Ook dataonderzoeker Maarten Fornerod is enthousiast over zuurstof, vanuit een heel nieuw oogpunt.
Hij schrijft het volgende – interessante – blog.
Het is moeilijk tussen al het nepnieuws en de nepwetenschap een echte revolutie te ontwaren, maar dit is er denk ik één: zuurstof.
Zuurstof?
Jawel, dat gas dat voor 20,9% opgelost zit in de lucht om ons heen en dat we continu nodig hebben om te overleven.
De revolutie is het tijdelijk verhogen van de zuurstofconcentratie in ons lichaam
In de geneeskunde wordt dit al tientallen jaren gedaan voor verschillende aandoeningen, zoals moeilijk geneesbare wonden.
Maar nu blijkt dat het tijdelijk verhogen van de zuurstofconcentratie in ons lichaam een positieve uitwerking heeft op veel meer aandoeningen; met name van de hersenen.
De revolutie komt vooral uit Israel, een van de belangrijkste wetenschappers op dit gebied, Prof. Dr. Shai Efrati, leidt een grote kliniek en onderzoekscentrum ten Zuidoosten van Tel-Aviv.
Uitzending gemist? Hier is een filmpje van een recente uitzending op de Israelische televisie over zijn werk [1].
Zuurstof verhogen in je lichaam, hoe doe je dat eigenlijk?
Er zijn twee manieren: inademen van hogere concentraties zuurstof of het verhogen van de luchtdruk. In Israel doen ze het allebei. De patiënten worden een uur opgesloten in een drukcabine en ademen 95% zuurstof in.
Is dat niet schadelijk?
Mijn eerste reactie was ‘natuurlijk uilskuikens!’
Vrije radicalen, DNA-schade, longschade, mijn hele studierepertoire kwam in opstand tegen deze therapie.
Blijkt dat hyperbare zuurstoftherapie – want zo heet dit – erg veilig is. Nauwelijks serieuze bijwerkingen, zelfs niet op lange termijn. Geen verhoogde kans op kanker. Men weet dit omdat het al zo lang wordt gebruikt voor onder andere wondheling.
Het interessantste is natuurlijk de positieve uitwerking op hersenschade, zoals traumatisch hersenletsel. Na een ongeluk, of, bij veel veteranen in Amerika, door een IED, een improvised explosive device. [2,3]
Werkt het? Voor hersenschade is het gebruik op het moment “off-label” wat betekent dat het nog in een experimentele fase zit, en ook niet standaard vergoed wordt door verzekeringsmaatschappijen.
Maar eigenlijk is het bewijs dat het werkt zo langzamerhand overweldigend. Als laatste nagel aan de doodskist van de skeptici (ja, die zijn er ook) verscheen er onlangs een studie waarbij muizen een mild hersentrauma werd bezorgd. De muizen konden daarna niet meer goed leren. Maar – zelfs bij behandeling twee weken later – werd hun leervermogen bijna helemaal hersteld door de zuurstoftherapie [4].
Muizen met een mild hersentrauma (mTBI) hebben een slechter ruimtelijk leervermogen (Y-maze test, A) en een slechter herkenningsleervermogen (NOR test, B) dan controlemuizen (sham). Hyperbare zuurstoftherapie (HBO + mTBI) na 14 dagen herstelt het leervermogen grotendeels. n=, aantal muizen. *, statistisch significant. Uit referentie [4].
Uiteraard is zuurstoftherapie geen wondermiddel, en werkt niet tegen elke kwaal. Maar vooral bij aandoeningen waar zuurstofarme ontstekingen een rol spelen gaat zuurstoftherapie denk ik heel groot worden.
En recreatief?
We kennen misschien het beeld van Michael Jackson, die gestrekt in een zuurstofkamer ligt (sommige mensen denken ook dat het een verjongend effect heeft). Het is niet duidelijk of hij die kamer ook werkelijk heeft gebruikt, maar de goedkeuring van Wacko-Jacko strekt natuurlijk niet echt tot aanbeveling.
Overtuigender is misschien de tennisser Novak Djocovic, die met een zuurstofkamer van toernooi naar toernooi reist, en hem gebruikt om sneller te herstellen van een wedstrijd [5].
Voor hardlopers die geen olympische ambities hebben lijkt hyperbare zuurstof nog ver weg, vooral omdat het een dure hobby zou zijn. Normobare zuurstof dan? Sommige sporters zweren erbij [6]. Maar het lijkt me sterk dat daar ooit een overtuigende wetenschappelijke studie aan zal worden gewijd.
Alhoelwel. Misschien in Israel…
Referenties
[1] https://www.youtube.com/watch?v=sIhiYyk9VGo&feature=youtu.be [2] Paul G. Harch, Susan R. Andrews, Edward F. Fogarty, Daniel Amen, John C. Pezzullo, Juliette Lucarini, Claire Aubrey, Derek V. Taylor, Paul K. Staab, and Keith W. Van Meter. A phase I study of low-pressure hyperbaric oxygen therapy for blast-induced post-concussion syndrome and post-traumatic stress disorder. J Neurotrauma. 2012 Jan 1;29(1):168-85.http://online.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/neu.2011.1895
[3] Rockswold, Rockswold, Zaun and Liu. A prospective, randomized Phase II clinical trial to evaluate the effect of combined hyperbaric and normobaric hyperoxia on cerebral metabolism, intracranial pressure, oxygen toxicity, and clinical outcome in severe traumatic brain injury. Journal of Neurosurgery, Jun 2013 / Vol. 118 / No. 6 / Pages 1317-1328 [4] Baratz-Goldstein R, Toussia-Cohen S, Elpaz A, Rubovitch V, Pick CG. Immediate and delayed hyperbaric oxygen therapy as a neuroprotective treatment for traumatic brain injury in mice. Mol Cell Neurosci. 2017 Jul 6. pii: S1044-7431(17)30118-5. doi: 10.1016/j.mcn.2017.06.004. [5] http://www.tennis-x.com/xblog/2017-01-07/24994.php [6] https://bengreenfieldfitness.
Beste Maarten,
Wat is het verschil tussen hyperbare zuurstoftherapie en Ewot? Heb post COVID en wil weten/een keuze maken welke therapie hiervoor het beste is. Alvast bedankt.
Groet,
Marco
Wat heb je al geprobeerd Marco?
Ook na een koolmonoxyde vergiftiging?
En de moraal van dit verhaal????
Dat het tijdelijk verhogen van de zuurstofconcentratie in het plasma de regeneratie van weefsels bevordert, dat het geen goed idee is om de zuurstoftoevoer naar weefsels te belemmeren. Echte moraal? Drink geen alcohol en zorg voor goede ventilatie. https://www.sciencealert.com/scientists-have-reversed-brain-damage-in-a-2-year-old-girl-who-drowned-in-a-swimming-pool
Esther Ottenhof-Bolt Ron
Ik heb het in safari geopend en met whatsapp naar Ron gestuurd
Janke Broeksma
Kim
Gert-Jan Wit
Lees de Oxogen advantage van Patrick McKeown maar eens. Die leert je om door de de neus te ademen bij het sporten en argumenteert ook waarom dat verbetereing van de O2 naar de spieren geeft
Nog niet gelezen inderdaad, maar wat ervan begrijp verlaagt de neusademhaling de zuurstofsaturatie tijdelijk, dus eigenlijk het omgekeerde van wat hyperbare zuurstof doet. Te vergelijken met hoogtetraining, waar ook minder zuurstof beschikbaar is. Ik wordt altijd een beetje huiverig als op de voorkant van een boek staat dat het “wetenschappelijk bewezen” is. In principe is een wetenschappelijke theorie nooit “bewezen”, hooguit is hij meer of minder aannemelijk. Maar goed, ik moet het boek dus nog lezen. Maarten.
Beste Maarten/Koen,
Interessant artikel. Maar wat ik niet begrijp is het volgende; bij een normale saturatiemeting is het zuurstofgehalte in je bloed al bijna 100%. Hoe kun je dit dan nog verhogen?
Ook in veel andere artikelen over ademhaling en yoga wordt er vaak gesproken over meer zuurstof in je bloed door goed en diep te ademen terwijl mijn idee daarbij is dat je daardoor meer CO2 afblaast en dus zorgt voor een onrustig gevoel (hyperventilatie).
Hoe zien jullie dit?
Met vriendelijke groet,
Bas.
Beste Bas,
De zuurstofsaturatiemeter meet de verzadiging van hemoglobine in de rode bloedcellen met zuurstof, en die is bij gezonde mensen inderdaad al bijna 100%. Waar de winst zit is in de hoeveelheid zuurstof die wordt vervoerd door het plasma. Die wordt drastisch verhoogd door hyperbare zuurstoftherapie. Die zuurstof kan ook verder in het weefsel doordringen, bijvoorbeeld op plaatsen waar de vaten vernauwd zijn en waar rode bloedcellen moeilijk bij kunnen komen.
Of ditzelfde geldt voor yoga-ademhaling of bijvoorbeeld de ademhaling van Wim Hof weet ik niet.
Met vriendelijke groet,
Maarten
Kun je hyperbare zuurstof therapie vergelijken met zuurstof therapie op een fiets en een zak met lucht? Ik hoor van verschillende bronnen dat hyperbare zuurstoftherapie wel effectief is terwijl de andere therapie niet of nauwelijks effect heeft.
Beste Willeke, dit is nooit goed onderzocht, maar ik vermoed dat het een vergelijkbaar effect kan hebben, afhankelijk van hoe je dat trainen met zuurstof doet. Het idee is dat inspanning terwijl je 95% zuurstof inademt de vasoconstrictie dat een effect is van het inademden van hoog zuurstof tegengaat, en dat ook de toegenomen bloedcirculatie door de inspanning het zuurstofrijke plasma efficient naar de verschillende organen transporteert. Maarten.
Dit is het antwoord van een arts die hyperbare zuurstof therapie toepast. Ik sta op het punt zelf een concentrator , fiets enz aan te schaffen maar ben best wel wat verwart… Kun jij je vinden in onderstaande ?
—–
Wij zien fietsen met zuurstof zeker niet als een hyperbare behandeling. Het verschil zit in de druk en dat is essentieel. Om meer zuurstof in het lichaam te krijgen is een verhoogde druk nodig. Bij de huidige druk (zeeniveau) is er al een maximale hoeveelheid zuurstof in het lichaam. Ook al geef je meer. Het zal niet oplossen en komt dus niet in uw lichaam. Het enige wat er met extra zuurstof gebeurt zonder dat er drukverhoging plaatsvindt, is dat er meer aan hemoglobine gebonden wordt (saturatie). Dat biedt echter weinig soelaas bij gezonde mensen, aangezien 98% van het hemoglobine al bezet is.
Hallo Willeke,
Ik reageer hier op het antwoord van de arts. Hier kan ik mij zeker niet in vinden. Het gaat niet om hemoglobine-gebonden zuurstof, die saturatie is inderdaad 95% bij de meeste mensen, maar zuurstof opgelost in het plasma. Dus niet gebonden aan hemoglobine. Deze arts heeft het dus niet begrepen.
Maarten
Dit is het antwoord van een arts die hyperbare zuurstof therapie toepast. Ik sta op het punt zelf een concentrator , fiets enz aan te schaffen maar ben best wel wat verwart… Kun jij je vinden in onderstaande ?
—–
Wij zien fietsen met zuurstof zeker niet als een hyperbare behandeling. Het verschil zit in de druk en dat is essentieel. Om meer zuurstof in het lichaam te krijgen is een verhoogde druk nodig. Bij de huidige druk (zeeniveau) is er al een maximale hoeveelheid zuurstof in het lichaam. Ook al geef je meer. Het zal niet oplossen en komt dus niet in uw lichaam. Het enige wat er met extra zuurstof gebeurt zonder dat er drukverhoging plaatsvindt, is dat er meer aan hemoglobine gebonden wordt (saturatie). Dat biedt echter weinig soelaas bij gezonde mensen, aangezien 98% van het hemoglobine al bezet is.