Wanneer lopen op hartslag een frustratie is

Wanneer lopen op hartslag een frustratie is

Is jouw hartslagmeter een handig hulpmiddel om je lichaam te leren kennen of is jouw hartslagmeter een bron van frustratie?

Als je hartslagmeter een bron van ergernis is, gaat er iets mis.

Lopen op hartslag lijkt eenvoudig: je bepaalt je omslagpunt en dan weet je jouw persoonlijke zones of je hartslag voor een halve of hele marathon. Vervolgens ga je gericht trainen op hartslag.

In theorie klopt het, in de praktijk gaat het vaak mis

Afgelopen weken kreeg ik zelf ook weer geregeld mailtjes van gefrustreerde lopers. Als ik ga trainen op marathonhartslag, moet ik bijna wandelen. Er werd een hartslagmeter aangeschaft om met meer aandacht en toewijding te trainen om harder te lopen. Het gevolg is echter een bron van frustratie omdat de hartslag niet lijkt te kloppen en lopers eerder langzamer moeten lopen, dan dat ze merken progressie te maken.

Afgelopen weken merkte ik waar het vaak mis gaat. Herkenbaar?

Op 7 januari begon ik mijn schema van 100 dagen richting de marathon van Rotterdam. Het 14-kilometerschema van Stans van der Poel. In dat schema loop ik vaak op marathonhartslag en iedere drie weken is er een test: loop 10 kilometer zo hard mogelijk.

Omdat ik veel dezelfde trainingen deed, besloot ik om de polsmeting van mijn hartslagmeter (Polar Pacer) te vergelijken met hartslagen van mijn borstband. De trainingen deed ik overigens op marathonwattage (280, gemeten met Stryd), mijn hartslagen en tempo’s controleerde ik na afloop. Zo kon ik nog beter vergelijken, omdat mijn trainingen met nagenoeg identieke inspanning waren, kon ik controleren of mijn hartslagen ook hetzelfde patroon gaven ‘uit de pols’ of ‘van de borst’.

Het vermogen en het tempo lag erg dicht bij elkaar, de hartslagen vertoonden grote verschillen.

Hieronder twee nagenoeg identieke trainingen.

8 kilometer op marathonwattage 280 watt: H10 band.

9 kilometer marathonwattage 280 watt: polsmeting.

Wat valt op?

Mijn gemiddelde hartslag met een polsmeting is elf slagen lager dan mijn gemiddelde hartslag met de borstband. Vooral opvallend: met een polsmeting schommelt mijn hartslag de eerste vier kilometer rond de 140 terwijl mijn hartslag de eerste vier kilometer met de band ruim boven de 160 is, en dat bij hetzelfde vermogen van 280 watt.

Naast de trainingen op mijn marathonvermogen heb ik ook twee evenementen van 10 kilometer gemeten.

In beide gevallen liep ik zo hard mogelijk.

10 kilometer volle bak Uithoorn 29 januari (tijd 34:35”): gemeten uit de pols.

10 kilometer volle bak Alphen a/d Rijn 19 februari (tijd 34:08”): gemeten met een borstband.

Hier is het verschil tussen de polsmeting en de borstband nog groter

Mijn gemiddelde hartslag over tien kilometer met de polsmeting was 150 en mijn gemiddelde hartslag met een borstband was 34(!) slagen hoger met een vergelijkbare inspanning.

In de praktijk kan dit nogal frustrerend werken.

Je hebt een (dure) inspanningstest gedaan of zelf je omslagpunt vastgesteld en je weet op welke hartslag je wilt gaan lopen. Met goede moed trek je de deur achter je dicht, je loopt rustig naar een mooi park en begint aan een gerichte training. Je loopt een lekker tempo en kijkt op je hartslagmeter. Hmmmm, die is laag, ik moet sneller. Je versnelt en het voelt wel als erg hard werken, dan kijk je weer. Oh, mijn hartslag is veel te hoog, even rustig aan.

En zo loop je de hele tijd sneller en langzamer dan je prettig vindt, zonder trainingseffect.

Je hartslag van je horloge komt immers niet overeen met je daadwerkelijke hartslag.

Dit probleem is nog groter als je bij de omslagpunttest zelf een te lage hartslag meet (ja, dat gebeurt zelfs bij een dure test geregeld). Dan word je door je hartslagmeter de hele tijd ten onrechte teruggefloten dat je te hard loopt.

Hoe is dit op te lossen?

Zit jij op een punt dat je hartslagmeter een bron van ergernis en frustratie is dan kun je twee dingen doen.

  1. Je stopt met trainen op hartslag. Ga voor jezelf na waarom je ook alweer hardloopt. Hervind loopvreugde, je kunt natuurlijk ook op gevoel gevarieerd trainen. Wissel snelle trainingen af met rustige trainingen en doe af en toe mee aan een evenement om te weten hoe je ervoor staat (en omdat het leuk is om aan een evenement mee te doen).
  2. Train met een borstband. Dan weet je in ieder geval zeker dat de hartslag op je horloge ook je echte hartslag is. Zie je omslagpunt en je hartslagzones als een interessante ontdekkingstocht waar je zelf achter kunt komen, niet als een vaststaand feit dat door een ander vastgesteld moet worden.

Ben je gericht aan het trainen op hartslag met het 100 dagen programma? Dan geeft je hartslagmeter je vertrouwen dat je goed bezig bent. Je weet dan dat je goed voorbereid en goed uitgerust aan de start staat.

Het is dan sowieso goed om af en toe te controleren of je ingevulde omslagpunt overeen komt met je hartslagen.

Leuk en leerzaam: schrijf je in voor een evenement van 5 kilometer en loop zo hard mogelijk. Start hard, en probeer vanaf kilometer drie je hartslag zo hoog mogelijk te houden. Kijk na afloop wat je gemiddelde hartslag was van de laatste twee kilometer: deze hartslag is prima als omslagpunt te gebruiken. Op deze manier is het leuk om je omslagpunt niet als een vaststaand gegeven te zien, maar als een waarde die je geregeld kunt controleren en bijsturen. Loop je liever 10 kilometer (of staat dat in je schema) dan kun je de gemiddelde hartslag van de laatste drie kilometer nemen.

Loop jij met een hartslagmeter? Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


19 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *