Wow. Reden voor een feestje

Wow. Reden voor een feestje

Ik hoor het Bram nog zeggen tien jaar geleden:

‘Koen, ik wil dit boek best met je schrijven, maar verwacht er niet te veel van. Als we 1000 lezers hebben, is dat al veel voor een boek over ademhaling.’

Prima. Dan doen we het. Mij maakt het niets uit. Een boek schrijven lijkt me machtig mooi, ongeacht hoeveel lezers we bereiken. Ik ben dan al tien jaar bezig met ademhaling en het lijkt me goed als er een boek verschijnt over ademhaling zonder de woorden meditatie, yoga en mindfulness.

Niet dat ik daar tegen ben, maar bosjes mensen die te snel ademen hebben geen affiniteit met meditatie.

Die mensen kun je beter langs een andere weg aanmoedigen om een ademhalingsoefening te doen.

Dus schrijf ik met Bram Bakker het boek Verademing.

Het verschijnt zonder boekpresentatie in juni 2009. Het wordt zomer en er gebeurt niets.

Tot we telefoon krijgen van het AD: Natascha Kayser

En toen begon een jongensdroom.

Het artikel van Kayser werd veel gelezen en ook journalisten van tijdschriften en andere dagbladen pikten het boek op. Overal was ineens aandacht voor ademhaling en Verademing.

Het boek werd gelezen en lezers waren dolenthousiast.

Overal op het net verschijnen recensies met 5 sterren:

Dat stopt ook niet meer.

Ook in 2018 wordt het boek nog gelezen en krijgen we enthousiaste reacties.

Inmiddels zijn we bij de 26ste druk en zijn er meer dan 50.000 exemplaren van Verademing verkocht. Dankzij het boek heb ik van een eenvoudige boodschap mijn werk kunnen maken. Overal waar ik een lezing geef is de boodschap van Verademing dichtbij: adem langer uit

Op zich leuk.

Maar het begint ook te knagen.

Het boek is inmiddels 9 jaar oud en ik heb sindsdien veel bijgeleerd van onder andere Stans van der Poel, Wim Hof, S.N. Goenka en Patrick McKeown. Dus het is tijd om meer oefeningen te beschrijven die ook goed werken.

En ik heb les gehad  van Kitty Kilian: een strenge blogjuf.

Killian verbiedt me het woord zullen ooit nog te gebruiken. En Killian gruwelt van de lijdende vorm. Toen ik begin dit jaar Verademing in bladerde, schrok ik me het apezuur.

Het wemelt van het woordje zullen en de lijdende vorm en. In elke zin staan zowat vier woorden teveel die de vaart uit de tekst halen.

Voorbeeld.

Mensen die continu ten minste tien en soms zelfs meer dan twintig keer minuut ademen, zullen vele van de klachten die in dit boek worden beschreven, herkennen.

Dat kan korter:

Adem je meer dan tien keer minuut? Dan herken je veel klachten die we beschrijven.

Dus ik bel Bram Bakker op en vraag of we Verademing kunnen herschrijven: méér oefeningen, meer uitleg en minder lijdende vorm.

‘Goed idee,’ zegt Bram gelijk, ‘maar dan moeten we ook iets met Sporten voor beginners.’

Sporten voor beginners is het tweede boek dat ik schreef met Bram Bakker. We beschrijven daarin welke invloed sporten heeft op je brein en hoe je herkent of je goed bezig bent. Handig: dan weet je of je niet te intensief of te voorzichtig sport.

We besluiten om Sporten voor beginners ook te herschrijven en in zijn geheel op te nemen in de herziene editie van Verademing

Zo hebben we de boodschap van Sportrusten mooi gebundeld in één boek: relaxed ademen en méér bewegen.

Op naar de volgende 50.000 lezers.

Moedig voorwaarts

Ps. Ook leuk om even te delen: Verademing kwam in 2009 uit bij uitgeverij Paradigma. Toen deze uitgeverij stopte met onze titel, wilden Bram Bakker en ik natuurlijk gewoon doorgaan met onze boodschap. We kregen de rechten van het manuscript terug en begonnen samen uitgeverij Lucht. Inmiddels is Lucht een uitgeverij met een club goeie vakmensen en geven we daar 10 boeken per jaar uit. Dat is op zich ook al een reden voor een feestje.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Ik, de wielrenner (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

10 reacties op "Wow. Reden voor een feestje"