding verstoort. Je produceert teveel adrenaline en dat geeft een onrustig, gejaagd gevoel.

5. Pijn in de schouders of nek

De hulpademhalingsspieren zitten aangehecht aan je nek en deze spieren zijn bedoeld om een korte periode sneller te kunnen ademen, als dat nodig is. Adem je doorlopend sneller dan nodig is, dan raken deze spieren overbelast. Deze pijn kun je vergelijken met de spierpijn in je benen na het rennen van een grote afstand. Door te rusten verdwijnt de spierpijn vanzelf. Zo is het ook met de spierpijn in je schouders of nek: door rustiger te ademen verdwijnt de pijn.

Heb je last van een van deze klachten?

Probeer dan een eenvoudige ademhalingsoefening. Wil je daarbij wat extra hulp en kennis? Dan is ons Tem je brein programma iets voor jou.

Waarom werken ademhalingsoefening bij deze klachten?

Het geheim van het leven is koolzuur’, zegt Stans van der Poel – dé expert als het gaat om inspanningsfysiologie en ademhaling. Door te snel of te diep te ademen krijgen we te weinig koolzuur in het bloed, waardoor de pH waarde stijgt. Gebrek aan koolzuur en een hoge pH zorgen voor de ellende.

Daarom moedigen we mensen aan om te pauzeren na de uitademing, zodat je méér koolzuur in je bloed krijgt en de pH waarde weer terug in balans komt.

Korte uitleg: iedereen weet je zuurstof inademt en koolzuur uitademt. Dat suggereert een beetje dat je zuurstof nodig hebt en dat koolzuur afval is en je lijf uit moet. Maar dat is niet waar. De ideale verhouding tussen zuurstof en koolzuur is 3:2. Door te snel of te diep te ademen blaas je teveel koolzuur af en dan is de balans verstoort.

Tijdens de inademing is er geen gaswisseling tussen je longblaasjes en je bloedvaten. Op de uitademing is er wel gaswisseling tussen je longblaasjes en je bloedvaten. De verhouding zuurstof/koolzuur in je long is na een uitademing altijd hetzelfde als de verhouding zuurstof/koolzuur in je bloed. Daarom zijn we fan van een verlengde uitademing.

Probeer het zelf.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


76 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *