2 gadgets die ik wel met veel plezier gebruik

2 gadgets die ik wel met veel plezier gebruik

Sportrusten heeft dik een half miljoen bezoekers per jaar.

En ik heb boeken geschreven met honderdduizend lezers en ik ben actief op social media.

Dus wat krijg je dan? Merken die willen dat je met hun spullen op de foto gaat. Schoenen, shirts, sportdrank, gels, koptelefoons, hartslagmeters, sokken, broeken, rugzakken, lampjes etc. etc.

Allemaal supersonisch, lichtgewicht, overpowered (zou mijn zoon zeggen) spul dat ik gratis opgestuurd kan krijgen. Om te proberen.

Nee, hoeft niet. Dank je

Zeg ik bijna altijd.

Ik heb al schoenen en ik hoef geen koptelefoon. Een enkele keer zeg ik: stuur maar op, ik probeer het wel, maar als ik het niks vind, schrijf ik er ook niks over. Meestal heb ik al spijt als ik het spul uitpak. Ik vergeet toch altijd weer dat een schoenendoos ingepakt wordt in een hele grote doos, opgevuld met plastic zooi.

Hallo plastic, hallo schuldgevoel.

Het afgelopen jaar heb ik echter 2 gadgets in gebruik genomen waar ik wél vrolijk van word: Stryd en Flipbelt

Stryd vermogensmeter jaren terug sprak trainer Guido Vroemen al enthousiast over vermogensmeting. Ik had er niets mee. Liever trainde ik zonder meters en als ik een meter wilde gebruiken, dan gebruikte ik een hartslagmeter. Dan leerde ik iets over mijn lijf (hartslag) in plaats van output van buiten (vermogen). Daarbij geloofde ik niet dat je Wattage nauwkeurig kon meten met hardlopen. Als wielrenner kon ik me er nog iets bij voorstellen, maar als loper leek het me onbetrouwbaar.

Tot ik ‘bèta-lopers’ Hans van Dijk en Ron van Megen tegen het lijf loop. Ingenieurs die gek zijn van hardlopen en meten. Het duo is laaiend enthousiast over de vermogensmeter van Stryd en ik word nieuwsgierig. Ik probeer het boek Hardlopen met Power! te lezen. Het maakt me nog nieuwsgieriger, maar ik vraag me ook af of het voor mij als alfa wel een goed idee is om op vermogen te lopen. Het is ingewikkelde kost.

Aldo Spaanjaars van Stryd haalt me over. Hij zegt: door te trainen op vermogen breng je juist rust in je training

Rust?

Dat had ik niet verwacht. Ik dacht nog iets erbij naast hartslag, Strava en GPS, dat brengt onrust. Spaanjaars geeft me een Stryd mee en geeft een korte instructie. Inmiddels train ik een maand op vermogen en ik ben enthousiast. Het geeft inderdaad rust. Want ik hoef maar op 1 ding te letten: mijn vermogen. En die schommelt veel minder dan hartslag en het lijkt gewoon goed te werken. Zones op vermogen liggen 1 op 1 op mijn hartslagzones (check ik natuurlijk thuis toch even) en ik hoef enkel in rust mijn hartslag bij te houden om te controleren of ik niet te gek doe. Op 9 februari loop ik de Two Rivers Marathon in Zaltbommel. Tot die tijd experimenteer ik met trainen op vermogen én een regulier schema. Wordt vervolgd.

De Flipbelt is andere gadget waar ik zowaar enthousiast over ben. Janneke Poort lachte me regelmatig uit als ik mijn heupgordel vast klikte. Het ding hing aan mekaar aan veiligheidsspelden en als de rits niet was stuk gegaan, had ik er nu nog mee gelopen. Maar de rits ging stuk, twee dagen voor de marathon van Amsterdam. En ik vind het toch wel lekker om mijn sleutels, geld, telefoon en twee pasjes gewoon bij me te houden, ook bij een evenement. Dus kocht ik snel een Flipbelt. En het ding is een zegen. Huissleutel, autosleutel, 2 pasjes, telefoon, wat geld, wat vijgen. Het past er makkelijk in en je voelt het niet eens te zitten.

Afgelopen vrijdag sprak ik de Nederlandse importeur van Flipbelt en die moest er hartelijk om lachen: dat ik een Flipbelt gewoon had gekocht in de winkel en er vervolgens enthousiaster over was dan al dat spul waar de merken mee leuren. Als dank kreeg ik een hele dure lamp mee, die in de Flipbelt past. Ik heb er nog niet mee gelopen, maar het lijkt me wel fijner om een lamp op mijn heup te dragen dan op mijn hoofd.

Door deze twee positieve ervaringen met ‘nieuw’ spul ben ik wel nieuwsgierig geraakt of er nog meer spul is waar je loopjes écht aangenamer door worden.

Wat is jou favoriete gadget?

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


68 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.