5 redenen om een ademhalingsoefening te doen: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en nekpijn

5 redenen om een ademhalingsoefening te doen: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en nekpijn

Bijwerkt 13 mei 2020

Het liefst schreeuw ik van de daken dat mensen met ademhalingsoefeningen moeten beginnen. Ik heb er zoveel profijt van gehad. Dat ik ’s ochtends om 5:40 uur wakker word en denk – hoppa, nieuwe dag, eerst mijn ademhalingsoefeningen – had ik een paar jaar geleden echt niet gedacht toen ik vaak met een bonkend hoofd en een droge mond wakker werd. Dus ik zeg tegen iedereen die het horen wil: voor meer energie en een creatief en gelijkmoedig brein, doe ademhalingsoefeningen.

Met klachten blijft het echter moeilijk. Ademhalingsoefeningen kunnen goed werken.

Maar ja, de klachten hoeven natuurlijk geen verband te hebben met een ontregelde ademhaling. En ik wil niet doen alsof ik verstand heb van ziektes. Daar zijn artsen voor, geen enthousiaste types die fan zijn van ademhalingsoefeningen.

Toch zijn er 5 klachten die steeds terugkomen in verband met ademhaling. En er zijn genoeg huisartsen en cardiologen die inmiddels ook ademhalingsoefeningen voorschrijven.

Hier een top 5.

5 veelvoorkomende klachten die verband kunnen hebben met een ontregelde ademhaling: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en pijn in schouders en nek

1. Hoofdpijn

Hoofdpijn die je ervaart alsof er een zware band om je hoofd gekneld zit, kan verband houden met een ontregelde ademhaling. Dat komt omdat je vaten dicht gaan zitten als je teveel koolzuur uitstoot. Je krijgt dan minder bruikbare zuurstof in je hersenen, en dat kan koppijn geven. Een eenvoudige ademhalingsoefening leert je binnen 5 minuten of een oefening werkt.

2. Darmklachten

De verstoorde verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in je bloed heeft veel invloed op je darmen. Mensen met een ontregelde ademhaling hebben vaak last van een opgeblazen gevoel, boeren vaak of hebben last van winderigheid. Een eenvoudige oefening kan al soelaas bieden.

3. Vermoeidheid

Van te snel ademen word je moe. Dat komt omdat je doorlopend je energiesnelle glucosevoorraden aanspreekt in plaats van je zuinige vetten. Van vetten heb je meer dan genoeg, maar door een ontregelde ademhaling spreek je de snelle suikers (glucose) aan. En daar kun je last van krijgen: minder concentratie en een vermoeid gevoel.

4. Gejaagdheid

Het gevoel van gejaagdheid komt doordat de versnelde ademhaling je hormoonhuishouding verstoort. Je produceert teveel adrenaline en dat geeft een onrustig, gejaagd gevoel.

5. Pijn in de schouders of nek

De hulpademhalingsspieren zitten aangehecht aan je nek en deze spieren zijn bedoeld om een korte periode sneller te kunnen ademen, als dat nodig is. Adem je doorlopend sneller dan nodig is, dan raken deze spieren overbelast. Deze pijn kun je vergelijken met de spierpijn in je benen na het rennen van een grote afstand. Door te rusten verdwijnt de spierpijn vanzelf. Zo is het ook met de spierpijn in je schouders of nek: door rustiger te ademen verdwijnt de pijn.

Heb je last van een van deze klachten?

Probeer dan een eenvoudige ademhalingsoefening: dan is ons tem je brein programma iets voor jou.

Natuurlijk helpen de ademhalingsoefeningen niet altijd bij bovenstaande klachten, maar het is eenvoudig uit te proberen.

Waarom werken ademhalingsoefening bij deze klachten?

Het geheim van het leven is koolzuur’, zegt Stans van der Poel – dé expert als het gaat om inspanningsfysiologie en ademhaling. Door te snel of te diep te ademen krijgen we te weinig koolzuur in het bloed, waardoor de pH waarde stijgt. Gebrek aan koolzuur en een hoge pH zorgen voor de ellende.

Daarom moedigen we mensen aan om te pauzeren na de uitademing, zodat je méér koolzuur in je bloed krijgt en de pH waarde weer terug in balans komt.

Korte uitleg: iedereen weet je zuurstof inademt en koolzuur uitademt. Dat suggereert een beetje dat je zuurstof nodig hebt en dat koolzuur afval is en je lijf uit moet. Maar dat is niet waar. De ideale verhouding tussen zuurstof en koolzuur is 3:2. Door te snel of te diep te ademen blaas je teveel koolzuur af en dan is de balans verstoort.

Tijdens de inademing is er geen gaswisseling tussen je longblaasjes en je bloedvaten. Op de uitademing is er wel gaswisseling tussen je longblaasjes en je bloedvaten. De verhouding zuurstof/koolzuur in je long is na een uitademing altijd hetzelfde als de verhouding zuurstof/koolzuur in je bloed. Daarom zijn we fan van een verlengde uitademing.

Probeer het zelf.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


75 Responses to "5 redenen om een ademhalingsoefening te doen: hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en nekpijn"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.